maanantai 3. joulukuuta 2018

Maiju Ojamiehen tokokoulutus

Osallistuttiin Kelmin kanssa marraskuun puolenvälin aikoihin PKY:n järjestämään Maiju Ojamiehen tokokoulutukseen. Koulutukseen sisältyi kaksi viidentoista minuutin treenipätkää ja etukäteen sai muutamaa treenattavaa asiaa toivoa. Etukäteen toivoin apuja seuraamiseen ja jääviin, niiden kanssa ollaan eniten junnattu paikoillaan. Tai no, ei voi niinkään sanoa, kun en niiden treenaamista uskaltanut aloittaa oikeastaan ollenkaan. Jotenkin en vain tiennyt, miten lähteä liikkeelle. En edes muista, miten olen Kodan seuraamisen rakentanut ja miten olen sen noinkin hyväksi onnistunut saamaan ilman, että olen oikeasti osannut juuri mitään. Sen sijaan Kodan jäävät on hitaat, se jää kiinni kontaktiin ja hiipii vielä käskyn jälkeen, kun yrittää kynsin ja hampain pysyä kontaktissa ja samalla tehdä kuten käsketään. Samanlaista ongelmaa en toki Kelmille toivoisi, joten en ole uskaltanut lähteä jääviä rakentamaan sille ollenkaan ilman kunnon ohjeita.

Kelmi osaa tulla käskystä perusasentoon ja myös tarjoilee sitä ahkerasti, sen perusasento on jo aika vakio - suora ja oikeassa paikassa, toki toisinaan vielä lipsahduksia sattuu, kropan hallinta kun on mitä on ja malttikaan ei aina kovin nälkäisenä riitä. Näytettiin perusasentoa Maijulle ja lähdettiin siitä liikkeelle ensin nami kädessä, ihan muutamia askeleita, välillä yhtä, välillä kolmea ja Kelmi lähti toki namin kanssa hyvin mukaan. Seuraavaksi Maiju ohjeisti aina välillä siirtämään namikäden hetkeksi kauemmas koirasta ja namikäden kadotessa Kelmin suorasta näköyhteydestä, se korjasi hyvin katseensa namikädestä mun silmiin. Hyvin se myös on oppinut istumaan takaisin perusasentoon, kun mä pysähdyn. Ihan muutama minuutti tehtiin näitä seuraamisen alkeita ja siirryttiin seuraavaan liikkeeseen.Seuraavaksi treenattiin siis jäävien alkeita, lähdettiin liikkeelle niin, että mä peruutan ja Kelmi seuraa namikättä vähän mun oikealla puolella. Tästä ensin suurillakin käsi- ja vartaloavuilla harjoiteltiin eri asentoja ja niihin pysähtymistä. Ajattelin, että haluan Kelmille opettaa liikkeestä seisomisen pompun kautta. Se on temperamentiltaan aika rauhallinen ja uskon, että pompun kautta liikkeestä seisomiseen saa helpoiten toivottua säpäkkyyttä. Liikkeestä istumisen se hokasi nopeasti ja alkoi heti tehdä nopeasti ja hyvällä tekniikalla, toki käsiapu on vielä suuri. Maahanmeno on vartalonhallinnan puuttumisen vuoksi vielä aika hidas, mutta oikea tekniikka tähänkin löytyi. Kotona koulutuksen jälkeen treenaillessa olen vahvistanut paljon myös näissä asennoissa pysymistä, olen varovasti käynyt "tönimässä" Kelmiä ja palkannut, kun pitää vastaan ja pysyy oikeassa asennossa.

Koska samaa liikettä ei tuon ikäisen kakaran kanssa voi kauaa treenata, eikä meillä (vielä) ole missään liikkeessä oikeasti mitään korjattavaa, ehdittiin treenata seuraamisen ja jäävien lisäksi muutakin. Tehtiin vähän noutoa, merkin kiertoa, pari vauhdikasta luoksetuloa ja näytti Kelmi osaavansa lähes koemaisen tunnarinkin. Kelmi noutaa hyvin, innokkaasti, ottaa kapulasta oikeasta kohdasta ja varmalla otteella kiinni ja lähtee tuomaan mulle, luovutusta ei olla vielä oikeastaan harjoiteltu, vaan tehty lähinnä kahden lelun leikkinä vauhtia palautukseen. Noutoon ei taidettu Maijulta mitään kummempia vinkkejä saada, kun ei siinä ole mitään ongelmaakaan tällä hetkellä. Merkin kiertoa ollaan jumiuduttu viime aikoina tekemään vain myötäpäivään ja tästä saatiin palautetta, pennun kanssa olisi tietysti tärkeää tehdä molempiin suuntiin ja niin mä alkuun teinkin. Saatiin myös vinkiksi kokeilla tarjoamisen kautta sitä, että Kelmi kiertää merkin useamman kerran, myötäpäivään Kelmi älysi nopeasti tarjotakin tällaista toimintaa, mutta vastapäivään joutui pienet aivot hiukan enemmän raksuttamaan. Luoksetuloon ei kuulemma tässä vaiheessa kannata tavoitella enää yhtään lisää nopeutta, pieni pentu pinkoo jo minkä kintuistaan pääsee.
Lopuksi Maiju kysäisi, onko jotain, mitä ei olla vielä treenattu ja pohdinnan jälkeen löytyi ainakin eteenlähetys! Saatiin vinkiksi alkaa opettaa tokon eteenlähetystä seinään liimattavan post-it -lapun ja kuonokosketuksen avulla. Ei ehditty koulutuksessa tätä aloittaa, mutta kokeiluun meni kyllä heti saman päivän iltaruoalla. Hyvät vinkit saatiin niihin ongelmakohtiin, joihin lähdin apuja koulutuksesta hakemaan ja vinkkejä vähän muuhunkin!


Kiira, Kelmi & Koda

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! :)