tiistai 12. joulukuuta 2017

Luukku 12: Messaritunnelmia

Viikonloppua vietettiin Kodan kanssa Koiramessuilla, kun Koda oli ilmoitettu näyttelyihin sekä lauantaille että sunnuntaille. Varmaan olisin perjantaillekin ilmoittanut, jos olisi opintojen aikataulut antaneet periksi. Jälkeenpäin ajateltuna ei olisi ehkä kannattanut ilmoittaa ollenkaan tai ilmoittaa juurikin vain sille perjantaille. Noh, hyvää harjoitusta hälinästä ja erittäin häiriörikkaasta ympäristöstä.

Lauantaina tuomarina oli Jadranka Mijatovic Kroatiasta, joka oli myös collieiden erkkarissa tuomarina helmikuussa. Tällöin Koda sai nuorten luokassa erinomaisen ja arvostelukin oli aika mukava tuolloin. Tällä kertaa kisattiin avoimessa luokassa ja uroksia luokassa oli vain viisi, muutenkin messarissa colliet olivat melko pienilukuisesti edustettuina. Koda taas hieman kiihtyi yhdessä liikkuessa, mutta yksin kehässä esiintyi omalle tasolleen ihan kivasti. Sen liikkuminen kuitenkin vaatii vielä paljon harjoitusta. Kehässä ravaaminen innostaa sitä, eikä se venytä askeltaan tarpeeksi pyrkiessään innostuksissaan myös hieman ylöspäin, lisäksi mun on vaikea sisänäyttelyiden suht pienissä kehissä kiihdyttää omaa vauhtia niin, että Koda oikeesti joutuisi askeltaan venyttämään. Nojoo, joka tapauksessa tällä kertaa laatuarvosteluksi Erittäin Hyvä. Vain yksi sai avoimesta luokasta erinomaisen, joten pyörähdettiin vielä kilpailuluokassa sijoittuen luokan kolmansiksi. Tuomarilla vaikutti olevan huono päivä ja arvostelut olivat kaikilla koirilla sen mukaiset.

Kodan arvostelu kuulosti tältä: "2-vuotias. Hyvä koko ja luusto. Tarpeeksi pitkä pää. Liian syvä kallo. Pitkä stoppi. Liian syvälle asettuneet silmät. Tarvitsee lisää alaleukaa. Erinomaiset korvat. Hyvin kaareutuva kaula, voisi olla pidempi. Voisi olla enemmän kulmautunut. Hyvä ylälinja. Tarvitsee liikkeeseen lisää ulottuvuutta ja draivia."

Olin lauantaina näyttelyn jälkeen aivan loppu ja mietin, jaksaisinko sunnuntaina lähteä pelipaikoille ollenkaan. Lisäksi kurainen ilma pakotti pukemaan koiran lenkeille, jotta se ei sotkisi itseään ja äh, jotenkin raskasta. Tsemppasin kuitenkin ja heräsin sunnuntainakin viideltä, jotta ehdittäisiin paikalle ennen ryysistä, saataisiin parkkipaikka mahdollisimman läheltä ja saataisiin kehän laidalta hyvä paikka häkille. Collieiden kehä alkoi poikkeuksellisen myöhään, puoli kahdeltatoista, joten odottelua tuli enemmän kuin tarpeeksi. Sunnuntaina serkkuni oli perheineen paikalla, ja aamupäivä kului rattoisasti serkun tytön kanssa messualuetta kierrellessä. Mitään ei tällä kertaa tosin huonon rahatilanteen vuoksi tarttunut myyntikojuista matkaan.

Sunnuntaina tuomarina oli siis Natalja Skalin, jonka tiesin pitävän aivan erityyppisestä colliesta, mitä Koda edustaa. Onpa jopa saanut aiemmin jenkkilinjaisia collieita arvostavan miehensäkin ajattelemaan toisin. Eli siis tuhoon tuomittu ajatus jo alun alkaenkin, enkä tosiaan tiedä, mikä päähänpisto oli kesällä ilmoittaa Koda tälle päivälle näyttelyyn. Moni taisi ajatella samoin ja useita luettelosta löytyviä koiria puuttui paikalta. Ajattelin, että jos Koda edes erittäin hyvän saa, olen äärimmäisen tyytyväinen.

Heti alkuun tuomari mittasi Kodan ja pyöritteli päätään tulokselle (vajaa sentin liian korkea). Tuomari ei näyttänyt tyytyväiseltä sanellessaan arvostelua, joten oletin, että saadaan hyvä. Lopputulos kyllä järkytti, kun kehäsihteeri nosti vihreän lapun ilmaan, tyydyttävä! Siis ihan tosissaan, tyydyttävä! Tuomari tuli kertomaan mulle, että Koda on aivan liian iso ja raskasrakenteinen, vaikkakin colliella kuuluu olla vankka luusto, mutta Kodalla on aivan liikaa ja se ei pystyisi tuon rakenteen kanssa mihinkään töihin. Olin melkoisen tyrmistynyt.

