tiistai 28. marraskuuta 2017

Kasa näyttelyitä

Huhhei, syksy on vilahtanut ohi ihan silmissä, kohta on joulukuu ja en ole ehtinyt kirjoitella juuri mistään. Ollaan käyty tokovalkussa, tottistreeneissä, satunnaisesti hakumetsällä, rally-tokoiltu ja pyöritty näyttelykehissä. Näyttelyistä olen maininnut täällä tähän mennessä vain Jyväskylän, mutta kerrotaanpa nyt niistä muistakin!

Näyttelysyksy alkoi Latvian reissulla syys-lokakuun vaihteessa. Lähdettiin matkaan lauantaina serkun asuntoautolla, mukana kolme aikuista, yksi lapsi ja viisi koiraa, tiiviissä tunnelmissa siis. Rahaa säästääksemme yövyimme asuntoautossa, hotellissa kun koiramaksu olisi ollut 50€/koira. Yö sujui yllättävän mukavasti, vaikka kyllä olis ahtaanpaikankammoiselle tullut epämukavat oltavat. 

Tuomarina Riikan Voittajassa oli collieilla Zaur Agabeyli, joka ei kyllä ainakaan arvostelun perusteella kovin perillä rodusta ollut. Serkkuni mies Kari esitti Kodan, tuloksena erinomainen, SA ja avoimen luokan voitto. Paras uros kisassa Koda sijoittui neljänneksi ja hah, mahtavaa tuuria, kun edelle meni valio ja kaksi nuorta juniorivaliota, joten serti ja vara-cacib napsahtivat meille. 

Arvostelu oli jotakuinkin näinkin upea: "Iso ja vahva uros, pitkärunkoinen, hyvät korvat, pitkä lanne, korkealla kannettu häntä, iso (kyllä mainittiin kahdesti)"Seuraavana vuorossa oli Jyväskylän näyttelyt, mutta siitä löytyykin jo blogin puolelta oma postauksensa. Jyväskylän jälkeen näyteltiin Seinäjoella, tuomarina Anna Albrigo Italiasta. Kodalla nousi kierrokset kehässä aika tehokkaasti ja oma jännittäminen ja epävarmuus selvästi vaikutti koiraan. Tuloksena erittäin hyvä, ei asiaa kilpailuluokkaan. 

Arvostelu: "Hyväksyttävä purenta, vähän liian pitkä, hieman raskas pää, syvä kallo, leveäasentoiset korvat, hyvät silmät, hyvä kaula ja ylälinja, liian pitkä lanne, oikeat etu- ja takakulmaukset, erinomainen luusto, korkealle kiinnittynyt ja korkealla kannettu häntä, oikeanlainen turkki"

Hill's Pet Nutrition
Loka-marraskuun vaihteessa otettiin sitten suunnaksi Viro ja Tarton kaksipäiväiset kansainväliset näyttelyt, taas asuntoautolla matkaa taittaen ja autossa yöpyen. Koda on alkanut jo selvästi ymmärtämään asuntoauton päälle, löysi heti lempipaikkansa alasängyltä ja makoili siellä rennosti koko matkan. Näyttelypaikka oli aivan kamala, järkyttävän ahdas, meinasi hermo kiristyä niin itsellä kuin koirallakin.

Ensimmäisenä päivänä Kari taas esitti Kodan, mutta Koda pisti homman ihan leikiksi, liikkuessa se joko laukkasi tai peitsasi ja seisoessaan etsi koko ajan mua ja pyöri kuin hyrrä. Tuomarina oli joku liettualainen mies, en nyt millään saa nimeä päähäni ja tämän arvostelulapun olen matkan varrella piilottanut jonnekin. Erinomainen oli loppuarvio, ilman SA:ta kuitenkin. Arvostelu oli hieno, kävin sen kääntämässä ja kirjoitin suomennoksen vielä jonnekin ylös, mutta en saa päähäni, että mihin sen olen raapustanut. Arvostelussa ainoana virheenä mainittiin, että liikkuminen vaatii harjoittelua ja yksi etuhammas on vinossa. 

