sunnuntai 8. lokakuuta 2017

Varmuutta ja vauhtia paimeneen

Ollaan Kodan kanssa käyty vaihtelun vuoksi aivan uudella tilalla paimentamassa. Vaikka PSF pysyy ykköspaikkana, tekee vaihtelu ja erilaiset lampaat aina hyvää. Lisäksi paikka on huomattavasti lähempänä, Orivedellä, 45 minuutin ajomatkan päässä. Tilan lampaat ovat olleet itsellään kesällä treenilampaina useammalle kisaavalle bordercolliella ja ne on haluttu pitää melkoisen villeinä ja vapaina, jotta koirat saavat todenmukaista treeniä ihan kotipihalla. Muutama lammas on kuitenkin kesän aikana enemmän kesytetty ihmiselle ja koirallekin, jotta saisivat aloittelevimmille koirakoille treenejä järjestettyä. Nämä muutamakin lammas ovat kuitenkin huomattavasti herkempiä ja liikkuvaisempia kuin mitä yksikään Seutulan lammas on.

Itseasiassa juuri tätä liikkuvaisuutta mä lähdin hakemaan, kun ilmottauduin tilan paimennuskurssille. Kodalla kun on nyt ollut ilmassa jo pidemmän aikaa tietynlaista epävarmuutta paimenessa. Kuten olen monesti sanonut, edellisenä kesänä sitä aivan liikaa kiellettiin lampailla ja koska se ei aluksi näyttänyt kovistakaan kielloista yhtään hätkähtävän, ei ajateltu kieltämisen vaikuttavan sen viettiin. Kuitenkin siirryttäessä rauhallisemmille lampaille huomattiin, että se on itseasiassa vaikuttanut melko paljonkin. Oltiin, ja ollaan osin edelleenkin, tilanteessa, jossa Kodaa saa aivan hirveästi kehua kiinnostuksesta lampaisiin, jotta saataisiin sitä intoa ja varmuutta tekemiseen.Kodahan tekee kaikki vaikeat paikat hyvin, se hoitaa aivan upeasti kaikki sille isottelevat lampaat, tekee häkitykset ja häkistä ulosotot rauhassa ja maltilla ja irrottaa aidan viereen kiinni porautuneet lampaat itsevarmasti, välittämättä liiasta läheisyydestä tunkiessaan itsensä aidan ja lampaiden väliin. Se, missä nuo aiemmat kiellot näkyvät, on loogisesti paikat, missä sitä aiemmin on kielletty, eli vauhdikkaat tilanteet. Paimennuksessa ei toki ole ajatuksena, että koira juoksee pää viidentenä jalkana lampaiden perässä ja lampaat pakenee, minkä kintuistaan pääsee, mutta kun yksi lammas laumasta lähtee huitelemaan omille reiteilleen, täytyy koiran reagoida nopeasti. Jos koiran reagoinnissa on viivettä, ehtii liikkuvainen lammas saada jo melkoisesti etumatkaa. Ja tämä on se kohta, jossa Koda himmailee ja varmistelee multa katsekontaktilla, että "sainko mä nyt siis oikeesti mennä". Tässä tilanteessahan se saalisvietti, joka syttyessään saa koiran reagoimaan salamannopeasti karkaavaan lampaaseen, on jo simahtanut aikalailla, kun "saalis" on jo kauempana ja hidastanut vauhtiaan. Vaikka siis kauheasti kannustan koiraa ja kehotan sitä lähtemään karkulaisen perään, on meno melkoisen kankeaa.

