tiistai 18. syyskuuta 2018

Kelmille tokopohjia ja Kodalle kokeenomaisempaa

Tänään päästiin heti aamupäivästä treenailemaan Jennyn ja koirien kanssa tokojuttuja. Koda teki liikkuroituna tokon avoimen luokan liikkeet läpi pienien välipalkkojen ja muutamien korjaussarjojen kera. Menin ilmoittamaan Kodan lokakuun alun kokeeseen ja iski heti pakokauhu, eihän se osaa vielä mitään ja kaikki ihan kesken! Ja Kelmi teki tottakai pentuhömpöttelyä, tarjoamisen kautta kaikenlaista kivaa kapulanpidosta perusasentoon ja merkin kiertoon ilman huolta huomisesta.

Kodan liikkeet meni ihan siedettävästi, seuruussa keulii, perusasennot tästä syystä ainakin alkupätkän pysähdyksissä vinoja ja seuruun peruutus on sille hirveän hankalaa edelleen. Olen vaihtanut täyskäännöksen saksalaiseksi (samoin kuin sivulle tulon selän takaa), helpottaa tuon pitkärunkoisen koiran tekemistä. Ruudun löytäminen vaatii vielä välillä ponnisteluja ja ruudun ja kierron erottelu on aina ihan yhtä vaikeeta ja tuskasta. Hyppy, nouto, luoksetulo ja jäävät sujuu mielestäni kohtuullisen hyvin. Kaukot tahmaa, kuten aina, ja toinen maasta istumaan nousu lipsahtaa helposti seisomiseksi, ei tosin tällä kertaa ja muutenkin saanut sitä ongelmaa jonkin verran korjattua. Paikkaistuminen menee ihan kivasti, ainakin ilman mun jännittämistä, koetilanteessa varmaan taas ihan uudet kuviot. Vielä ehtii muutaman kerran treenailla ennen koetta ja sitten vaan toivotaan parasta!

Kelmi taas on hirveän pätevä kakara. Sen kanssa on älyttömän kivaa tehdä, se on ahne kuin mikä ja vaikka välillä "epäonnistuisikin", jaksaa kyllä yrittää uudelleen. Pientä turhaumasta johtuvaa vinkumista silloin tällöin esiintyy, mutta nopeasti sisuuntuu ja jatkaa äänettömästi yrittämistä. Suurimpia edistysaskeleita on otettu nyt kapulanpidon ja kaukokäskyjen kanssa, tai eihän ne nyt mitään kaukokäskyjä vielä ole, mutta asennonvaihdoksia.

Oltiin pari viikkoa tilanteessa, jossa Kelmi otti innokkaasti kapulan suuhunsa, mutta sylkäisi melkeinpä samantien pois, jotta tilaa suussa olisi palkalle. Jalosen Mika sanoi viime viikon pentutokossa, että vähintään viisi sekuntia tulisi koiran pitää kapulaa, jotta sylkäisyvaihe ei vahvistu pitämisen sijaan. Tätä sitten työstettiin viime viikko. Kelmin oli alkuun hankala tajuta, mitä siltä halutaan. Kun ei palkkaa tullut pelkästä kapulan nappaamisesta suuhun ja pois sylkäisystä, päätti se hyvin päättäväisesti kokeilla kapulasta luopumista. Lopulta jouduin hieman auttamaan ja Kelmin napatessa kapula pidin toista kättäni sen leuan alla "tukena". Muutama toisto näin ja pentu tajusi, mistä on kyse. Nyt kapula pysyy suussa mälväämättä jo toistakymmentä sekuntia ja saa pentua samalla jo vähän häiriköidäkin. Kapulan nappaaminen on selvästi tämän myötä heikentynyt, mutta sen saa korjattua myöhemmin, kun idea pitämisestä on selkeä.

Kaukokäskyjä lähdettiin Mikan vinkistä rakentamaan kuonokosketuksen avulla. Kelmille tuntuu sopivan paremmin pitää takajalat paikallaan vaihdoissa, joten sillä toistaiseksi ainakin mennään. Reilu viikko sitten tuo ei osannut oikein namihoukuttimellakaan mennä istumasta maahan, mutta nyt kuonokosketus apunaan tapahtuu istu-maahan-istu -vaihdot jo aika näppärästi, erityisen näpsäkästi Kelmi nousee maasta istumaan. Myös muita asennonvaihtoja ollaan harjoiteltu, jotta ne iskostuisi lihasmuistiin jo pentuna.Ollaan alettu treenata myös tunnaria. Kuten Kodalle, myös Kelmille tein alkeet tulitikulla, josta on katkaistu sytytyspää pois. Ensin Kelmi etsi vain tulitikkua, kun tämä sujui, lisäsin hajuttomat tunnarikapulat mukaan ja tämän luonnistuessa vaihdoin tulitikun tilalle hajustetun kapulan. Hajuttomien kapuloiden kanssa tunnari sujuu jo lähes ongelmitta, mutta vieraan ihmisen hajuiset häiriökapulat aiheuttavat vielä suurta hämmennystä pienen pennun päässä. Onneksi meillä ei missään liikkeissä ole vielä käskysanoja, jolloin erehtyminen ei haittaa mitään. Muutamia onnistumisia on nyt saatu myös vieraan hajuisilla häiriökapuloilla ja Kelmin tuntien tämäkään asia ei ole ongelma enää ensi viikolla.

Ollaan myös treenailtu perusasentoa niin vasemmalla kuin vähän oikeallakin puolella, lisäksi muutamia askeleita seuruuta ja käännöksiä molempiin suuntiin. Tarkoitus on jatkossa vahvistaa takapään käyttöä tasapainotyynyllä ja etujalkatargetilla, mutta toistaiseksi ei riitä Kelmillä ajatus tekemiseen, jos pitää miettiä montaa asiaa (= etutassut tasolla ja takatassut liikkeessä) samaan aikaan. Lisäksi treenisettiin kuuluu tällä hetkellä kosketusalusta yleensä yhdistettynä ruutuun, eteenmenon alkeet kuonotargetin avulla ja merkin kierto. Treenaamisen lisäksi yritän myös muistaa päivittäin leikkiä Kelmin kanssa, mutta toistaiseksi vielä ruokapalkka voittaa leikit.

Alla videolla tämän päivän treenailuja, saa antaa vinkkejä ja kommentteja, jos tulee jotain mieleen!Syksyisin terveisin,

Kiira, Koda & Kelmi


kuvat ja videot Jenny Söderlund

4 kommenttia:

 1. Niin hieno mukelo. <3 Oli kiva treenailla!

  Ps. Ihana musiikki. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vielä seurasta ja videoinnista! On se aikamoinen napero kyllä <3

   Poista
 2. Jee! Tsempit kokeeseen <3 ja superpentu jälleen!

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! :)