Toinen päivä Tartossa sujui jo paremmin, Koda oli selvästi rauhallisempi näyttelypaikalla ja mä osasin joten kuten rauhoittaa itsenikin ennen kehää. Tuomarina sunnuntaina oli Nikola Konrad Serbiasta. Koda oli ainoa avoimessa luokassa, sai erinomaisen, voitti luokkansa ja sai SA:n. Olin jo etukäteen luettelosta katsonut, että valioluokassa oli pari jo Viron valiota, jotka siis saisivat mennä paras uros -kehässä meidän edelle ja silti serti tulisi meille. Valioluokassa uroksia oli viisi, joista kaikki saivat erinomaisen. Lopulta tuomari antoi SA:n kuitenkin vain ensimmäiselle, Koda jäi paras uros -kisassa toiseksi, mutta ensimmäisen ollessa jo Viron valio, saatiin serti ja vara-cacib

Arvostelu: "Vahva- ja isokroppainen uros, hieman pidempi kuono, hyvä ylälinja, tarpeeksi syvä rintakehä, oikea etuosa, oikeanlaiset kulmaukset takana, liikkuu oikein"
Ulkomaan reissut olivat hetkeksi siinä ja nyt olisi plakkarissa sertit kaikista Baltian maista odottelemassa Suomeen (tai johonkin muualle) valioitumista. Katsotaan, josko sitä viimeistä Liettuan sertiä lähtisi ensi vuonna tavoittelemaan, kun nämä Suomen sertit antaa odotuttaa itseään. 

Seuraavat näyttelyt olivat Tampereen KR ja KV. Tuomarina oli lauantaina Tarja Löfman ja sunnuntaina Elena Ruskovaara. Näille tuomareille en olisi Kodaa varmastikaan lähtenyt kauemmas viemään, mutta lähinäyttelyyn on aina suurempi kiusaus osallistua. Suomalaiset tuomarit ovat yleensä ulkomaalaisia tarkempia hännän kannosta ja se on selvästi Kodan silmiin pistävin virhe. Lähdin näyttelyyn sillä asenteella, että saataisiin hyvää treeniä, mitä Koda todellakin tarvitsee.

Lauantaina Koda taas hieman kiihtyi kehässä ryhmässä juostessa ja toisen kierroksen aikana kiihtyminen purkautui parina haukahduksena. Aiempaa nopeammin Koda kuitenkin lopetti ja rauhoittui. Yksin kehässä liikkumisesta ei sitten meinannut tulla mitään. Joku koira oli aiemmin tehnyt tarpeensa kehään ja haju sai Kodan välttämään tätä kohtaa ja harppomaan minne sattuu. Tuomari kirjoittikin arvosteluun ristiin menevistä etutassuista, kun Koda edestakaisin juostessa väistätti mun taakse. Ihme neiti taas. Tuloksena oli erittäin hyvä.

Arvostelu: "3-vuotias (? mielestäni sanoin kyllä kaksi), maskuliininen, hieman raskastekoinen uros. Kaunis ilme, hyvät pään mittasuhteet, mutta syvä kallo. Oikeanmalliset silmät. Hyvä kaulan pituus. Tasapainoiset kulmaukset. Rintakehä saisi olla pidempi ja lanneosa lyhyempi. Turhan korkealla kannettu häntä. Voisi liikkua pidemmällä ja tehokkaammalla askelella. Tällä hetkellä astuu ristiin edestä. Erinomainen karvanlaatu."

Sunnuntaina Kodan käytös oli kehässä jo todella paljon parempaa. Ryhmässä juostessa ei päästänyt ainuttakaan ääntä ja yksin ravatessaan oikeesti ravasi, eikä edes seurannut. Tuomari oli kuitenkin tiukka ja etenkin Kodan korkea häntä häiritsi tätä tuomaria tavallista enemmän ja arviona oli hyvä. Täytyy myöntää, että hieman järkytyin ja petyin tähän tuomioon, mutta Kodan kehäkäytöksestä jäi älyttömän hyvä fiilis ja pitkästä aikaa on jopa arvostelussa mainittu hyvä esiintyminen, huippua!

Arvostelu: "Pitkälinjainen, jäntevässä kunnossa esitetty reipas uros. Lyhyt, pystyasentoinen häntä häiritsee. Vahva pää, jonka linjat saisi olla yhtenevämmät. Pitkä kuono. Tummat silmät. Riittävän ylös asettuneet korvat. Pitkä, mallikas rintakehä. Hyvä takaosa. Niukemmin kulmautunut edestä. Karva vaiheessa. Liikkuu reippaasti, kyynärpäät ovat löysät. Keskipitkä sivuaskel. Hyvä esiintyminen."Vielä olisi edessä Messarin kaksi näyttelyä reilun viikon päästä ja sen jälkeen Koda saa kyllä jäädä ansaitulle näyttelytauolle. Kevät keskitytään muihin lajeihin ja treenaamaan siinä sivussa tuota häntää alemmas ja esiintymistä paremmaksi, ehkä me siinä vielä joku päivä onnistutaan!


Kiira & Koda

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! :)