keskiviikko 24. tammikuuta 2018

"Sä varmaan harjaat sitä monta tuntia päivässä!"

Multa melko usein kysytään, kuinka paljon Kodan turkin hoitamiseen menee aikaa, kuinka usein pesen sitä, kuinka paljon siitä lähtee karvaa, miten pitkä karva pysyy puhtaana... Ja yleisin olettamus tuntuu olevan, että pesen, harjaan ja puunaan koiraani useita tunteja viikossa. Ja pitkäkarvaisen koiran kanssahan ei voi missään nimessä esimerkiksi sekä harrastaa uintia että käydä näyttelyissä, eihän sen karva sellaista kestä. Koska tämä ei ole lähelläkään totuutta, ajattelin tehdä yhteenvedon siitä, miten Kodan ulkonäöllistä (ja samalla toki terveydellistäkin) puolta hoidetaan.

Totuus on melko yksinkertainen. Pyrin harjaamaan ja kampaamaan Kodaa noin kerran parissa viikossa reilun puolen tunnin ajan, yleensä samalla kun katselen telkkaria. Myönnettäköön kuitenkin, että usein harjausvälit venyvät yli kuukaudenkin pituisiksi, mutta turkin kunnossa harjausvälin pitenemistä ei juuri huomaa. Karvaa ei juurikaan irtoa karvanlähdön ulkopuolella, tuntuu että jopa vähemmän kuin meidän Jepeltä ja turkki takkuuntuu lähinnä kainaloista, korvien takaa ja pannan kohdalta. Toki, jos koiran antaa juosta muutaman viikon vapaana metiköissä ja kuralätäköissä panta jatkuvasti kaulassa, ilman minkäänlaista turkinhoitoa, vaatii karva hetkellisesti suurempaa huomiota. Lisäksi aina kesää kohti mentäessä pyrin kampaamaan pohjavillaa auki useamminkin, jotta kaikki irtoamaisillaan oleva pohjavilla varmasti irtoaisi, Kodan olo kesähelteillä helpottuisi ja uusi, kaunis karva pääsisi vapaasti kasvamaan.Kodaa on pesty melko tiheään tahtiin, viime talvena käytiin paljon uimalassa, jolloin altaaseen mentiin aina pesun kautta, lisäksi se pestään ennen näyttelyitä. Muutoin vähempikin kyllä riittäisi. Colliella oikeanlainen karva on englanninkielisen nimenkin (rough collie) mukaan karheaa ja siten pysyy melko hyvässä ja siistissä kunnossa ilman sen suurempaa puunaamista. Toki pitkä karva kuraantuu, mutta putsaantuu myös itsestään kuivuessaan, jos vain omistaja sietää hiekkakasoja eteisessään. Kura ja kaupungin saasteet näkyvät valkoisten osien harmaantumisena, mutta ei koira silti varsinaisesti likaiselta näytä. Ilman näyttelyitä ja uimista pesisin Kodan todennäköisesti kokonaan noin kolmesti vuodessa ja tassuja trimmaamisen yhteydessä ehkä kerran kahdessa kuukaudessa.

Tästä päästääkin hyvin trimmaamiseen. Collielta trimmataan yleisesti vain tassut ja korvakarvat. Tassuista siistitään etutassujen hapsut, lyhennellään hieman kinnerkarvoja tarvittaessa ja saksitaan tassukarvat sekä tassujen päältä että anturoiden välistä. Vaikka ei näyttelyissä kävisikään, helpottaa koiraa esimerkiksi talvella kovasti, ettei anturoiden välissä hirveästi ole karvaa, johon lumi pääsisi tarttumaan. Kotikoiralta (tai siis ei-näyttelykoiralta) mä varmaan leikkaisin etutassujen hapsuja ja takajalkojen pöksyjä reilusti lyhyemmiksi, niihin kun tarttuu milloin risuja ja milloin takiaisia. Ensi kesäksi myös hieman suunnittelen mahakarvojen reilua lyhentämistä, jotta koiran olo helteillä on mukavampaa.trimmaus

