tiistai 11. joulukuuta 2018

Ongelmakoira?

Olen tästä joskus aiemminkin kertonut, mutta kerrattakoon vielä, että Kodalla on remmirähjäysongelma. Ongelma alkoi Kodan ollessa puolitoistavuotias ja näin pitkään olen yrittänyt itse hakata päätä seinään sen kanssa. Remmirähjäyksen ja Kodan epävarmuuden tausta on toki monimuotoinen, mutta itse näen ongelman "virallisesti" alkaneen, kun naapurimme kaksi pientä, valkoista koiraa olivat jääneet ulkoilemaan pihalleen keskenään ja pihan portti oli jäänyt auki. Meidän kävellessä ohi, Koda toki hihnassa, ryntäsivät pienet valkoiset vahtikoirat räkyttäen Kodan iholle ja ikävämmän välikohtauksen estääkseni otin Kodaa pannasta kiinni ja jouduin nostamaan hieman ilmaan, ettei se pääse käsiksi pieniin koiriin. Jälkeenpäin ajateltuna todella tyhmästi tehty, mutta mitäpä muutakaan teet tilanteessa, jossa kaksi pientä koiraa tulee vapaana iholle ilman, että omistajaa näkyy missään, ja viisi kertaa isompi koirasi kiihtyy ja alkaa rähjätä takaisin. Tämän jälkeen tismalleen sama tapahtuma toistui parin kuukauden päästä uudelleen (kyllä, samat naapurin koirat) ja tästä alkoi ongelmat.

Ensimmäisen kuukauden ajan Koda rähjäsi jo sadan metrin päästä kaikille itseään selvästi pienemmille koirille. Hiljalleen sain kuitenkin itse tilannetta paremmaksi ja pian enää ohitustilanteet pienten (erityisesti valkoisten ja pareittain lenkkeilevien) koirien kanssa olivat hankalia, tai pihalla aidan takana haukkuvien koirien ohi kulkeminen. Tämän pidemmälle ei kuitenkaan olla päästy, toisinaan ollaan otettu pari pienen pientä askelta eteenpäin ja seuraavassa ohituksessa otetaankin kilometrin verran takapakkia. Ollaan yritetty kaikenlaisia kikkoja, ihan vaan imuttamista ohitustilanteista, rauhoittumista, kosketuskeppiä, Jirka Vierimaan vinkeillä toiminnallista palkkausta ja ihan puhtaasti vaan kieltämistä. Lisäksi olen pyytänyt erilaisissa Facebook -ryhmissä välillä ohitustreeniseuraa, mutta näissä tilanteissa Koda menee sellaiseen treenimoodiin, ettei oikeaan ongelmaan saada tällaisissa treenitilanteissa oikein puututtua. Eikä näistä toimista tai vinkeistä mikään ole lopulta vienyt ohituskäytöstä oikeestaan suuntaan tai toiseen.Valitettavasti huonoja kokemuksia ohituksista on tullut viime aikoina oikeastaan enemmän kuin hyviä ja siten sitä edistymistäkään ei tietystikään tapahdu. Nykypäivänä niitä hihnassa ja ohitustilanteissa huonosti käyttäytyviä koiria tuntuu olevan aiempaa enemmän, ja toki kaikista vaikeinta on ohittaa remmirähjän kanssa toinen samanlainen. Aika usein juuri ne meille vaikeiden pienten koirien omistajat eivät ymmärrä oman remmirähjänsä kanssa antaa muille tilaa, ja onhan se ymmärrettävää, se parikiloinen räyhä on kuitenkin aika paljon helpompi pitää hallussa vaikkapa fleksin päässäkin kuin kovasti kiihtyvä 30-kiloinen kaveri. Lisäksi ihmiset kovasti haluaisivat tulla ystävällisten koiriensa kanssa moikkaamaan hihnassa ja vaikka Koda osaan koirista suhtautuukin ihan rauhallisesti ja iloisesti, en todellakaan halua tehdä ohituksista yhtään tämän vaikeampaa ja koiralle epäselvempää sillä, että joskus mennään ohi ja joskus ei, tai luoda koiralle ajatusta siitä, että joskus vastaantuleva koira saattaakin tulla yllättäen iholle, oli se kiltti tai ei.

