lauantai 21. lokakuuta 2017

Jyväskylä KV

Viikonloppuna käytiin pyörähtämässä näyttelykehässä Jyväskylän KV-näyttelyssä sekä lauantaina että sunnuntaina. Collieita oli ilmoitettu yllättävän paljon, molempina päivinä noin 70, joten lähtökohtaisestikin lähdin näyttelyihin aika tyhjin odotuksin. Koda kun paitsi edelleen kantaa häntäänsä korkealla, nykyään myös runsaan toko- ja tottistreenauksen seurauksena seuraa mua kehässä. Liike, joka on siis todellisuudessa tuon koiran vahvuus, näyttää kehässä kamalalta, koska seuruussa toki etuliike lyhenee ja taipuu, ja takapäässä häntä ei ole selkälinjan jatkeena ja tuomassa kauniimpaa vaikutelmaa liikkeeseen.

Qwidog


No mutta, takaisin viikonloppuun. Lauantaina tuomarina oli Davor Javor Kroatiasta. Tuomari ei sanonut minulle mitään etukäteen, enkä siis yhtään tiennyt mitä odottaa. Avoimen luokan uroksia oli 12 ja valitettavasti tuomari halusi juoksuttaa kaikki yhdessä, eikä oikeestaan kukaan päässyt kolmea askelta enempää ravia, kun oli jo edellä olevan persuksissa kiinni. Tää on meille aina hyvin epäedullinen tilanne, koska häntä tietysti tollaisesti urosten välisestä läheisyydestä kohoaa entistäkin korkeammalle ja Kodan mielentila kiihtyy. Yksilöarvostelussa Koda oli jo enemmän edukseen, ravissa kyllä voimakkaasti hakeutui katsekontaktiin ja sinnikkäästi pysyi siinä, vaikka kuinka kiihdytin vauhtia. Lopulta Koda sai Erittäin Hyvän seuraavanlaisella arvostelulla:

"Isompi koira. Hyvä pää, silmät ja korvat. Tarpeeksi kaulaa. Hyvä ylälinja ja vatsalinja. Rungoltaan hieman pitkä. Tarvitsee lisää kulmauksia eteen ja taakse. Hyvä karva ja kunto. Hännän tulisi olla pidempi. Kantaa häntää korkealla. Hyvä sivuliike. "

Lauantai loppui siis valitettavan lyhyeen ja jäin vähän pohtimaan, kannattaisiko sunnuntaina tulla ollenkaan. Urhoollisesti silti sunnuntaina herättiin ennen viittä ja lähdettiin kuuden aikaan ajamaan kohti Jyväskylää, jotta Kodalla olisi hieman lauantaita enemmän aikaa rauhoittua ennen kehää. Sunnuntaina tuomarina oli niin ikään kroatialainen Tino Pehar, joka ei kuulemani mukaan hirveästi korkeasta hännänkannosta välitä. Sunnuntaina avoimia uroksia oli kymmenen ja taas kaikki juostiin ahtaassa kehässä yhdessä ja joku koira sattui vielä olemaan kehän laidalla penkin alla ja silloin tällöin haukahteli sieltä, mikä kiihdytti Kodaa ja se alkoi itsekin haukkua juostessaan. Yksilökehässä tuomari juoksutti paljon ja yritti saada Kodan hännän alas ja liikkeen eteenpäin. Sitkeästi Koda kuitenkin seurasi ja häntä pysyi ylhäällä, mikä vaikutti kyllä harmittavan tuomaria. Vielä muutama kierros juoksua, Erinomainen ja arvosteluna:

"2-vuotias, vahva, iso uros. Pitkä, maskuliininen pää. Hyvä silmien muoto ja ilme. Kaula voisi olla hieman parempi. Joskus korkealla kannettu häntä. Hyvät etukulmaukset. Takakulmauksia voisi olla enemmän. Liikkeiden pitäisi olla oikeanlaisia. (peitsaaminen ja seuruu?)

Kaikki avoimen luokan urokset saivat ERI:n, joten kilpailuluokassakin oli tiiviit tunnelmat ja Koda tipahti toisena tai kolmantena kehästä. Kilpailuluokassa Koda vain peitsasi, ei saatu vauhtia kiihdytettyä raviin asti, kun tilaa oli niin vähän ja Koda kiihtyi ahtaudesta, selvää siis, että liiketuomari tiputti koiran nopeasti.