Arvostelu kuuluin näin: "Melkein 62 cm, mikä on liian iso (rotumääritelmä siis 56-61 cm). Aivan liian iso ja pitkärunkoinen. Liian syvä kallo ja pitkä otsa. Hyvänmuotoiset silmät, mutta liian kaukana toisistaan. Leveäasentoiset korvat. Melko alas asettunut kaula. Pitkä selkä ja lanne. Liian korkea hännänkanto. Erittäin vahva rintakehä. Lyhyet olkavarret. Riittävän kulmautunut takaa. Hieman raskas liikkuessaan. Hyvä karvanlaatu ja luonne." 

Mä odotin, ettei Skalin tykkää Kodasta, mutta en mä nyt sentään näin tylyä tuomiota odottanut. Enkä myöskään tuon arvostelun perusteella olisi tyydyttävää odottanut. Olisi siis kannattanut jäädä kotiin nukkumaan. Sunnuntaina urosten voittaja oli tuomarin kasvatin jälkeläinen...

Viikonloppuna ei tuloksilla paistateltu, mutta oli tosi kiva nähdä tuttuja ja tutustua myös muutamaan uuteen collieharrastajaan, kiitos kaikille! Koda käyttäytyi pääsääntöisesti messualueella hyvin ja liikkuminen tungoksessa sujui oikeesti yllättävänkin hyvin, erittäin tyytyväinen olen Kodeiiniin. Nyt on kuitenkin hyvä hetki jäädä tauolle näyttelytouhusta, keskittyä muihin harrastuksiin ja palata kehiin sitten uudella asenteella, tästä T:stä on suunta (toivottavasti :D) vain ylöspäin!

Hurtan myyntipisteellä otettu kuva on valitettavasti ainoa Messarista napattu kuva. Tarkoitus oli ottaa Kodasta kuva reessä lampaantaljalla, mutta muut messuilijat olivat päästäneet koiransa merkkaamaan lampaantaljan, eikä Koda arvostanut tätä. 

Kiira & Koda

7 kommenttia:

 1. Oho ymmärrän hyvin järkytyksesi T:stä! Mulle on aina sanottu että koirassa pitää olla jotain suuresti pielessä että edes H:n saa, saati sitten T. 😮 Koda kuitenkin on selvästi collien näköinen, vertailuna esim. aussiet joissa T:tä jaetaan epätyypillisille yksilöille (käyttölinja). Hämmästyin tästä. No mutta tärkeintä että itse tiedät Kodan olevan hieno koira ja tämä oli vain yhden tuomarin mielipide. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä... H:n olisin tältä tuomarilta vielä oikeesti ymmärtänyt ja hyväksynyt, kun tykkää modernimmasta tyypistä. Mutta tuntui, että kun huomasi Kodan olevan jenkkilinjainen, etsimällä etsi siitä jenkkikoiran vikoja (esim että on oikeasti AIVAN liian iso, siellähän urosten rotumääritelmän yläraja on 66 cm ja sellainen koira oliskin sitten jo aivan väärää kokoa) ja antoi T:n siksi, että jenkki. Noh, onneksi ei ollut meidän eka näyttely, olis voinut jäädä koko touhu tähän...

   Poista
 2. Oho ymmärrän hyvin järkytyksesi T:stä! Mulle on aina sanottu että koirassa pitää olla jotain suuresti pielessä että edes H:n saa, saati sitten T. 😮 Koda kuitenkin on selvästi collien näköinen, vertailuna esim. aussiet joissa T:tä jaetaan epätyypillisille yksilöille (käyttölinja). Hämmästyin tästä. No mutta tärkeintä että itse tiedät Kodan olevan hieno koira ja tämä oli vain yhden tuomarin mielipide. 😊

  VastaaPoista
 3. Mäkin tyrmistyin Kodan T:stä, aivan epäreilu arvio noin komealle koiralle. Oma urokseni sai joskus yhdeltä tuomarilta maininnan kiiltävän puhdas bluemerle väri ja pari viikkoa myöhemmin toiselta tuomarilta epäpuhdas bluemerle väri. :D HeidiB

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mmm, ja kun mun mielestä tuossa arvostelussakaan ei ole mitään kohtaa, mikä selittäisi tyydyttävän. No ei auta, jos tuomarin mielestä jenkkilinjaista oikeampi tyyppi ja paremmin liikkuva ja työhön kykynevä on moderni karvapallero, niin olkoon näin :D

   Poista
 4. Minä taas jälkikäteen harmittelin, että pistin koirani makaamaan taljalle, saattoi nimittäin olla satojen, kuvattujen koirien jäljiltä muhkea tauti- ja ulkoloispesäke, kuten pallomerikin. Tullut jo sen verran luettua yskivistä ja ulkoloisisista koirista ko tapahtumassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai hitto! Totta! Huh, Koda olikin siis fiksu, kun ei totellut :D

   Poista

Kiitos kommentista! :)