Nyt syksyn pimeinä tunteina ohittaminen on muuttunut entistä hankalammaksi, ennakoiminen on kovin paljon vaikeampaa, kun ei niitä vastaantulevia koiria näe kuin vasta muutaman metrin päästä (please käyttäkää jotain vilkkuvaloja koirillanne), eikä siten ehditä väistämään Kodan kanssa rennommalle etäisyydelle. Lisäksi Kelmin kanssa yhdessä lenkkeillessä Koda on keksinyt, että nyt pitää sitten puolustaa itsensä lisäksi vielä tuota pentuakin ja rähjääminen on entistä voimakkaampaa. Sen vuoksi toki nyt hihnalenkkeilläänkin erikseen, että Kelmi oppii hihnakäytöksen ensin, eikä ota oppia tai vaikutteita Kodasta tässä asiassa.

Näistä takapakeista inspiroituneena sain vihdoin aikaiseksi lähteä Kodan kanssa ongelmakoirakouluttajan vastaanotolle ongelmaa ratkomaan. Monesti olen Tampereelta päin näitä kouluttajia selvittänyt, mutta kehutuille kouluttajille ei ole aikoihin ollut vapaita aikoja. Kertoo ehkä, ettei olla ongelman kanssa yksin. Mulla oli toki myös tietyt kriteerit kouluttajalle. Haluan, että koulutetaan positiivisesti, koska Kodan ongelma on nimenomaan epävarmuus ohitustilanteissa. Enkä siten halua tuoda enää yhtään lisää epävarmuutta tai epämukavuutta koiralle. Toisaalta halusin, että kouluttaja ymmärtää myös harrastuskoiramaailmaa, koska se tausta meillä kuitenkin on ja se näkyy vahvasti myös ohitusharjoituksissa.Lopulta ongelmakoirakouluttajaksemme valikoitui Sari Paavilainen Nurmijärven Koirakoulu Visiolta. Eilen käytiin Kodan kanssa Sarin yksityisvastaanotolla ja mietittiin yhdessä ratkaisua ongelmaamme. Ensin pohdittiin toki ongelman ydintä, monesti koirien epävarmuudet muita koiria kohtaan syntyvät jo pentuaikana, mutta ilmenevät vasta 1,5-2 vuoden iässä. Koska Koda on mun ensimmäinen oma koira, olen sen kanssa pentuaikana tehnyt (ja varmasti edelleenkin teen) paljon virheitä. Koda oli hyvin sosiaalinen ja reipas pentu, mutta olin lukenut sosialistamisen tärkeydestä ja siitä, että koiranpennun pitää tavata paljon muita koiria ja päästä leikkimään muiden kanssa, eikä silloin vielä ollut samanlaista koirapiiriä ympärillä kuin nyt, joten koirakohtaamiset hoidettiin koirapuistoissa ja moikkailemalla vastaantulevia koiria hihnalenkeillä.

Koirapuistoista Kodalla on aivan varmasti useampikin huono kokemus. Siellä kun välillä käy koiria (ja omistajia), jotka eivät koirapuistoon todellakaan kuulu, muutamia meidän koirapuistokokemuksia mainitakseni esimerkiksi viiden koiran huskylauma, joka ei (yllättäen) hyväksynyt esiteini-ikäistä nuorta Kodaa laumaansa, ja 3-vuotias amerikanakitauros, jonka ainoa tehtävä puistossa oli alistaa jokainen muu uros. Itse en osannut lukea nuorta Kodaa ja sen hienovaraisia eleitä tarpeeksi hyvin, enkä ymmärtänyt, milloin tilanne meni Kodalle epämukavaksi, tai jos joissain tilanteissa ymmärsinkin, en osannut oikealla tavalla puuttua asiaan. Hihnassa muiden moikkailu taas loi pohjaa paitsi toki huonolle hihnakäytökselle, myös koiran oppiessa, että hihnassa ollessaan vastaantulevat koirat pääsevät moikkaamaan, sille, että epävarmuuden iskiessä se kokee kaikki vastaantulevat koirat uhkana. Ja toki Kodan tapauksessa tämä toistunut naapurin koirien "hyökkäys" ja mun toimiminen tilanteessa Kodaa kohtaan epäreilusti oli varmasti se viimeinen niitti.

