lauantai 27. tammikuuta 2018

Hyppytekniikkaa - takaosa aktiiviseksi

Perjantaina käytiin Ylöjärven Tähtitekniikalla hyppytekniikan yksärillä Maiju Parviaisen koulutettavana. Koska Koda ei ole aksakoira, sen kanssa aika vähän on mitään hyppyjuttuja treenailtu. Toki se suht luontevasti metsässä kaatuneiden puiden ja ojien yli hyppii, ja mitä nyt tokoa varten on tullut yksittäistä hyppyä treenattua. Meillä on kuitenkin tavoitteet pk-puolelle, joten sitä hyppyä on tulossa jatkossa ohjelmaan reilusti lisää. Kodallahan tosiaan kesällä luustokuvissa todettiin lievä spondyloosin alku rintarangan yhdessä nikamavälissä, joka tosin Kennelliitosta lausuttiin nollana. Tämän huomioiden haluan Kodalle kuitenkin varmasti oikean hyppytekniikan ennen kuin alan mistään metrin hypystä edes haaveilemaan, (vääränlainen) laskeutuminen hypystä kuitenkin tömähtää juuri etuosalle ja saattaa rasittaa rankaa myös tästä spondyloosi -kohdasta.
Aloitettiin yksäri perussarjalla, eli viisi matalaa estettä kuuden jalanmitan päässä toisistaan ja palkka alas viimeisen esteen jälkeen. Koda kiihdytti vauhtia joka kierroksella ja tehtiin väliin muutama sarja, jossa palkkapurkki olikin jo ennen toisiksi viimeistä estettä ja Koda joutui kokoamaan kroppansa eri tavalla. Perussarjan jälkeen analysoitiin videolta vähän Kodan tekniikkaa, vielä ei lähde paino tarpeeksi siirtymään taakse ja sen vuoksi laskeutuminen hieman turhan paljon tömähtää. Koiran kropan kannalta ideaalein tapa olisi siis hypätä niin, että paino siirtyy ennen ponnistusvaihessa takaosalle, tosin jos ymmärsin kouluttajan puheet oikein, koirille luonnollisempi tapa olisi hypätä hieman väärin, eli paino nimenomaan enemmän etuosalla. 

Seuraavaksi lisättiin perussarjaan lisärimat, toinen puoli rimasta kiinni telineessä ja toinen alhaalla hieman kauempana telineestä (katsokaa videolta, en osaa selittää :D). Tämän tarkoituksena oli, että Koda joutuisi ponnistamaan kauempaa, joutuisi kokoamaan kroppansa joka hypyn välissä ja näin paino pakotettaisiin siirtymään taaemmas. Selvästi auttoi, Kodan vauhti hidastui ja ponnistuspiste oli lähempänä oikeaa kohtaa. 

Perussarjan jälkeen tehtiin treeniä, jonka nimi saattaisi olla set point. Kaksi estettä, matala noin 15 cm este ja kuuden jalanmitan päässä okseri, jota korotetaan joka hypyn jälkeen ja lopulta lasketaan takaisin alas, jotta koira saa viimeisenä onnistumisen tunteen. Ideana ymmärtääkseni oli hieman katsoa Kodan ponnistusvoimaa, miten se hahmottaa esteen korkeutta, ja tietysti myös sitä itse tekniikkaa, siirtyykö paino taakse, ponnistaako tasaisesti molemmilla takajaloilla, pysyykö pää alhaalla jne.

50 cm okseri meni kauniisti, katsottiin se useamman kerran videolta hidastettuna, Koda siirsi painon hienosti taakse ennen ponnistusta ja pää pysyi melko hyvin alhaalla. Koda hypätessään vetää takajalat rungon alle, mitä pk-piireissä tunnutaan pitävän vääränä tapana hypätä, mutta kouluttaja totesi tän olevan aika koirakohtaista. Koirat vetävät takajalat rungon alle suojatakseen vatsansa ja sisäelimensä, jos hyppy ei kannakaan ja putoavat esteen päälle. Joillakin on enemmän itsesuojeluvaistoa kuin toisilla, mutta ainakaan tämän kouluttajan mukaan kumpikaan tapa ei ole varsinaisesti väärä. Tietysti pk-estettä ajatellen koira joutuu ponnistamaan hieman korkeammalle, jos ne takajalat ovat siellä rungon alla, plus on suurempi riski, että koira ponnistaa uudelleen esteen päältä.


