torstai 27. syyskuuta 2018

Koirani on pilalla

Hauskaa ja vähän oikeastaan myös surullista, miten paljon yksi turkin leikkaaminen on saanut keskustelua aikaan. Onhan se nyt pöyristyttävää, että tuollaisen koiralle luonnollisen turkin leikkaa pois, kärsii varmasti koira. Ja eihän tuollaista kaksikerroksista turkkia saisi leikatakaan, eihän se sitten toimi kuten pitäisi, eikä ainakaan kasva takaisin. Oi olisinpa edes kokeillut harjata ennen kuin leikkasin (ehkä harjasin aika paljonkin). Tai olisi nyt vähintään pitänyt kokeilla syöttää kookosöljyä tai kysyä jonkun ammattilaistrimmaajan mielipidettä, joka olisi ehdottomasti tietysti estänyt mua leikkaamasta Kodan karvaa. Vähän olisi pitänyt ottaa asioista selvää, ennen kuin tällaista lopullista koiralleni menin tekemään. Tai jos en jaksa pitkäkarvaisen collieni karvaa hoitaa, olisin sitten ottanut sileäkarvaisen! Syytä olisi hävetä.

"Ymmärräthän, että tämä rotu TARVITSEE turkkinsa lämmönsäätelyyn? Puhumattakaan siitä, ettei turkki ikinä kasva takaisin. Se kasvaa elottomana ja villaisena. Olet pilannut koirasi!"


Koda ei siis yrityksistä huolimatta pudottanut keväällä tai kesälläkään pohjavillaansa, ei ole pudottanut aiemminkaan kunnolla. Edelliskesänä Kodan turkki oli kuivunut, todennäköisesti lammastiloilta saatujen sisäloisten takia (lampaankakka on hyvää, nam nam), samoihin aikoihin Koda laihtui kuukaudessa kolme kiloa. Madotuksen jälkeen paino kyllä palautui, mutta karva ei lähtenyt vaihtumaan ja oli siis edelleen kuiva, pohjavilla ei irronnut ja vähän huopaantuikin jopa. Keväällä yritin todella harjata ahkerasti, Koda kävi useamman kerran uimalassa uimassa, pesin ja föönäsin, mutta silti pohjavilla oli ja pysyi. Alkuun toukokuun alussa leikkasin mahanaluskarvat ja tassuhapsut, kuitenkin heinäkuun helteiden alkaessa totesin, että mitä menetettävää tässä on - kuivahtanut, Suomenkin kesään ihan liian paksu turkki. Koda oli kesän superhelteet pirteä ja iloinen, lenkkeili lähes normaalisti ja treenasikin. Turkin myötä lähti myös painoa reilu pari kiloa, ei mikään kevyt kesätakki. Vaikka Koda näyttääkin lähinnä kaljulta piisamirotalta, en ole hetkeäkään katunut turkin leikkaamista. Tasoitin turkin vielä kertaalleen elokuussa ja ilmojen hieman viilennyttyä Koda vähän palelikin ja viihtyi sohvalla peiton alla, ja vaikka karva on nyt lähtenyt hyvin kasvuun, saa Koda iltalenkit käydä jumppapomppa päällä.


© Aino Vakkilainen

© Jenny Söderlund

Ihmeellistä, miten hanakasti pidetään vääristä uskomuksista kiinni. Esimerkiksi siitä, että collien turkki on jotenkin luonnonvalinta, eikä sitä siksi saisi leikata. Hei haloo, ei ole taatusti ollut kaksisataa vuotta sitten yhdelläkään koiralla tollasta turkkia. Tai että turkki ei ikinä, missään tilanteessa kasva samanlaisena takaisin, ja väitti eräs instagram -käyttäjä jopa, että koirani altistuu turkin leikkaamisen takia alopecialle (= sairaus, josas karvatuppi vaurioituu ja koira kaljuuntuu). Toki, on koiria, joille karva ei kasva samanlaisena, koiria, joiden hormonitoiminta on jo esimerkiksi iän myötä muuttunut, eikä karva siksi kasva, tai koiria, joiden omistajat eivät jaksa harjata leikattua turkkia niin, että peitinkarva pääsisi ensimmäisenä kasvavan pohjavillan läpi kasvamaan, tai koiria, joilla on jokin terveydellinen seikka estämässä karvankasvun. Silti tiedän useita turkkikoiria, joiden turkki on ajeltu ja alle vuodessa ihan entisessä pituudessaan, tai kasvanut takaisin jopa paljon edellistä kauniimpana.

"Jos ajat kaksikerroksisen turkin, koiralla on kuumempi ja kun vahingoitat karvaa, saatat altistaa koirasi alopecialle. Karva suojaa kuumuudelta." 


