torstai 5. huhtikuuta 2018

Collieiden pk-rinki 1/6

Maaliskuun lopulla starttasi Suomen collieyhdistyksen palveluskoirarinki vuosimallia 2018. Ringissä on tänä vuonna mukana yksitoista koirakkoa, koirista viisi on pitkäkarvaisia ja kuusi sileäkarvaisia. Lisäksi koirakoita löytyy puolivuotiaasta pennusta pian jo voittajaluokassa starttaaviin, aikuisiin koiriin. Palveluskoirarinki pyörii siis tällä kokoonpanolla tämän vuoden, rinki sisältää yhteensä kuusi koulutusviikonloppua, joiden aikana treenataan vaihtelevasti tottelevaisuutta, hakua, jälkeä ja toivottavasti myös raunioita. Kouluttajana ringissä tottelevaisuuksien osalta toimii Heidi Kailio, maastolajeissa kouluttajat vaihtelevat lajin mukaan. Palveluskoiraringin tarkoituksena on saada collieharrastajia kiinnostumaan taas pk-lajeista ja toisaalta viemään niitä lupaavia ja innokkaita koirakoita eteenpäin pk-kentillä.

Maaliskuun koulutusviikonloppu pidettiin Kauhajoella Canis&Catus -hallissa ja ensimmäinen viikonloppu keskityttiin tottelevaisuuden lisäksi koirakoiden lähtötason tarkistuksiin ja tavoitteiden ja toiveiden läpikäymiseen. Kodan kanssa suoritettiin alkuun hieman halliolosuhteisiin ja Kodan tasoon mukautettu alokasluokan tottelevaisuuskaavio - eli lyhyemmällä seuruulla, ilman A-estettä ja matalammalla hyppynoudolla. Ja ai että Koda teki upeesti. Pientä hiottavaa nyt löytyy aina, mutta olosuhteet (uusi halli, suht paljon ihmisiä, yö vieraassa paikassa, matkustus vieraassa autossa komentavan nartun kanssa jne.) huomioon ottaen Koda oli erinomainen. Ylsi kaikilla osa-alueilla omalla tasollaan parhaaseen mahdolliseen suoritukseen. Seuruukaaviossa kontakti ei tainnut tipahtaa kertaakaan, Koda suoritti todella iloisesti, henkilöryhmässä ei vilkuillut ihmisiä, vaikka se on ollut yltiösosiaaliselle Kodalle aina se vaikein osio. Jäävät ovat hiukan jähmeät ja hitaat, mutta niitä en ole itse osannut opettaa teräviksi, joten turha odottaa kokeenomaisessa treenissäkään yhtään enempää. Myös noudot sujuivat Kodan omalla tasolla erinomaisesti. Kodalle tyypillisesti perusasennot hieman vinoja ja välillä seuruussa hieman poikittaa ja edistää, mutta ne virheet ovatkin olleet jo tiedossa.Lähtötasotestin jälkeen käytiin palaveri kouluttajan kanssa - miten meni omasta ja kouluttajan mielestä, mitä parannettavaa, mihin haluaisi itse eniten keskittyä jne. Mä otin viikonlopun treenattaviksi kohteiksi erityisesti liikkeestä istumisen, suoran perusasennon ja liikkeelle lähdöt. Liikkeelle lähdöissä olen itse mokannut, kun olen "seuraa" -käskyn jälkeen lähtenyt heti liikkeelle ja liikkeelle lähtö näyttää levottomalta. Koska kaikki nämä mun valitsemat kehityskohteet oli aika pientä näpertämistä, valitsin rinnalle myös hypyn ja luoksetulon, että Koda ei turhautuisi suoruuden ja malttamisen vaatimisesta.

Saatiin jatkotehtäviksi treenata apparin tai peilin kanssa perusasentoa. Mä helposti palkkaan hieman vinoa asentoa, kun karvan läpi ei näe, että koira istuukin vinossa. Lisäksi meitä kiellettiin treenaamasta varsinaista seuruuta, ennen kuin saadaan liikkeelle lähtöön malttia. Tähän ei ehkä kyetä, mutta pyrin siihen, ettei treenata seuruuta perusasennosta asti, vaan lähdetään esimerkiksi suoraan leikistä seuruuseen, jolloin en vahingossakaan vahvista liikkeelle lähtöön kiirehtimistä. Yritän myös vahvistaa suoruutta ja tiiviyttä luoksetuloon. Ollaan tehty nyt tarjoamisen kautta oikeaa asentoa ihan lähietäisyydeltä, jatkossa siis pidennetään hiljalleen matkaa.

Tämä video on jo pari viikkoa vanhempi, mutta kun pk-ringin tilaisuudesta kuvattua en videotiedostoa ole saanut käsiini, niin tästä näkee jotain nykyistä tasoa kuitenkin.
Hyvä fiilis jäi ensimmäisestä koulutusviikonlopusta ja erityisesti toki Kodan mahtavasta tekemisestä. Antaa toivoa, että se HK1 saattaisi hyvinkin syksyllä olla jo mahdollinen (jos sinne maastoon joskus päästään...)!


Kiira & Koda 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! :)