Kotiin päin ajellessa vähän ketutti Kodan huonontunut kehäkäytös ja turha kiihtyminen, mutta hetken kirottuani ja masenneltuani tajusin, että Koda käyttäytyi aiemmin keväällä näyttelytreeneissä aivan samalla tavalla, kunnes käytin sen hierojalla ja seuraavan viikon treeneissä olikin jo ihan eri koira mukana. Nyt on Kodalle siis tulossa paljon palauttavaa liikuntaa, hierontakäynti ja parit näyttelytreenit ennen seuraavia näyttelyitä, josko se sillä rauhottuisi.


Kiira & Koda

Kuvat © Tea Lemmetyinen

21 kommenttia:

 1. Moikka, ajattelin kysyä kun syksy ja pimeä on tullut, että miten koda näkyy pimeässä. Mitä teillä on käytössä? Asia ei liity tuohon postaukseen mitenkään, pahoittelut siitä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajankohtainen kysymys tosiaan! Kodalla on Rukan heijastinliivi, johon on kiinnitetty selän päälle vilkkuvalo. Lisäksi Kodalla on pannassaan Orbilockin vilkkuvalo, josta tosin nyt patteri hyytynyt sen verran, ettei karvan alta auta mitään.

   Poista
  2. Kuulostaa siltä, että Koda näkyy hyvin pimeässä. Hienoa! :)

   Poista
 2. Oletko jossain aikaisemmin kertonu mitä koda syö? Tässä olisi kiva idea ehkäpä. Olisi meenaa kiva tietää Kodan "viikon ruokalista" eli mitä syö + vitamiinit yms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri hetki sitten aiheesta kirjottelin. Täältä löytyy postaus Kodan ruokinnasta :)

   Poista
  2. En huomannut, pahoittelut ja kiitos tuosta :)

   Poista
 3. Mulla on ongelma. Toivon että saan sinulta vastauksen, koska vaikutat viisaalta ja uskallan luottaa sinuun, vaikka en suo tunne :D Itselläni ei ole puhdas collie, mutta näyttää samoilta. Eli tämä ongelma on kaulapannassa. Mimmonen on hyvä ettei vahingoita turkkia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha :D tuota noin, vaikea kysymys, luulenpa että lähes kaikki pannat jossain määrin vahingoittavat turkkia, joten pantaa kannattaa pitää niin vähän kuin mahdollista, eli esimerkiksi Koda on kotona aina ilman pantaa. Collieihmisistä moni tuntuu kannattavan turkin takia pyöreää, puolikuristavaa nahkapantaa. Meillä käytössä tällä hetkellä noin 4 cm leveä Valjas-voltin nahkapanta. Itsellä ehkä kompromissina tuollainen, kun Koda kuitenkin jonkun verran vetää ja tekee myös äkkinäisiä pysähdyksiä hajujen perässä lenkillä, enkä halua niskalle/kaulalle niin pahaa tehdä, kuin ihan ohut, pyöreä nahkapanta tekisi noissa tilanteissa, kun vedon kuormitus tulee siten vain yhteen kohtaan, mielummin sitten tinkii turkin kunnosta tossa kaulurin alueella. Mutta enpä ole huomannut, että tuo nahkapanta mitään kauheaa vahinkoa tekisi, kun vain lenkeillä sitä kaulassa pitää, mutta kesällä meni turkki kyllä huonoon kuntoon punkkipannan takia, kun on jatkuvasti kaulassa!

   Poista
  2. Olipa nopea vastaus. Iso kiitos sinulle! En minäkään pantaa koiralla sisällä pidä. Punkkipannoista olen kuullut huonoa. Ihmettelen, että miten sinun koirasi piti punkkipantaa, kun sillä on pitkä turkki? Itselleni sanottiin, että panta ei suojaa koiraa, kun pitkä/paksu turkki on esteenä. Suositellaan lyhytkarvaisille kavereille. Syy miksi olen kuulut huonoa niin pari tutun koiraa saanut sellaisesta pahoja hengenahdistuksia ja lääkäriin asti piti mennä. Olis kyllä punkkipantta helppo käyttöinen, mutta tämä kesä meni ja ens kesää ootellessa.