Kaikista paras väite on kuitenkin tämä, että kaksikerroksisen turkin avulla koira säätelee lämpöään, eli kun leikkaat turkin, koiran lämmönsäätely menee rikki ja sillä on paljon kuumempi?! Siis millähän logiikalla? Koira jäähdyttää itsensä kuitenkin pääasiassa läähättämällä, kuten ihminen hikoilemalla. Sen enempää koiran fysiologiaa opiskelematta uskoisin, että koirankin lämmönsäätelykeskus sijaitsee aivoissa, ei suinkaan siinä turkissa. Toki ymmärrän sen, että jos kaksikerroksinen turkki toimii oikein, eli kesää kohden pohjavilla tippuu, toimii peitinkarva suojana aurinkoa ja ötököitä yms vastaan, mutta ei se peitinkarva koiraa kovinkaan viileänä pidä kaikista lämpökamerakuvista huolimatta. Otapa lämpökamerakuva pakkasessa alasti seisovasta ihmisestä vs. pakkasessa talvitakki päällä seisovasta ihmisestä takin päältä. Varmasti on alasti seisovan lämpökamerakuva lämpimämmän näköinen kuin talvitakista otettu, ei se silti tarkoita, että alasti seisovalla ihmisellä lämpimämpi olisi...

Ja kyllä, Koda on paljon rumempi ilman turkkia, senhän nyt tajuaa tyhmempikin. Mutta toisin kuin ilmeisesti näiden neuvoja jakelevien collienomistajien koirissa, mun koirassa on tuhat muutakin asiaa kuin se turkki ja se ulkonäkö, eikä se koira siitä mun silmissä yhtään huonommaksi tai arvottomammaksi muutu, vaikkei karva ikinä kasvaisi takaisin.


Kiira, Koda & Kelmi

16 kommenttia:

 1. Eiköhän tuo tuosta vielä karvakasaksi muutu. Kaikkea hyvää kaikille kolmelle. T. Aukku ja Ilari <3

  VastaaPoista
 2. Se on hassua, ettei sekarotuisen koiran omistajan päätöstä leikata turkki alas kyseenalaisteta millään tavalla... Meille on vain sanottu, että Viima näyttää paljon kivemmalta tai kutsuttu söpöksi/hauskaksi/muuta vastaavaa. Heti kun leikkaa rotukoiralta niin kritiikkiä sataa! Kodan kohdalla olisin itsekin varmasti leikannut alas, Koda ei näytä millään tavalla kärsivältä lyhyessä turkissaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta katos sekarotuisen turkkia ei olekaan vuosisatojen ajan jalostettu tiettyyn tehtävään sopivaksi ja koiran käyttötarkoitusta täydellisesti palvelevaksi ;D

   Poista
 3. Meillä leikattiin nöffi aina kesäksi aivan kaljuksi ja ei mennyt kauan, kun turkki oli taas valtavan paksu ja myös pohjavillat jopa tuplaten tiiviimmät.Ja kaikki tuo, jotta koiran olisi kesät helpompi olla,muuten olisi ollut aika tuskaista kuumilla säillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Ja kyllä mä ainakin haluan, että koirani pystyy kesälläkin liikkumaan, eikä vain makaamaan ilmastointilaitteen alla 24/7...

   Poista
 4. Kyllä minua säälitti oma koira kuumilla helteillä. Paksu turkki päällä, sama asia kuin itsellä olisi toppatakki päällä. Tämä kuitenkin tiputti aluskarvan ennen juoksuja loppukesästä. Nyt alkaa alusvilla taas kasvaa takaisin kun juoksut menossa. Mietin kyllä helpotanko lemmikkini oloa viemällä sen trimmattavaksi ensi kesänä, itse en osaa alkaa ajamaan/leikkaamaan turkkia :) Ihana Koda ja varmasti oli helpompi olla kesällä kevyemmässä kesälookissa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nartut yleensä mukavan tasaisesti sitä pohjavillaansa vaihtavat, vaikka joskus saattaakin osua just tolleen helteiden jälkeiseen aikaan tuo juoksujen jälkeinen karvanvaihto. Ja joo, ehkä siitä ammattilaisen käsissä hieman kauniimpi tulee ;D

   Poista
 5. Hyvä teksti! Muakin välillä ihmetyttää, kuinka fanaattisesti koirankarvaan suhtaudutaan. Koira kärsii kaljuudesta huomattavasti vähemmän kuin siitä, että se läkähtyy turkin sisään tai joutuu elämään ötököitä kuhisevan, saastaisen takkupallon sisällä. Ensimmäistä koiraa hankkivan on mahdotonta tietää, maistuuko turkin hoito oikeasti seuraavat 15 vuotta, vai onko kuitenkin koiralle parempi hankkiutua takkuuntuvasta karvasta eroon sitten, kun uutuudenviehätys on karissut ja syksyinen arki rapakeleineen pakottaa pesemään ja kampaamaan koiraa päivittäin.

