maanantai 27. elokuuta 2018

Treeniä ja pentuarkea

Kelmi täytti eilen kymmenen viikkoa ja mitä normaaliin pentuarkeen tulee, niin Kelmi on jo melko sisäsiisti, toki sen rakko on edelleen pieni ja öisin yleensä yksi pissa alustalle tulee. Kelmi on lenkkeillyt lyhyitä lenkkejä Kodan kanssa ja välillä metsälenkkejä myös kavereiden pienten tai vanhojen, rauhallisten koirien kanssa - kaikki lenkit se on ollut vain ja ainoastaan vapaana. Se alkaa pysyä hyvin normaalissa kävelyvauhdissa mukana, mutta hiljalleen alkaa myös enemmän reagoida ympäristöön (kaikki pärisevät koneet on kivoja, samoin esimerkiksi linnut), joten täytyy jatkossa lähteä lähipuistoa kauemmas lenkkeilemään, jos vapaana aikoo edelleen pitää. Tavoitteena mulla olisi opettaa se pysymään lähistöllä ja olemaan reagoimatta vastaantuleviin ihmisiin, koiriin ja kulkuvälineisiin alkuun ilman hihnaa. Pentu tosin kasvaa niin vauhdilla ja on sen verran rohkeaa ja meneväistä sorttia, että saatan joutua luopumaan tästä ajatuksesta. Lisäksi ohikulkevat ihmiset kiinnostavat ja toki söpö pentu houkuttelee kaikki kyykkyyn ja lässyttämään, mikä saa välillä mun tunteet kiehumaan. Kelmille kun on vahvistettu kyykyssä olevien ihmisten olevan maalimiehiä (joilta saa herkkuja) ja kyykkyyn menevät vastaantulijat (joilta ei saa herkkuja) sekä vaikeuttavat ohitusharjoituksia että sekoittavat pienen koiran päätä.

Scottail Your Mischief Managed

Scottail Your Mischief ManagedKoda hyväksyy Kelmin jo todella hyvin perheeseen, ne leikkivät milloin takaa-ajoa, milloin vetoleikkejä ja viimeisen viikon aikana ovat kovasti innostuneet myös painimisesta. Kelmi juoksee Kodan mahan alla ja puree sitä ranteista tai sukukalleuksista, ja lenkillä roikkuu Kodan hihnassa. Iltavillin aikoihin Koda lähtee täysillä kaikkiin Kelmin sekoiluihin mukaan, eikä ole vielä juuri ollenkaan asettanut sille leikissä rajoja. Välillä Koda kiipeää Kelmin naskalihampaita karkuun sohvalle tai sängylle, mutta eihän se toki leikkimistä estä - Koda leikkii sängyllä maaten ja Kelmi sängyn reunaa vasten seisten (instagramin storyssa julkaisen paljon lyhyitä videoita näitten touhuista, kannattaa seurailla). Kotona koirat on suurimman osan ajasta eristettynä toisistaan, Kelmi makuuhuoneessa ja Koda muualla asunnossa, jotta Koda saa olla rauhassa ja Kelmi malttaa paremmin nukkuakin joskus.

Kelmi on käynyt myös leikkimässä naapurissa asuvan veljensä Hugon kanssa. Ihan mahtavaa, että velipoika muutti naapuriin, saa Kelmille ikäistänsä ja tasoistansa leikkiseuraa, ja onhan se ihana päästä seuraamaan läheltä Kodan muidenkin pentujen kehitystä ♥ ja kaiken tämän tekemisen ja touhuamisen lisäksi Kelmi on ehtinyt myös teroittaa naskalihampaitaan muun muassa pyykkikoriin, sängyn pehmusteisiin, kaapinkulmaan, lattialistoihin ja niin, onhan se ehtinyt myös purra mua naamasta. Söpö ja kiltti!

Scottail

Olen ollut viime viikot lomalla, mikä on tietysti aikalailla parasta ajatellen pentuarkea, treenailuja ja loppukesän kivan vaihtelevia ilmoja - lämpimiä päiviä, raikkaita, viileneviä iltoja ja kaatosadekuuroja. Ostin elokuun ajaksi hallivuorokortin läheiselle koirahallille ja ollaan päästy treenaamaan monta kertaa viikossa hallioloissa. Kelmi on harjoitellut edelleen tarjoamisen kautta kaikenlaista - lähinnä noutoa, kosketusalustaa/ruutua, kuonokosketusta ja merkin kiertoa. Ollaan myös leikitty ja treenattu rauhoittumista - eli kiihtymistä nollasta sataan ja jarruttamista sadasta nollaan.

Kelmistä tulee päiväpäivältä ahneempi ja toistaiseksi ruoka on parempi palkka kuin lelu, toki leikkiminen kehittyy varmasti iän myötä. Keskiviikkoisin on käyty Mika Jalosen tavoitteellisten pentujen tokoryhmässä ja viime viikolla Mika totesi, että ei saa junnata Kelmin kanssa liian kauaa paikallaan - aika taitavaa, että kaksi viikkoa pennun kotiutumisen jälkeen olen sellaisessakin jo onnistunut :D no ei muuta kuin täyttä höyryä eteenpäin kun pentu osaa ja sillä on kivaa! Ollaan pidennetty matkaa kosketusalustalle, tehty kuonokosketusta toisten koirien häiriössä, muutettu kapulanpito jo ihan noudoksi ja mitähän muuta. Niin, hakumetsällä on laitettu maalimiehiä jo pidemmälle metsään (siis viiden metrin päähän keskilinjasta) ja puiden taakse piiloihin. Tämä ei ole tuottanut minkäänlaista ongelmaa Kelminaattorille, päinvastoin vauhtia ja itsenäisyyttä tulee kerta kerralta enemmän esiin. Lisäksi alettiin eilen treenailla pikkasen jo esineruutuakin, toki noutokin on vielä alkutekijöissään, joten lähinnä olen palkkaillut esineiden haistelusta tai niiden nappaamisesta suuhun.

Alla vielä treenivideo tältä päivältä :) kuinka nopeesti sitä pitäiskään mennä eteenpäin...
KKK

6 kommenttia:

 1. apua! en kestä kun toinen on niin SÖPÖ ja TAITAVA

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikö!! Aikamoinen tyyppi tuo Kelmi kyllä <3

   Poista
 2. Niin on sievä, ihan tulee pikkupentukuume :)

  VastaaPoista
 3. Moro!

  Mua kiinnostais kauheesti lukea postaus siitä miten jaat aikaa ja tekemistä kodan ja kelmin välillä (esim. Kun toisen kanssa tehdään pidempiä retkiä kuin toisen ja toisaalta toiselle annetaan lepoa pennusta kun pentu menee jonnekkin jne) - ja miten se onnistuu kaiken muun elämän aikatauluttamisen kanssa. Nostan sulle suuresti hattua, ihana myös instasta sua ja hauvoja seurata :) hyvä sä ja k&k! t. Ella

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea! Täytyy toteuttaa jossain kohtaa. Mähän jäin siis tosiaan opinnoista nyt välivuodelle ja vietän lomaa lokakuun puoleen väliin asti, eli toistaiseksi aika väärän kuvan annan tästä koirien kanssa ehtimisestä ja touhuumisesta, todellisuudessa ei jatkossa ihan näin paljoa ole aikaa :D

   Poista

Kiitos kommentista! :)