   Poista
  3. Kodalla oli Sereston panta, joka laitetaan ihoa vasten (hetken sai kaivella karvoja alta pois) ja siitä ymmärtääkseni imeytyy lääkeaine ihon kautta vereen, leviää verenkiertoa pitkin taas iholle ja siitä myös karvoihin. Lääkeaine sekä karkottaa punkkeja että tappaa jo kiinnittyneet punkit. Samalla tavoin ymmärtääkseni toimii ne punkkitabletit, Bravectoako se nyt sitten on nimeltään.
   Ja toki, kaikilla lääkeaineilla on haittavaikutuksia, toiset lievempiä tai toiset jopa hengenvaarallisia, ja toiset niitä saavat, toiset eivät, niin koirat kuin ihmisetkin. Koin pannan tablettia paremmaksi vaihtoehdoksi, koska jos sivuvaikutuksia ilmenee, ei tarvitse kuin ottaa panta pois, pestä koira ja odottaa että elimistö poistaa jo verenkiertoon imeytyneen aineen, jota kuitenkin pannasta erittyy hiljalleen, kun taas tablettimuotoisessa valmisteessa kaikki myrkky tulee koiran elimistöön kerralla.
   Ja mitä ylipäänsä tulee punkkien karkoittamiseen, niin punkit kantavat monia bakteereja ja viruksia ja aiheuttavat niin ihmisille kuin eläimillekin jopa hengenvaarallisia tauteja. Jokainen kohdallaan puntaroi, ottaako riskin mielummin punkkipannan/muun karkotteen sivuvaikutuksien vai punkkien aiheuttamien sairauksien suhteen. Me oltiin kesä Pohjois-Karjalassa, missä punkkeja oli oikeesti paljon ja punkkipannan punkkeja karkottavasta vaikutuksesta huolimatta irrottelin Kodasta useita kuolleita punkkeja kesän aikana. Lisäksi Koda pitkäkarvaisena koirana kuljettaa turkissaan sisälle jos jonkinlaista roskaa ja öttiäistä, joten suojaamalla Kodan punkeilta ja karkottamalla punkit Kodasta, suojaan samalla myös itseäni noilta ällötyksiltä ja niiden levittämiltä taudeilta. Mä valitsen jatkossakin mielummin punkkipannan kuin punkit, Kodalle kun toi panta ei mitään oiretta aiheuttanut :) tietysti jos sivuvaikutuksia tulisi, pitäisi homma harkita ihan uudelleen.

   Poista
  4. En tarkoittanu tuota asiaa mitenkään pahalla. Mulle vaan sanottiin ei punkkipannalle, koska pitkä ja paksu turkki. Se pannan aine ei pääse vaikuttamaan silleen miten se toimeis lyhytkarvaisilla. Pari tapausta kun sattunu lähipiirissä pantojen kanssa niin se on pelottavaa. Ei kaikki niitä oireita saa. Meillä oli käytössä luonnon mukainen liuos ja sitä laitettiin paljaalle selkärankaan eli karvat pois edestä, kerran kuussa 4-viikon välein. Sen laittaminen oli kamalaa hommaa ja kesti ikuisuuden, mutta se toimi. Ei tullu punkkeja. Tiedän kyllä, että punkeista voi saada hengenvaarallisia tauteja niin ihmiset kun eläimetkin, eikä sellaista kukaan halua. Kyllä täälläkin turkissa tulee välillä käpyjä, keppejä ja jotain eliöitäkin sisälle, yök. Ne punkkipannat mitä olen kysellyt niin aina sama "pitkäkarvaisille ei sovi". Olisin halunnut testata pantaa, mutta en löytänyt mistään ja silloin oli muutama punkki ilmestynyt koiraani niin oli pakko ostaa liuosta, mikä sitten auttoi :) Voinko kysyä, että mistä sä olet kodalle ostanu punkkipannan? Niin ens vuonna voisin koittaa sellaista.

   Poista
  5. Joo en pahalla asiaa missään nimessä ottanutkaan! Toivottavasti ei vastauksesta tullut sellainen kuva! Kirjoittamalla saa helposti tylyn kuuloista tekstiä, vaikka ihan ystävälliseen sävyyn tarkoitus kirjoittaa :) meillä oli myös vanhalla koiralla tota liuosta, Koda vaan kesäisin ui, niin liuoksen teho loppuisi aika nopeasti.. Tuon Sereston teho ei kärsi uimisesta, eikä siitä erity mitään veteen, eli ei ole vesieliöillekään haitallinen. En ainakaan tuosta pannan tuoteselosteesta löytynyt, etteikö sopisi pitkäkarvaiselle. Ja tuon Sereston saa tosiaan vaan eläinlääkäriltä, eikä eläinlääkärikään maininnut, ettei toimisi pitkäkarvaiselle ja kyllä ne kaikki kiinnittyneet punkit kuolleita oli, eli tehosi kyllä.