Puhuttiin Sarin kanssa myös siitä, että Koda on helposti treenimoodissa ohitustilanteita "lavastetusti" harjoitellessa ja mikä näissä tilanteissa on koiralle erilaista kuin niissä oikeissa ohitustilanteissa. Mulla kuitenkin on lenkilläkin samat namit mukana, usein myös treeniliivi. Todennäköisesti kyseessä on lähinnä mun oma mielentila ja asenne. Hihnalenkillä olen varuillani, toivon, ettei mistään nurkan takaa ilmesty yhtäkkiä räyhäävää koiraa ja syke nousee heti, kun tajuan, että nyt täytyy tuosta koirasta päästä ohi. Kyllähän koira tällaiset asiat omistajasta aistii ja niihin reagoi. Seuraavaksi tehtiin suunnitelma, miten edetään. Ajatuksena on, että vastaehdollistamisen kautta opetetaan Kodalle, että se vastaantuleva koira on päivän paras hetki, se tarkoittaa viikon parasta juhla-ateriaa, jolloin Koda jossain vaiheessa alkaa toivomaan, että se räyhäävä koira tulisi vastaan, jotta se voisi tarjota kontaktin ja saada superherkkuja.

Alkuun tätä vastaehdollistamista harjoiteltiin toisen koiran kanssa niin, että naksautin aina, kun Koda katsoi tätä toista koiraa ja Kodan kääntyessä hakemaan multa palkkaa, katosi samalla toinen koira näkyvistä. Eli yritettiin korjata Kodan ajatusmaailmaa siitä, että vain räyhäämällä tuosta uhkaavasta toisesta koirasta päästään eroon. Tämä ajatusmalli on rakentunut Kodan päässä hyvin vahvaksi. Kun yritin harjoitella niiden meidän aidan takana haukkuvien naapurin koirien kanssa näitä ohituksia, ongelmaksi koitui naapurit, jotka juoksivat heti haukkumisen alkaessa kantamaan räksyttävät koiransa sisälle. Eli jokaisen ohituksen jälkeen Kodan rähjääminen vain vahvistui sen palkkaantuessa siitä, että pian rähinän aloitettuansa katosivat vastustajat näkyvistä. Yritin pari kertaa naapureilleni asiasta sanoa, mutta se ei valitettavasti muuttanut heidän toimintaansa. Lisäksi rähjääminen helposti vahvistuu jokaisella lenkillä, jossa rähjäämään asti pääsee, se reaktion aiheuttava koira kun ohitustilanteissa aika nopeasti rähjäämisen alettua katoaa paikalta. Eipä siinä viitsi huudella perään, että pysähtykääs siihen, että saisi koira tarjota rähjäämisen lopettamista ennen kuin karkaatte mihinkään... Ja vaikuttaahan tuo kiihtyvä, riuhtova ja haukkuva 30-kiloinen varmasti monen (etenkin pienen) koiran omistajasta aika hurjalta, että varmasti tekee mieli kipittää koiran kanssa mahdollisimman nopeasti muualle.Harjoitellessa ensimmäisen koiran (rauhallinen labbis) kanssa Koda oli kuin mikäkin enkeli. Se tarjosi kontaktia, välillä vilkaisi toista koiraa, mutta palasi nopeasti kontaktiin ja oli olemukseltaan rento ja rauhallinen. Aloitettiin kaukaa ja siirryttiin koko ajan lähemmäs. Yksi pieni reaktio Kodalta tässä harjoituksessa saatiin, se hieman vinkui ja nosti häntää kiihtymisen merkiksi, mutta tarjosi nopeasti kontaktia. Kouluttaja naurahti, että tässä on kyllä todellinen ohitusongelma, kun ohiteltiin Kodan kanssa toista koirakkoa Kodan ollessa rauhallisen tiiviissä kontaktissa. Saatiin onneksi harjoituskaveriksi toinenkin koira, pinseri, jolla oli itselläänkin vähän rähjäämisongelmaa. Pinserin kanssa saatiin jo esiin vähän kiihtyneempi Koda, mutta edelleen reaktiona oli vain muutamia falsettihaukahduksia ja jännittyneempi kehonkieli. Sain kuitenkin hyvin naksuteltua oikeissa kohdissa, ensin toisen koiran vilkaisusta ja lopulta myös kontaktin tarjoamisesta. Lopulta seisoskeltiin noin metrin päässä pinseristä ja Koda oli siitä huolimatta aikalailla rennosti.

