tiistai 19. kesäkuuta 2018

Collieiden pk-leiri 2018

Collieyhdistyksen palveluskoiraleiri järjestettiin viime vuoden tapaan Surkeejärven matkailutilalla jossakin Keski-Suomen metsikössä. Kaksipäiväisellä leirillä oli tarjolla metsä- ja peltojälkeä, hakua ja tottista. Alunperin olin ilmottanut Kodan toiseksi päiväksi hakuun ja toiseksi tottikseen, mutta toukokuussa osteopaatin todetessa takapään kroonisen jumin, vaihdoin meidät molemmiksi päiviksi peltojäljelle. Viime vuoden perusteella tiesin, että hakumaasto oli vaihtelevaa ja koiralle raskasta, lisäksi tottiksessa kaivattaisiin eniten treeniä sellaisiin juttuihin, joita ei kannata (=esteet) tai joita en halua (=jäävät) takapään jumin kanssa treenata.

Kouluttajana peltojäljellä oli Johanna Nivala, joka on muun muassa voittanut koiransa kanssa rottweilereiden suojelun MM-kullan. Ennen leiriä oltiin Kodan kanssa tehty tasan yksi jälki johonkin pellon reunaan siten, että tallattujen askeleiden välit olivat hyvin lyhyet ja nameja oli koko ajan. Leirillä jatkettiin tästä. Tein Kodalle ensin suht lyhyen namijäljen siten, että jokaisella askeleella oli nami. Koda lähti tekemään alkuun hyvin, mutta aika nopeasti se tylsistyi, tehtävä oli selvästi sille vähän liian helppo. Lisäksi Koda oli nukkunut edellisenä yönä ensimmäistä kertaa ikinä autossa ja viereisissä autoissa osa koirista haukkui läpi yön, joten väsymystäkin oli jonkin verran ilmassa. Johanna kuitenkin kehui, että rauhallisesti ja keskittyneesti Koda työskentelee, mutta viettiä hommassa saisi olla enemmän, tokihan se toista kertaa ikinä mitään jälkeen liittyvää teki ja ruokapalkka on sille yleensä suhteellisen rauhoittava palkkaustapa.Lauantain toinen kierros tehtiin osin ruoka- ja osin lelupalkalla, ja tehtiin jäljestä selvästi edellistä vaativampi. Nameja paalulle ja alkuun muutamalle ensimmäiselle askeleelle, askelväli normaalin askelen mittaiseksi, useampia väliaskeleita ilman nameja ja loppuun lelupalkka piilotettuna heinään. Kodaa selvästi motivoi enemmän vaikeampi tehtävä, se joutui oikeasti tekemään töitä ruoan eteen ja pohtimaan. Toki se oli vielä hieman hukassa ja aika voimakkaasti ilmavainuisena koirana varmaan meneekin hetki, että se oppii, mitä tehdä ja motivoituu kunnolla jäljestämisestä.

Sunnuntaina tehtiin vain yksi kierros. Turnausväsymys alkoi näkyä lähinnä omistajassa, Koda oli nukkunut toisen yön ilmeisesti jo paremmin ja oli aamulla virkeä. Sunnuntain treeni tehtiin aika samoin kuin lauantain toinen, pieni mutkakin jo jäljelle tallattiin. Koda jäi lauantai-iltana ilman iltaruokaa ja namien etsiminen jäljeltä olikin jo aika paljon motivoivampaa kuin lauantaina. Pellon toisella reunalla oli tottistreenit käynnissä ja välillä Koda nosti päänsä jäljeltä ja tuijotteli hetken aikaa tottistelijoita. Palasi kuitenkin pohdinnan jälkeen jäljelle ja kehuin maltillisesti. Edelleen työskentely oli aika matalassa vietissä suoritettua, eli palkkausta saa todella nyt pohtia. Lelu toimii jäljellä loppupalkkana, mutta jäljen keskellä koen sen ainakin toistaiseksi hieman hankalaksi. Ehkä jatkossa kasvatan Kodalle suuren esinemotivaation, joille pääsee vain jäljestämällä kunnolla ja esineiltä sitten iso palkka..Saatiin neuvo, että Koda tulisi jatkossa syöttää vain jäljellä, vaikka sitten vain paalulla, jos ei muuhun ole aikaa. Lisäksi aletaan pikkuhiljaa treenailemaan esineilmaisua erikseen. Omistaja innostui kyllä tästäkin lajista ja eiköhän tuo koirakin innostu, kunhan vaan päästään virkeällä mielellä ja tyhjällä vatsalla treenailemaan. Leiriolosuhteet kuitenkin on koiralle aina vähän rankat ja väsyneenä ei ehkä ole optimaalisinta opetella täysin uutta asiaa. Saatiin kuitenkin hyvä startti jäljen opetteluun ja vinkit jatkoon!

Leirillä oli jälleen kiva ilmapiiri, hyviä kouluttajia, loistava ilma, hyvät puitteet ja mahtavaa seuraa! Toivottavasti jatkossakin Collieyhdistys näitä leirejä järjestää :)


Kiira & Koda 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! :)