perjantai 11. toukokuuta 2018

Collieiden pk-rinki 2/6

Huhtikuun lopulla collieiden palveluskoiraringin toinen koulutusviikonloppu pidettiin Pohjois-Pohjanmaalla Sievissä. Yövyttiin porukalla Sievin Kennelkerhon kerhotalolla ja koulutukset pidettiin kätevästi samassa pihapiirissä olevassa hallissa. Alunperin huhtikuun viikonloppu oli suunniteltu pidettäväksi Oulussa ulkokentällä, mutta pitkälle jatkunut talvi muutti suunnitelmia ja saatiin onneksi hyvät puitteet suht lyhyelläkin varoitusajalla.

Maaliskuun koulutusviikonlopussa tarkistettiin lähtötaso ja saatiin tehtäväksi treenailla perusasentoa ja liikkeelle lähtöjä. Liikkelle lähtöjä ollaankin saatu ihan älyttömästi eteenpäin ja Koda malttaa odottaa paikallaan, mutta samalla on aktiivinen ja hyvässä jännitteessä odottamassa, että milloin lähdetään. Tämä on parantanut myös edistämisongelmaa, aiemmin Koda on ollut heti alkuun askeleen edellä, kun on lähtenyt niin lennokkaasti heti "seuraa" -käskyn kuultuaan, mutta nyt kun lähdetään maltilla ja yhtä aikaa, on seuruupaikka korjaantunut merkittävästi. Toiseksi tehtäväksi saatiin treenata perusasentoihin suoruutta, mutta niiden suhteen on vielä paljon työtä ja täytyy ehkä tehdä pohjatyötä aika paljon uudelleen.


Ensimmäisen päivän treeneissä aloitettiin samalla perusasento ja liikkeelle lähdöt -teemalla, Koda teki kuitenkin aika kivasti ja lopetettiin näiden hinkkaaminen hetkeksi. Jatkettiin jääviin, joiden erottelu on Kodalle haaste. Erityisesti liikkeestä istuminen tuottaa ongelmia, Koda jää helposti seisomaan tai painuu maahan. Yksin tätä on hankala treenata, Koda kun on ottanut vahvisteeksi mun kääntymisen ja mun kääntyessä katsomaan, tekikö se oikein, vahvistuu väärin tehty jäävä. Koska Koda on tästä erottelusta epävarma, on liikkeet sen mukaisesti myös melko hitaita. Vaikka tekniikkaakin tähän olisi toki hyvä treenata, uskon, että suurin osa hitaudesta saadaan korjattua varmuuden kautta. Tehtiin siis niin, että mä kävelin vaan suoraan ja kouluttaja naksautteli mulle merkiksi oikeasta asennosta ja palasin joko peruuttaen palkkaamaan koiran asentoon tai palkkasin mun luokse lelulle niin, etten missään vaiheessa kääntynyt koiraa kohti. Jos asento meni väärin, kutsuin sen suoraan seuruuseen, eikä siten Koda saanut vahvistetta mun kääntymisestä.

Viikonlopun muilla treenikerroilla harjoiteltiin lähinnä hyppyjä, agility-A:lla A-esteen alkeita kapulan kanssa ja ilman, sekä rakennettiin hyppynoutoa noin 70 cm:n korkuisella pressuesteellä. A-esteellä Kodalla on ollut ongelmana kiertäminen takaisin tullessa, suuri houkutus olisi ylittämisen sijasta lähteä kiertämään, kun ohjaaja on esteen takana piilossa. Aloitettiin siis ihan edestakaisella A:n ylityksellä ilman kapulaa. Appari seisoi A:n toisella puolella ja mä toisella ja palkkailtiin jokaisesta ylityksestä. Hienosti lähti sujumaan ja sunnuntaina lisättiin jo ohjatun noudon kapulakin tähän ihan ongelmitta mukaan.

SCY palveluskoirarinkiPressuesteellä 70-80 cm korkuiset hypyt ovat olleet tähän mennessä korkeimmat, mitä Kodan kanssa on tehty. Sen hyppytekniikkatreenit ovat vielä kesken ja suhteellisen raskasrakenteisena ja isona uroksena sen kroppakin on vielä varmasti hieman kesken, joten ei turhaan olla kiirehditty esteen korkeuden kanssa. Edelleen jotain pientä jumia Kodan takapäässä on (osteopaatille ollaan menossa) ja näissä korkeimmissa hypyissä se näkyy pienenä jännityksenä ja rykäisynä, mutta eiköhän se takapään maksimivoimaa estävä jumi sieltä vielä auki saada ja hypyt ala sujumaan!

Lisäksi otettiin vielä ulkona yhdessä muiden koirakoiden kanssa laukauksia. Laukaukset ovat olleet Kodalle aina helppo juttu, ei kuitenkaan olla koskaan tottiksen yhteydessä laukauksia treenattu ja kiva oli nähdä, ettei laukaus seuraamisen yhteydessä vaikuta mitenkään Kodan tekemiseen - ei passivoivasti eikä toisaalta myöskään aktivoivasti.

Ja meinasipa vielä unohtua lauantai-illan ohjelma, eli erittäin tarpeeseen tullut koiran ensiapuluento, jonka piti yksi rinkiläisistä. Saatiin tiivis paketti tärkeimmistä ensiaputoimista ja Koda sai toimia esimerkkikoirana. Tottistreenien jälkeinen väsy yllätti nuoren jätkän ja ensin hiukan protestoituaan korvan ympärille väsättyä painesidosta, Koda simahti aivan totaalisesti ja makasi lahnana pöydällä. Koiran kantamisharjoitus olikin Kodan mieleen ja se meinasi nukahtaa mun olkapäille, ei ainakaan ollut kovin stressaavaa :D


SCY palveluskoirarinki


Mä olen niin myöhässä tän rinkipostauksen kanssa, että parin viikon päästä meillä kolkutteleekin jo seuraava rinkiviikonloppu oven takana ja toivottavasti päästäänkin tekemään Joensuussa jotain ihan erilaista!


Kiira & Koda

2 kommenttia:

  1. Alkaa ihan tekee collieta mieli, kun niille on niin paljon kaikkea kivaa yhteistä harrastustoimintaa ja aivan ihana tämmöinen valmennusrinkikin. Nää molemmat kerrat kun on olleet täällä meillä päin (no joo, Sievi aika paljon kauempana, eikä nyt varsinaisesti meillä päin, mutta enemmän meillä päin kuin perus PK-seutu) niin olisi ollut kyllä mahtavaa olla mukana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä kivan aktiivinen rotujärjestö ja kun toiminta on jaettu alaosastoihin, niin helpommin löytää tapahtumaa omalta paikkakunnalta eikä aina vain pääkaupunkiseudulta! Ei muuta kuin omaa collieta hankkimaan ;)

      Poista

Kiitos kommentista! :)