tiistai 25. joulukuuta 2018

Menneitä ja tulevia tavoitteita

Taas yksi vuosi alkaa lähestyä loppuaan ja perinteitä kunnioittaen on siis aika katsoa menneeseen ja haaveilla tulevasta tavoitteiden muodossa. Tälle vuodelle tuli aseteltua paljon harrastustavoitteita, joista suurin osa jäi kyllä täyttymättä, kyseisen tavoitepostauksen voit lukea täältä. Harrastusjuttuja sekoitti Kodan selkäjumit keväällä, kesän paahtava helle ja tietysti tuo pieni riiviö nimeltänsä Kelmi, joka pisti ainakin jollakin tasolla arjen ja harrastamisen uusiksi.

Tokon suhteen olin asettanut tavoitteeksi TK2 -koularin ja voittajaluokan korkkaamisen. Kuitenkin kesällä treenailu jäi niin paljon suunniteltua vähemmälle, että ensimmäiseen avoimen luokan kokeeseen uskaltauduttiin vasta lokakuussa saaden sieltä kuitenkin hienon ykköstuloksen. Muutamaan avoimen kokeeseen olen tämän lisäksi ilmottautunut, mutta joutunut perumaan milloin mistäkin syystä - tullut muuta tärkeämpää ohjelmaa, kisakirja unohtunut toiselle puolen Suomea ja mitä näitä nyt on. Kuitenkin Kodan tekeminen on sillä mallilla, että kunhan sopivat kokeet osuu kohdalle, saadaan varmaan melko helposti tuo koulari haltuumme. Voittajaluokan suhteen on vielä tekemistä, mutta ei sekään enää kovin kaukaiselta tavoitteelta tunnu ja ensi vuodelle asetankin tavoitteeksi TK3 -koularin. Kyllä, olen höpsö kisajännittäjä ja haluan siksi kaikista luokista koularit, jotta itselle sitä kisakokemusta kertyy mahdollisimman paljon. Pidän tosin itselläni oikeuden vaihtaa mieltä, jos voittajaluokka (tai avoin) alkaa maistua puulta.
Rally-tokosta saatiin plakkariin suunniteltu RTK2 -koulari jo maaliskuussa, mutta voittajaluokan suhteen olemme junnanneet paikallamme. Treenienergiat ovat menneet tokoon, hakuun ja Kelmin pentutreeneihin, joten oikean puolen treenaaminen on jäänyt vähälle. Kuitenkin nyt vuodenvaihteessa sääntöjen muuttuessa ja käytösruudun poistuessa aion aktivoitua asian suhteen, treenata oikean puolen kuntoon ja RTK3 -koularitavoite siirtyy siis ensi vuoteen.

Pk-lajeissa tavoitteena oli päästä mukaan collieiden pk-rinkiin ja korkata hakukokeet. Pk-rinkiin päästiin Kodan kanssa mukaan ja ringin kuudesta treeniviikonlopusta oltiin mukana viidessä, joista suurimmassa osassa keskityttiin tottiksen treenaamiseen, mutta mahtui mukaan myös yksi päivä hakuillen ja yksi viikonloppu jäljestäen, jolloin tosin treenaamassa oli Kodan sijasta kolmen kuukauden ikäinen Kelmi. Hakukokeiden korkkaus jäi samoin ensi vuoteen, lähinnä alkukesän selkäongelmien sekä keskikesän helteiden vuoksi. Päästiin kuitenkin lokakuussa osallistumaan kokeenomaiseen hakutreeniin vieraassa maastossa (ilman tottisosuutta) ja sieltä saatiin HK1-koulariin riittävät maastopisteet. Tottelevaisuus on Kodalla tällä hetkellä maastoja paremmalla mallilla, joten eiköhän me sen kanssa ensi keväänä kokeeseen uskaltauduta. Tavoitteena siis HK1 ensi kesälle.

Näyttelyiden suhteen vuosi oli hiljainen, tai siis ainuttakaan näyttelykäyntiä ei Kodalle vuonna 2018 kertynyt. Kesällä lähti turkkikin, joten vielä seuraavaankaan pariin kuukauteen ei tarvitse näyttelykäynneistä haaveilla. Kuitenkin haaveilen edelleen muotovalionarvosta ja suunnittelin tähtääväni siihen Liettuan muotovalion kautta. Kodallahan on siis tällä hetkellä kaksi sertiä Liettuasta, yksi Latviasta, Virosta ja Suomesta, siten yhdellä Liettuan sertillä se valioituisi Suomeen, Viroon, Latviaan, Liettuaan ja Baltiaan ja sen jälkeen Koda saisi "eläköityä" näyttelykehistä.


