maanantai 14. toukokuuta 2018

Vapputoko ALO 173p ja TK1

Vappupäivänä, sateessa tottakai, suunnattiin tokokokeeseen Ikaalisiin. Hieman tavallistakin enemmän jännitti ajomatkalla, tokon treenaaminen kun on nyt vähän jäänyt maastokauden startattua ja tenttistressin häiritessä harrastamista. Lisäksi edellisestä tokokokeesta oli ehtinyt kulua jo kolme kuukautta ja suunnitelmien mukaan TK1 oli "pitänyt" saada jo aikoja sitten. No aina ei mee niin kuin suunnittelee eikä siinä sen kummempaa. Tuomarina kokeessa oli Ilkka Stén ja koe järjestettiin hiekkakentällä aikalailla metsän keskellä. Meidän edellinen (ja ainoa) ulkokoe käytiin joulukuun alussa huonolla menestyksellä ja ehkä senkin takia jännitti keskivertoa enemmän.

Alokasluokka suoritettiin viimeisenä ja aloitettiin paikkiksella. Koda oli koevuorossa viimeisenä, joten paikkiksessa se pääsi taas reunapaikalle. Heti maahanmenosta asti se oli jotenkin levoton, kuten on aina koetilanteessa ja todennäköisesti siis reagoi mun jännittämiseen. Tällä kertaa se haisteli kuitenkin _todella_ paljon ja oli sellaisella mutkallakin jo lopuksi, että odotin koko ajan hetkeä, jolloin se epämukavasta asennosta nousee ylös. Ei ole minuutti koskaan tuntunut niin pitkältä. Maassa se kuitenkin pysyi ja onnistui mutkalta nousemaan vielä ihan siedettävän nopeasti ja suoraan istumaan. Ilkka oli kiltillä tuulella ja saatiin paikkamakuusta haistelu-tutkimusretkestä huolimatta 9.

Paikkiksen jälkeen koira ja ohjaaja olivatkin jo ihan märkiä ja aika kauan saatiin odottaa omaa vuoroamme. Sieltä se oma vuoromme kuitenkin koitti ja päästiin sateesta ja kylmästä huolimatta ihan kivalla fiiliksellä kehään. Koda oli hyvin kuulolla ja aktiivinen. Aloitettiin seuruulla ja Koda teki kivalla asenteella, alkuun hieman edisti ja poikitti, mutta korjasi hyvin loppua kohden. Seuraamisesta pisteitä 9Seuraavana vuorossa oli liikkeestä maahanmeno, joka on tosiaan (taas vaihteeksi) kokenut nyt jonkinlaisen käsiin lahoamisen ja Koda on hidastunut huomattavasti. Lähti seuraamaan kuitenkin kivalla asenteella ja meni maahan, vaikkakin aivan liian hitaasti. Myös nousu perusasentoon vähän kankea. Pisteitä liikkeestä maahanmenosta 8.

Luoksetulossa Koda jäi aktiivisesti istumaan, mutta mä onnistuin kävelemään jotenkin ihan vinoon ja hieman epähuomiossa, ajattelematta ja automaattisesti korjasin linjaa suoremmaksi. Luoksetulo nopea ja yllättävän suora ja tiivis. Myös siirtyminen perusasentoon Kodan omalla tasolla erinomainen. Ilkka antoi ohjaajalle kommentin, että jatkossa ei tuollaisia siirtymisiä enää pysähtymisen jälkeen, ja ihan aiheellinen kommentti, mutta minkäs teet kun ei aivot koetilanteessa raksuta täysillä. Pisteitä luoksetulosta 10.

Luoksetulosta siirryttiin kaukokäskyihin paikalle, josta suoritettiin kaikki kolme viimeistä liikettä. Tässä kohdassa oli Kodan mielestä joku aivan älyttömän ihana tuoksu ja poika meni taas päästänsä ihan sekaisin. Silmät seisoi päässä, leuka väpätti ja voi poikarukka, se yritti epätoivoisesti luopua ihanasta tuoksusta ja ratkaisi tilanteen niin, ettei se millään suostunut tulemaan huumaavan tuoksuiselle suorituspaikalle. Ja voi kuulkaas, että me yritettiin. Kierrettiin kauempaa ja otettiin uudestaan ja kierrettiin taas ja olin jo luovuttamassa. Koda istui metrin päähän tai mun eteen, mutta ei vahingossakaan perusasentoon. Aktiivisesti ja energisesti aloittanut koira muuttui ihan täysin ja suu ihan vaahtosi.