trimmaus pitkäkarvainen collie


Kodan turkinhoito on suurimmaksi osaksi ihan rentouttavaa touhua, Koda on opetettu makoilemaan selällään mun jalkojen välissä trimmaamisen ajan ja köllöttelee siinä suht tyytyväisenä pitkiäkin aikoja, vain takatassujen pohjat kutisevat välillä ikävästi ja saavat Kodan hieman sätkimään... Tärkeintä siis opettaa koira jo pentuna rentoutumaan huoltotoimien yhteydessä, jolloin ei tälläisen karvakasankaan huoltaminen ole omistajalle hankalaa, ja puunaaminen on koirallekin vain mukavaa löhöilyä omistajan lähellä.Karvamäärästä voisi päätellä turkin hoitamisen olevan todella paljon työläämpää, mitä se todellisuudessa onkaan. Mahdollisia näyttelypuunaamisia lukuunottamatta mulla menee kuukaudessa ehkä tunti tai enintään kaksi Kodan turkin hoitamiseen. Ei yhtään mahdotonta, vai mitä? 


Kiira & Koda

12 kommenttia:

 1. Haha tää on kyllä niin totta! Jos sais euron joka kerta kun joku kysyy että miten Haltin karva pysyy noin hyvänä/harjaanko sitä joka päivä, niin ois hyvät rahat :D Ja välillä myös mietin että mikä itseisarvo se on jos (pitempikarvaisen) koiran turkille ei tarvi tehdä mitään? Mä ainakin aattelen että mulle omistajana on kunnia-asia, että pidän koirani ihon, turkin ja käpälät hyvinvoivina ja siisteinä. Ja eiköhän se oo kiva sille koirallekin, että karva on siisti ja puhdas? Ja agilityssäkin on pidon kannalta oikeasti merkitystä, onko ne tassukarvat siististi trimmatut vai järkyttävät karvatohvelit :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! :D ja totta, ymmärrän kyllä, ettei turkkia jaksa joka päivä harjata, eikä välttämättä tuntia enempää viikossakaan halua turkinhoitoon käyttää, mutta kyllä ihan jokaiselle koiralla, jolla edes jonkinlainen karvapeite on, tekee harjaaminen hyvää. Tavallaan tuo koiran harjaaminen ja trimmaaminen on myös omanlaistansa terapiaa omistajallekin, tai ainakin mulle, muuten kun toi koira ei sylissä viihdy niin trimmatessa se on oppinut tosiaan löhöilemään rauhassa. Ja vaikka turkki ei vaadi hirveästi panostusta pysyäkseen takuttomana ja puhtaana, niin onhan se harjattu, trimmattu ja pesty koira kuitenkin aina kauniimpi :D

   Poista
 2. Kuulostaa samalta kuin Ruutin turkin hoito, tosin pesen sitä harvemmin eikä käydä uimaloissa. Takkuja harvemmin tulee, paitsi pepunalueelle. Nykyään helpottanut itseä vatsa ja tassutrimmillä. Sen turkki on niin tiivistä, että uidessa kuivaa hitaasti. Lyhytkarva on helppo, mutta sitä on sitten taas nartun karvanlähtönä jokapaikassa ripoteltuna maahan, tarttuu piikikkäänä tekstiileihin mm. sohvatyynyihin. Ja tarvii pukemista vähän riippuen nollasta pakkasen puolelle tai kovassa viimassa eli käänteinen puoli. Mutta kura ei tartu lähes yhtään, pitkäkarvainen syö hiekat kreppikiharoiden sisään.

  En käsittäisi sitä niin, että pitkäkarvaisen turkille ei tarvitse tehdä mitään. Päinvastoin jos sellaisen koiran ottaa sitoutuu pitämään sen hyvänä ja nähdä vaivaa. Kauheinta ollut nähdä pitkäkarvaisen collien huopaantunut turkki. :(

  Hyvä postaus! Näitä on aina mielenkiintoista lukea. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäki varmaa vatsa- ja tassutrimmiin päädyn ainakin kesällä, ja sitten varmaan pysyvästikin, kun näyttelykäynnit jää väliin. Ja totta, nää pitkät karvat irrotessaan putoaa lattialle hetken leijailtuaan ja kasaantuu nurkkiin palloiksi! Ja näinpä, toki suurin osa noista collien huopaantuneista turkeista on sterkkauksen tai kastraation jälkeen syntyneet hormonitasapainon muutoksista ja karvanlaadun muuttumisesta, ja turkkia saisi oikeasti hoitaa monta tuntia päivässä, että pysyisi takuttomana, mutta sellaisessa tilanteessa pitäisi tietysti ajatella sitten koiran parasta ja leikata turkki suosiolla lyhyemmäksi. On toki myös alunperin vääränlaatuisen karvan omaavia yksilöitä, joiden turkki vaatii enemmän työtä, mut kyllä se koira ansaitsee sen, että turkkia hoidetaan ja sen kanssa on helppo ja vaivaton olla.