Saatiin tehtäväksi harjoitella kotona lenkeillä vastaehdollistamista alkuun siten, että naksautan ensin kaiken liikkuvan vilkaisusta - pyörien, kävelijöiden, autojen... Jotta Kodalle tulee käytösmalli tutuksi ensin helppojen juttujen kanssa ja saadaan käytökseen mahdollisimman paljon toistoa. Lisäksi yritetään toisten koirien suhteen hakeutua sopivalle etäisyydelle, jotta saadaan onnistumisia. Saatiin vinkiksi myös kokeilla tuttujen koirien kanssa ohitustreenejä siten, että ensin esimerkiksi leikillä kiihdytän Kodaa, jotta Koda oppii tarjoamaan kontaktia ohitustilanteessa myös silloin, kun sen mielentila on kiihtynyt. Kokeiltiin jo tänään aamulenkillä muutaman kävelijän kanssa naksuttelua ja Kodan reaktio oli mielenkiintoinen. Kun naksautin kävelijän vilkaisusta, muuttui Koda vähän varautuneeksi ja jäi tarkasti tuijottamaan kävelijää selvästi miettien, että onko tässä nyt jotain, mihin täytyisi reagoida. Olen siis varmasti omalla toiminnallani tiedostamatta vahvistanut Kodan reagointia ja toiminut eri tavalla silloin, kun odotan vaikeaa ohitusta.

Uskallan kuitenkin jo hieman toivoa, että näillä vinkeillä päästään puuttumaan ongelmaan ja uskallan itse rohkeammin kohdata Kodan kanssa ohitustilanteita ja pysyä rauhallisena, vaikka Koda reagoisikin. Ongelmahan kuitenkin tunnetusti on useimmiten täällä hihnan toisessa päässä, eikä varmaankaan ole yhtäkään ongelmakoiraa ilman ongelmaomistajaa. Olen ilmoittautunut Kodan kanssa myös lopputalvesta alkavalle Miira Hellsteinin rähjäämätön ja arkailematon koira -kurssille, jossa toivottavasti saadaan sitten niitä meille oikealla tavalla toimivia ohituskavereita ja siten pikkuhiljaa muutettua Kodan käyttäytymismallia. Helppoahan tämän pulman ratkominen olisi, kun kaikki koiranomistajat toimisivat tuolla lenkkipoluilla just niin kuin meidän ohitusharjoituksille ideaaleinta olisi ja jäisivät kiltisti paikalleen seisoskelemaan, kunnes Koda ymmärtäisi, ettei noista hitto vie räyhäämällä eroon pääsekään ja jatkaisivat matkaa vasta Kodan rauhoittuessa ja tarjotessa kontaktia...


Seesteisiä ohituksia odotellen,
Kiira, Koda & Kelmi


Kuvat © Eläinkuvaaja Aino Vakkilainen

4 kommenttia:

 1. Kuulostaa tutulta. Mä allekirjotan ton ohjaajan asenteen vaikutuksen. Mulla toi vanhempi on aina kiihtynyt toisista koirista ja ohituksista, mutta jostain syystä kisoissa ja treeneissä voidaan ohitella hallin ulkopuolellakin ongelmitta. Kisaympäristössä en jostain syystä itse stressaa koiran käytöstä ja luotan että se osaa käyttäytyä, mutta samaa fiilistä en saanut lenkeille vaikka todellakin tiedostin että ongelma on lähinnä mun asenteessa.