   Poista
  6. Hienoa! Liuoksessa on se huono, ettei voi uimaan mennä. Selkä ei saa kastua, muuten sen aineen vaikutus loppuu/heikentyy. Toi liuos haisee 2-3 päivää laiton jälkeen aika pahalta tai riippuu tietty ihmisestä. Itse en siitä hajusta tykkää. Se tunne, kun katsot telkkua ja koira tulee sohvan alapuolelle maahan nukkumaan niin hyhhy. Punkkipannassa ei ole hajuja ja voi uida ja se olisi niin helppo, eikä tarttisi tehä tuhottomasti työtä sen lääkkeen eteen. Täytyy ens vuonna soittaa eläinlääkärille ja kysyä asiaa, kiitos! :)

   Poista
  7. Jep, liuos sopi kyllä erinomaisesti vanhalle koirallemme, joka pelkäsi vettä yli kaiken :D Ja muistan kyllä liuoksen hurmaavan tuoksun... :D Kysy ihmeessä! Toi panta oli kyllä kätevä, mitä nyt turkkia vahingoitti. Ensi kesänä Kodalta kyllä lähtee turkki pois niin ei ole sitäkään haittaa enää :D

   Poista
  8. Samaa mieltä, että vettä pelkäävälle koiralle ja myös vanhalle sopii liuos :D Älä leikkaa Kodan turkkia, koska se on nätti ja siisti. Hyvin hoidettu.

   Poista
  9. Onhan sen turkki hyvässä kunnossa, mutta viime kesänäkin sillä oli hetkittäin aika kuuma ja ensi kesänä haluaisin treenata hakua kunnolla ja turkki on siinä vaan tiellä. Kyllä se takasin kasvaa :)

   Poista
  10. Kyllä aina turkki kasvaa takaisin, tiedän sen. Collie ilman kunnon turkkia on vain hassun näköinen, mutta tottakai auttaa monessa asiassa, kun on lyhyempi turkki. Ainakin helppo pestä, eikä tuo roskia yms sisälle :D Kieltämättä noilla puhdas rotusilla on tosi paksu turkki, ei tietenkään kaikilla ole, mutta suurimmaksi osaksi. Kesä se on melkeen kaikilla koirilla kuumaa aikaa. Kyllä varmaan Koda kiittää, kun pääsee kunnolla treenaamaan ja on viileämpi olo :)

   Poista
 4. Täällä kommentoija. Pakko puuttua tuohon collien karvan leikkaamiseen. Oletko aivan varma, että aijot leikata Kodan karvan lyhyeksi? Sinuna en suosittele, koska se karva ei kasva enää samanlaiseksi, mikä sillä on tällä hetkellä. Tutun collien karvat jouduttiin leikkaamaan lyhyeksi todella ärtyneen hotspotin takia. Kyllä ne karvat takaisin kasvoi ajalaan ei siinä mitään, mutta se ei ole enää sellainen kuin ennen leikkausta. Harmittaa todella kun karvat piti leikata, mutta saivat hotspotin kuriin ja parannettua kokonaan. Jos ei ole syytä koiran turkkia leikata niin älä tee sellaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä asiasta olen tosi monen ihmisen kanssa keskustellut ja ehdottomasti suurin osa on sitä mieltä, että karva tulee lopulta olemaan samanlainen, mutta aikaa se ottaa ja turkki vaatii kasvuvaiheessa paljon työtä. Ja olen nyt kaksi kesää Kodaa katsellut tuon karvan kanssa, ja vaikka viime kesäkin oli aika surkea sään puolesta, niin sillä oli koko ajan kuuma, ja koiran hyvinvointi menee tässä asiassa edelle, ei ulkonäkö :)

   Poista
  2. No, ihan miten vain. Älä sitte valita, kun karva ei ole samanlainen kun kasvaa takaisin. En tarkoita mitenkää loukkaavasti. Tottakai jokainen tekee niin miten itse haluaa :)

   Poista
 5. En ainakaa löytäny blogista valokuvaus juttua. Olisi kiva tietää miten kuvaat kodan. Niinku asetukset, sun muut. Täällä oli vaan kamera ja millä ohjelmalla muokkaat mut olis kiva tietää enemmän. Sellainen mistä kaikki voisi ottaa malllia tai niinku oppia lisää kuvaamisesta. Varsinki kun kohde on koira mikä on sinäänsä vaikempi kuin ihminen.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! :)