Muita tavoitteita tälle vuodelle oli Kodan pysyminen terveenä, joka kevään selkäjumia lukuunottamatta sujui hyvin. Kennelyskän ja yhden rajumman vatsapöpön Koda on vuoden aikana sairastanut, mutta ei mitään vakavaa tai eläinlääkärikäyntejä vaativaa. Treenien parempi suunnittelu oli myös tavoitteena ja muistelisin, että keväällä jaksoinkin suunnitella ja pohtia treenejä, sittemmin työpäivien viedessä ohjaajasta suurimmat mehut, on treeneissä menty lähinnä fiilispohjalta, mutta ei kai sekään väärin ole, edistystä ei ehkä vaan tapahdu niin nopeasti. Koirakulujen pienentäminen oli myös tavoitteisiin kirjattu, mutta pennuntulo taloon ei oikein edesauttanut tämän tavoitteen saavuttamista. Oikeastaan lopetin jo hyvissä ajoin ennen pentua koirakulujen kirjaamisen... Tavoitteena oli myös päästä Kodan remmirähjäyksestä eroon. Tämäkin tavoite jäi toteutumatta, mutta käytiin pari viikkoa sitten ongelmakoirakouluttajalla asian suhteen ja nyt ne työkalut ongelman ratkomiseksi saattaa jopa löytyä.

Tavoitteena oli retkeillä ja tehdä pieniä vaelluksia ja tässä tavoitteessa onnistuttiin kivasti. Vuoden aikana on tehty paitsi useita päiväretkiä, myös useampi pidempi retki. Tammikuussa päiväretkeiltiin Isojärvellä ja Laipanmaalla, toukokuussa yövyttiin Repovedellä ja Hossassa ja heinäkuussa Liesjärvellä, loppukesästä Kelmi pääsi päiväseltään naperoretkeilemään ensin Savun kanssa Seitsemiselle ja myöhemmin Kodan kanssa Kolovedelle ja syyskuun loppupuolella vuoden retkeilykausi päätettiin vielä yhden yön Salamajärven reissuun. Ensi vuodelle tavoitteena on päästä kesällä vaeltamaan Lappiin ja retkisuunnitelmaa olen kesäkuulle jo vähän luonnostellutkin. Lisäksi suunnitteilla on useampi yhden yön talvivaellus tammi-helmikuulle.Kodan osalta ensi vuoden tavoitteet tulikin tuossa jo aikalailla höpöteltyä, mutta sitten olisi vielä tuo Kelmi ja sen tavoitteet. Toki ensisijaisesti toivon sujuvaa arkea ja sitä, että Kelmistä kasvaa terve ja tervepäinen koti- ja harrastuskoira. Lisäksi Kelmi kulkee tietysti Kodan tavoin mukana retkillä ja vaelluksilla. Näiden tavoitteiden lisäksi olen kuitenkin asettanut meille myös jo jotakin harrastuspuolen tavoitteita, tai ehkä enemmänkin haaveita, pentuhan se vielä on ja vaikka sen oppiminen ja kehitys on nyt huimaa, voi teini-ikä yllättää ja tapahtuuhan elämässä yllätyksiä muutenkin. Varovasti kuitenkin haaveilen sen kanssa tokokokeiden korkkaamisesta ja BH-kokeen suorittamisesta ensi vuoden puolella, mahdollisesti myös rally-tokokokeissa käydään pyörähtämässä. Kelmi on ilmoitettu ensi vuodelle pariin näyttelyyn ja niistä toivon lähinnä hyviä kokemuksia ja siedettävää kehäkäytöstä. Kuitenkin harrastuslajien suhteen suurimpana toiveena on, että saadaan vuoden aikana Kelmin kanssa yhteistyö sujumaan saumattomasti, Kelmin työskentelymotivaatio hyväksi ja säilytettyä ilo ja into harrastamisessa. Samalla toivon itse oppivani paljon uutta ja kehittyväni koirankouluttajana.

Eli koottuna tavoitteet/haaveet vuodelle 2019:


Koda: TK2 & TK3, RTK3, HK1, muotovalionarvo ja remmirähjäys (eli ihan samat kuin viime vuonna :D)
Kelmi: Yhteistyö ja motivaatio, TK1 (tai ainakin tokokeiden korkkaus), BH
Yhteiset: Terveys, arjen sujuvuus, Lapin vaellus ja muut lyhyemmät retket


Innolla uutta vuotta odotellen,

Kiira, Koda & Kelmi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! :)