  Kun tuo nuorempi tuli ja jouduin yhteisohituksissa säätää ja keskittyä enemmän junnuun (nimimerkillä hihnat solmussa ja innokas teini) ja "unohdin" Jalin, ei yhtäkkiä Jalin ohituksissa ollutkaan ongelmaa :D Ja kun itse huomasin että Jali handlaa ohitukset ilman mun paniikinomaista imutus/hihnankeräys episodia niin sain lopulta katkaistua sen meiän noidankierteen. Rento omistaja, rento koira :) Mä oon aika varma että oon kyllä ite opettanu vahingossa koiran kiihtymään muista koirista kun oon yrittäny välttää huonoja ohituksia itse kiihtyneenä nameja kaivellen ja hihnaa kerien. Tein itse aikoinaan myös paljon sitä, että jos koira reagoi vastaantulijaan, käännyin ympäri tulosuuntaan, palkkasin kontaktista ja kun kulki rennosti, käännyin takaisin päin vastaantulijaa. Hulluna varmaan vastaantulijat mua piti kun siinä siksakattiin välillä kauankin, mutta autto meillä mielentilaan. En tiedä onko epävarmuudesta räyhäävällä tässä mahdollista että oppii sen "räyhään->pääsen pois tilanteesta", meille se kohti kulkeminenkin toimi vahvisteena kun kyse oli liiasta innokkuudesta joka purkautu usein rähinänä niin se poiskääntyminen ei ollut palkinto. Tää se onkin kun pitäis miettiä, että mikä on se asia mitä se koira kokee palkitsevana tossa tilanteessa. Mutta saattaisin ehkä testataki sun tilanteessa, pystyisit vähän itse kontrolloida niitä ohituksia kun tosiaan vastaantulijoita ei oikein voi kontrolloida.

  Toki vielä joskus niitä katastrofiohituksia tulee, mutta oikeasti tosi harvoin siihen nähden että ennen meiän kaikki ohitukset oli enemmän tai vähemmän kamalia...

  Tsemppiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on, mutta toisaalta sitten on vähän myöhäistä keriä sitä hihnaa, jos ohikulkijan ollessa kohdalla, Koda keksii alkaa räyhätä, se kun ei tosiaan innokkuuttaan tai iloisuuttaan rähjää... Hyvä, että teillä on helpottanut ongelma! En usko, että meillä tuo poiskääntyminen auttaa, auttaa taas vaan koiraa vain räyhäämällä pääsemään pois epämukavasti tilanteesta, sama tosiaan kuin toinen koira kääntyisi pois. Mutta ehkä tämä tästä joskus helpottaa.

   Poista
  2. Joo, siis kyllä mäkin pidän hihnan lyhyellä ohituksissa, mutta teen sen ehkä hallitummin mitä ennen (siis en sillee paniikissa, apua, koira, äkkiä, kiire) enkä vedä koiraa hihna kireälle.

   Tuossa poiskäännöksessähän ei oo pointti "juosta karkuun" vaan nimenomaan taas kääntyä takaisin kohti toista koiraa kun koiran mielentila oikea. Mutta niinkuin pohdinkin, niin ei välttämättä toimi jos koiralle on palkkio se poispäin pääseminen :)

   Poista
  3. Joo ymmärsin kyllä pointin tuossa pois kääntymisessä, mutta tosiaan ei tässä meidän tapauksessa taida toimia :/ Nuorelle Kodalle tuota kyllä käytin, jos innoissaan oli pyrkimässä täysiä vastaantulevien koirien luokse, ja varmaan toimisi nykyäänkin tiettyjen koirien kohdalla, joihinkin koiriinhan Koda edelleenkin suhtautuu uteliaan innokkaasti.

   Poista

Kiitos kommentista! :)