Olin ihan tosissani jo luovuttamassa, mutta sisuunnuin ja sain kuin sainkin Kodan perusasentoon istumaan ja päästiin aloittamaan kaukokäskyt. Nojoo, tästä alustuksesta voitte varmaan päätellä, että eihän ne kovin hääppöisesti menneet. Mutta täytyy sanoa, että omaksi yllätyksekseni Koda teki kaikki vaihdot ensimmäisillä käskyillä. Äärimmäisen hitaasti ja ekan maahanmenon jälkeen katteli aivan muualle mun sanoessa "nouse" -käskyn, mutta jotenkin ne kaksi pähkinää siellä aivoissa kuitenkin kohtasi toisensa, Koda nousi ylös ja katsoi mua ilmeellä "en tiedä yhtään, pyysitkö tätä". Maahanmeno ja perusasentoon nousu jo vähän paremmat, mutta hitaat kuitenkin. Kaukokäskyistä 7.Vapautin Kodan kaukokäskyjen jälkeen ja palkkasin sosiaalisesti vähän innokkaammin (siitä olis voinut joku toinen tuomari vähän huomauttaakin). Tämä oli kuitenkin virhe ja olisi pitänyt vaan jatkaa suoriltaan seuraavaan liikkeeseen, joka tapahtui samalta suorituspaikalta. Palkkauksen jälkeen nimittäin taas taisteltiin sen suorituspaikan ja perusasennon kanssa. Selvittiin kuitenkin muistaakseni hieman pienemmällä säätämisellä ja kapulan pidosta Koda suoriutuikin hienosti, tosin luulen, ettei se ehtinyt tajuta yhtään, mitä edes tapahtui. Kapulan pitämisestä 10.

Toki se viimeinenkin liike piti tehdä samalta suorituspaikalta ja vähän siis vielä lisää säätöä meidän liikkeiden väleihin. No mutta, onnistuttiin vielä se viimeinenkin perusasento saamaan ja esteenkin tuo hormonipöhkö hyppäsi ihan kohtuullisesti. Loppuasennot vähän vinoja, mutta olen iloinen, että huolimatta hormonipilvestä, jossa Kodan pää loppukokeen leijaili, saatiin kaikki liikkeet suoritettua ja vielä ilman nollauksia. Estehypystä siis lopulta 8.

Kokonaisvaikutelmaan toki noi kokeen loppupään liikkeiden väliset säädöt vaikutti ja lopulta pisteitä saatiin kokonaisvaikutelmasta 7. Tuomari oli aika kiltti, mutta tokihan me vielä alokasluokassa kisattiin. Kertoimien kera yhteispisteitä tuli 173 ja se riitti jopa neljänteen sijaan 13 koirakon joukosta. Samalla saatiin tokon ensimmäinen koulutustunnus TK1 ja jatkossa keskitytäänkin sitten avoimen luokan liikkeisiin ja myös yhä enemmän siihen palkkaamattomuuteen ja kokeenomaisiin treeneihin. Kuitenkin huimaa parannusta joulukuun ulkokokeesta, jossa Koda ihanan hajun saatuaan ei kyennyt enää mihinkään, nyt saatiin kuitenkin kaikki loputkin liikkeet suoritettua jopa ihan siedettävin arvosanoin. 

Ehkä me vielä joskus selviydytään kokeesta oikeasti kunnialla :D

Kiira & Koda


kuvat © Jenny Söderlund eräänä hieman aurinkoisempana päivänä

5 kommenttia:

 1. Huh, uskon että on hikeä pukannut kun tyyppi on ihan hormonihuuruissa ja tokoillakin vielä pitäisi :D Mutta hienosti tsemppasit, onneksi olkoon koularista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) ei oo aina näitten nuorten miesten kanssa niin yksinkertaista tää tekeminen :D

   Poista
 2. Hei.

  Ootko koskaan tehny vaikka instaan semmosen ”kodan päivä” eli may day tyyppisen jutun. Tykkään katsoa noita pätkiä mitä laitat insta stooryyn tai mikä nyt sen nimi onkaan. Semmonen olisi kiva jos pystyy toteuttaa mitenkään.

  Ainiin, hyvää lomaa. Nauti Kodan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä blogissa on jossain My Day -video kyllä, siitä on toki jo aikaa, joten voisin harkita uuden tekemistä kyllä! :) ja kiitos paljon!

   Poista
 3. Täytyypä ettiä tuo vanha my day video.

  Se olisi kiva jos saisi uuden my dayn Kodan päivästä ja ole hyvä :-)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! :)