Seuraavaksi okseri nostettiin 60 cm ja tässä vaiheessa alkoi näkyä Kodasta jo väsymys. Kouluttaja tosin sanoi, ettei voi tämän perusteella sanoa, onko kyseessä vain pitkän ja uudenlaisen treenin tuoma uuvahdus vai oliko tämä este muutenkin jo hieman korkea. Koda ei siirtänyt enää painoaan tarpeeksi taakse, hipaisi hypyssä rimaa ja pää nousi ennenaikaisesti ylös. Tehtiin vielä pari matalampaa hyppyä, jotta Kodalle jäisi mielikuva, että kyllä tää onkin helppoa.

Kouluttaja sanoi, että töitä Kodan hyppytekniikassa vielä riittää, mutta ollenkaan toivoton tapaus se ei ole. Kouluttaja myös kopeloi Kodan ja totesi rakenteen olevan ihan hyvä hyppäämiseen. Koda on myös collieksi ihan inasen suora edestä, ainakin vielä toistaiseksi, mutta kouluttajan mukaan hyppäämistä ajatellen etukulmaukset ovat ihan hyvät, ei siis lisästressiä siitä, että etuosan suoruus rasittaisi rankaa. Saatiin tehtäväksi treenata yhä enemmän takapään käyttöä, mihin ollaan kyllä viime aikoina paljon keskityttykin, jotta Koda alkaisi hypätessäkin ottaa paremmin niitä takapään lihaksia mukaan ja keventäisi näin etuosan rasitusta. Kaiken kaikkiaan ihan älyttömän opettavainen ja antoisa reilu puolituntinen hyppytekniikan parissa!


Kiira & Koda    

2 kommenttia:

 1. Kaikki kuulosti oikealta, mitä tekstissä vähän kysellen kirjoitit. :) Näki kyllä eroa perussarjassakin, alussa näytti laskeutuvan etujalat tasajalkaa maahan, myöhemmin vähän pehmeämmällä laukalla (ensin toinen tassu).

  Agilityssa rimapudotuksia tulee helpommin jos koira vetää jalat vatsan alle. Mutta pk-puolella varmaan molemmat ihan hyviä tapoja. Toki näyttävämpi varmasti jos ei laita jalkoja alle ja enemmän "oikea oppinen". Mutta puisilla pk-esteillä omasta mielestä ainakin hyvä jos koiralla itsesuojeluvaistoa, mielummin se ponnistus kuin että törmää esteeseen.. Tietty pyrkii treenaamaan ilman, mutta itse en ainakaan halua treenata sitä korkeaa hyppyä kuin sen verran vaan mitä vaatii. Ja jos koira kiertää pk-hypyn toiseen suuntaan pisteet tippuu 85p, vähintään oltava 70p. Käytiin useampi vuosi sitten Ruutin kanssa hyppytekniikkakurssi, missä oli kaksi pk-koiraakin. Löytyy blogin sivupalkista, mitä siitä kirjoitinkaan..

  Ompas näppärä videon sensurointi juttu! Onko puhelimessa tai koneella (mikä ohjelma)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa! Tuli puolessa tunnissa niin hirveesti uutta asiaa, että en ihan varma ollut, oliko kaikki ihan oikein tallentunut muistiin :D luin kyllä etukäteen muutamia juttuja hyppytekniikasta, ettei ihan tietämättömänä tarttisi mennä paikalle. Ja samaa ajatellut, että mahdollisimman vähän sitä täyskorkuista estettä ja treenit myös pitkälti magneettisella pressuesteellä. Ja kiitos vinkistä, täytyykin kurkata vielä tarkemmin se postaus! :)

   Se on ihan Youtuben oma sumennustyökalu! Löytyy muokkaustilassa "parannukset" -otsikon ja sieltä sumennustehosteiden takaa. Siinä on erikseen kasvojentunnistustyökalu, mutta sen olen todennut huonoksi, välillä sit sumentaa koiran naaman :D Sitä muokattua sumennusta mä oon käyttäny.

   Poista

Kiitos kommentista! :)