Selitin tilanteen Oriveden kouluttajalle, joka ehdotti, että annetaan Kodan olla hieman possu. Annetaan sen kiihdyttää hieman liikaa ja tehdä vähän hölmöyksiäkin, kunhan kiinnostus on lampaissa. Ja nyt kolmen treenikerran jälkeen täytyy sanoa, että vaikka Kodasta on kuoriutunut aikamoinen rallatteleva porsas lampailla, niin intoa, vauhtia ja reaktionopeutta on ainakin tullut huimasti lisää. Nyt viimeisimmällä kerralla alkoi meno näyttää jo sen verran lupaavalta, että alettiin hieman jo rajoittaa porsaan touhua. Hölmöilyistä nopea ja oikea-aikainen kielto, jota seuraa vuolas kehuminen, kun hölmöily loppuu. Kouluttaja totesi viimeisen kierroksen jälkeen, että eihän se mene kielloista yhtään rikki. Eikä menekään, eikä mennyt edellisenä kesänäkään, mutta kieltäminen näkyi vasta parin kuukauden päästä niillä tahmeammilla lampailla. Mutta josko nyt osaisin kieltää oikea-aikaisemmin, kun lajista, omasta koirasta ja lampaista enemmän ymmärrän, ja palata kiellon jälkeen nopeasti takaisin iloiseen fiilikseen, enkä jäädä itse kiinni ajatukseen huonosta ja possuilevasta koirasta.Pidemmällä aikavälillähän tämän tuloksen vasta oikeasti näkee, mutta mielestäni Kodaan on tullut huomattavasti enemmän intoa ja vauhtia, sijaistoiminnot ovat vähentyneet ja lupaavalta siis näyttää. Ei auta kuin toivoa parasta!

Postauksen kuvat © Nina Piipponen. 

Kiira & Koda

12 kommenttia:

 1. Moikka.

  Aattelin kysyä, että millä kameralla ja linsillä sä kuvaat kodan kuvat instaan ja millä sä ne kuvat muokkaat? Ne on aivan mielettömän hienoja ja tarkkoja! Sulla on kuvauksellinen koira :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi :) Kiitos paljon :) Runkona on Canonin 700D, objektiiveina Canonin 50mm/1.8 tai 18-135mm/3.6-5.6 :) Muokkaus tapahtuu useimmiten Adoben Lightroomilla, silloin tällöin jotain pieniä muutoksia teen myös Photoshopilla, mutta aika harvoin.

   Poista
  2. Kiitos tästä. Eikö tuo lightroom ole maksullinen? Ite kuullu ainakin sellaista. Sulla on myös kiva blogi ja tykkään tätä lukea :-)

   Poista
  3. Kyllä maksullinen on, muistaakseni sellaisen 12€/kk on Lightroom ja Photoshop yhdessä :) Ja kiitos, kiva kuulla, että tykkäät!

   Poista
  4. Miten se maksu menee? Sori oon ihan uuno asian suhteen ja haluisin kanssa ton lightroomin, mut en tiedä miten se maksetaan ja onko siinä vuosi maksu kerralla vai kk maksut jne :/

   Poista
  5. Mulla menee kuukausittain veloitus kortilta, en muista oliko mahdollisuus maksaa jotenkin muuten. Verkkokauppa.comista muistaakseni saa kyllä ohjelman myös ostettua, jolloin toki veloitus vain kerran.

   Poista
  6. Kiitos tosi paljon avusta. Ihanaa kun jotkut vielä auttaa urpoa hädässä :D

   Poista
  7. Ole hyvä, yhtä urpo sitä on näitten juttujen kanssa ollu joskus jokainen :) mut kysymällä ja tekemällä oppii :)

   Poista
 2. Katselin tässä keskustelua ja huomasin kun kirjoitit että canonin 18-135mm/3.6-5.6 on ilmeisesti virhe? Kattelin objectiiveja niin kaikki oli 3.5-5.6 kun sinä kirjoitit 3.6-5.6. Itse aloin vaan pohtimaan että tuliko väärää tietoa (?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kappas, kirjoitusvirhe osunut mukaan, 3.5 piti toki lukea.

   Poista
  2. Virheitä sattuu, anteeksi kun puuttusin tähän asiaan, mutta ajattelin vaan tarkistaa, koska tuo numero asia kuulosti hassulta, mutta onneksi ongelma ratkesi :)

   Poista

Kiitos kommentista! :)