   Poista
  2. Joo pitkäkarvaisen karvat ajautuu hyvin nurkkiin kyllä. :)

   Poista
 3. Nyt ehdin tulla lukemaan postauksen :) koska mulla on kotikoira, leikkaan pyllyosaston ( :D ) karvat lyhyeksi. Jokainen pitkäkarvaisen koiran omistaja tietää miltä se näyttää ajan kanssa tai löysän kakan sattuessa....inhottavalta! Käydään paljon kyläilemässä ja siksi haluan mun koiran olevan siisti.
  Harjaan paremmin karvanlähdön aikaan mutta muutoin lähinnä pyllyosastoa, häntää, korvan tauksia ja kainaloita. Tassuista leikkaan karvat lyhyiksi ihan kynsisaksilla, helpottaa tätä vuodenaikaa kun ei lumi paakkuunnu. Keväällä suihkuttelen massun alusen kurakeleillä, muutoin pesen 3-4 kertaa vuodessa. Onhan se aina ihan erinäköinen pesun jälkeen ;) turkki kiiltää ja on niin pehmoinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli aika samanlaisella turkinhoitotaktiikalla meette! Mäkin tosiaan kotikoiralta (tai siis ei-näyttelykoiralta) lyhentäisin karvoja tietyistä paikoista, Kodalla etenkin noita tassuhapsuja ja takapuolen "pöksyjä", niihin jää esim risuja jonkin verran kiinni hakumetsällä ja tuollanen nuoskalumi paakkuuntuu myös herkästi isoiksikin palloiksi.

   Poista
 4. Kodalla onkin kyllä tosi kiva turkinlaatu, sitä moneen kertaan hiplanneena :D Vähän sellainen "itsestään hyvin asettuva", ilman sen kummempaa laittoa. Koska Koda tosiaan näyttää aina ihan semipuunatulta, hauskaa. Loistavaa, että vielä on olemassa pitkäkarvaisia koiria, joiden turkin kimpussa ei tarvitse paljon huhkia huonon laadun vuoksi.

  Ja hei tää ulkoasu on magee! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Näillä taitaa kyllä keskimäärin aika oikeanlaatuinen karva vielä olla, harvalla (ainakaan ei-sterkatulla/kastroidulla) hirveän pehmeää ja vaikeahoitoista karvaa löytyy.

   Ja eikö! Oon ihan rakastunu tohon banneriin :D

   Poista
 5. Meillähän on ollut näitä pitkätukkalassieita vuodesta 1998, yhteensä kuusi kappaletta, ja kenenkään turkkia en ole kyllä koskaan työlääksi kokenut (: Toisaalta silloin kun meille koiraa oltiin ottamassa, ei turkilla ollut ratkaisevaa merkitystä; niin kuin tuolla aiemmin jo kommentointiinkin, niin itse ainakin olin lähtenyt siitä perusolettamuksesta, että kaikkien koirien turkkeja pitää säännöllisesti harjata ja hoitaa, oli se sitten pitkää tai lyhyttä. Liikaa turkkia on liikaa turkkia, mutta harvalla Suomi-colliella onneksi mitään överejä turkkeja on :D Ainoa vähän hankalampi on tuon yhden kastr. uroksen turkki, mutta senkin kun ajaa alas kesäisin, niin helepottaa (: Nuorempien turkkeja en ole kokenut tarpeelliseksi kesällä lyhentää, ja ihan aktiivisia koiria ovat kuitenkin vuoden ympäri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin! Harvoin kyllä kuulee, että leikkaamattoman collien turkki olis omistajan mielestä vaikeahoitoinen, mut tokihan se on kiinni siitä, mihin on tottunut ja minkä verran on koiraa ottaessaan olettanut turkinhoidon vievän aikaa.

   Poista
 6. Mä taidan itsekin jotenkin niin vieroksua turkinhoitoa, että vaikea olis kuvitella itselleen vähänkään turkikkaampaa rotua. Ihan hauska lueskella, että ei pitkäkään turkki mikään mahoton työurakka ookaan, vaikka itsekin niin usein ajattelen. Toki meijän turkinhoito Ellin kanssa on karvanlähtöaikana ehkä harjaus kerran viikkoon ja muuten saattaa olla useamman kuukauden harjausväli... :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! :)