  Turkin leikkaus ja ajelu kuitenkin voi muuttaa sen ominaisuuksia. Etenkin nypittävillä koirilla ajelun jälkeen koiran turkkia ei välttämättä enää pysty nyppimään; nyppimisessä kun kuollut karva nypätään pois ja jäljelle jäävät nuoremmat, hyväkuntoiset karvat. Mutta jos kaikki karvat (pohjavilla, hyväkuntoinen karva ja kuollut karva) leikataan samaan pituuteen josta ne myös kasvavat saman pituisina, on tosi vaikea enää nypätä sitä kuollutta karvaa pois. Koirallehan se nyt on ihan se ja sama nypitäänkö vai ajellaanko sen turkki, kunhan turkista ajelun jälkeen pidetään asiallisesti huolta eikä anneta sen kasvaa hamppuiseksi takkupalloksi :)

  Cockeriryhmän kuvia katsoessa myös yleensä erottaa, onko turkki leikattu vai nypitty. Mutta edelleen, koiran oloa se turkin leikkaus nyppimisen sijaan tuskin pahentaa. Ja useinhan steriloinnin tai kastroinnin jälkeen cockereiden turkki muuttuu hirveäksi höttöiseksi villaksi, jota ei voi enää nyppiä, vaan se on joka tapauksessa pakko leikata tai ajella lyhyeksi. Cockereilla on mun makuun liikaa karvaa, onneksi Voltin karvat lähtevät helposti nyppimällä, ja sain esim. jalkojen koristekarvat nyhdettyä irti näin ennen kurapaskasyksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ihan samalla tavalla turkinhoidoksi voi laskea sen turkin leikkaamisenkin. Parempi leikata, jos ei jaksa harjata, ja joillakin tämänkin rodun edustajilla on oikeasti ihan liioiteltu turkki ja sen hoito on todella työlästä.

   Ja hyvä pointti, varmasti nypittävillä roduilla on kuten sanoit. Joillakin collieillakin karva muuttuu pehmeämmäksi leikkaamisesta, mutta etenkin nuorilla (leikkaamattomilla) koirilla se turkki yleensä kasvaa ihan samanlaatuisena takaisin. Ja kyllä, ihmisen "hömpötyksiä" nää useimmiten on, ei se koira ymmärrä onko nypitty vai leikattu vai jotain muuta.

   Poista
 6. On kyllä oikeasti aika outo ilmiö, miten kärkkäästi vieraan ihmisen koiran hoitoa arvostellaan, kun kyse on turkista ja sen leikkaamisesta. Mitään muuta ei kommentoida läheskään yhtä aggressiivisesti, siis tarkoitan esim. kynsien leikkaamattomuutta, vuotavia silmiä, ylipainoa tms, tai varusteita joita koiralla pidetään. Hassua.

  VastaaPoista
 7. Mulla oli bichon, joka ei kelvannut näyttelyihin vinojen hampaiden ja suurikokoisuuden vuoksi. Turkki pidettiin aina lyhyenä ja helppohoitoisena. Aluksi tuli tökeröä kommenttia, pienellä paikkakunnalla kun asuttiin. Tuli myös paljon ohjeita ja neuvoja "miten rotuturkkia tulee hoitaa." Toivotin aina sitkeästi vaan hyvät päivänjatkot, onneksi olin silloin vielä teini niin häpeämätöntä asennetta löytyi enemmän kuin nykyään :D Vähän ajan kuluttua ihmiset onneksi jätti arvostelun.

  Olen myös huomannut, että jos on sekarotuinen koira niin kukaan ei tuu kyllä neuvomaan turkin hoidossa. Ihme asenteet! Kaunis koira ja ihanan oloinen blogi, vasta tänään löysin tänne Charming Nailsin kautta :) Hyvää syksyn jatkoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan älytöntä. Onhan sillä koiralla nyt todellakin kivempi olla lyhyemmän, liioittelemattoman turkin kanssa, sanoo kuka mitä hyvänsä. Ei se koira itseään peilistä tuijottele ja harmittele, miksei näytä täydelliseltä rotunsa edustajalta :'D Ja kiitos paljon, hyvää syksyn jatkoa sinnekin päin!

   Poista

Kiitos kommentista! :)