keskiviikko 6. syyskuuta 2017

Vallankumous ruokakupilla

postaus sisältää yhteistyökumppaneiden tuotteita

Meillä on ollut viimeisen reilun vuoden aikana Kodan kanssa valtataistelu siitä, kuka sitä ruokakuppia oikein hallitsee. Koda alkoi nirsoilla siinä teini-iän kynnyksellä edellisenä keväänä, osin varmaan teini-iän mukanaan tuomaa, osin myös hieman rodulle tyypillistä, mutta suurin osa kuitenkin mun omaa mokaa. Koska Jeppe oli pennusta asti aivan älyttömän ahne ja palkkautui pelkällä ruoalla, en ollut osannut varautua siihen, että koira voisi olla nirso. Lisäksi Koda pentuna söi kaiken, minkä eteen sai, joten en osannut tehdä ruoasta palkkaa samalla tavalla kuin olisi pitänyt.

Nirsouden lisäksi Koda on hieman herkkämasuinen, eli ihan kaikkea sille ei voi syöttää, ainakaan totuttamatta. Kyllä sen maha kaikkeen on tähän mennessä sopeutunut, mutta äkilliset ruokavalion muutokset näkyvät kyllä suolen toiminnassa hetkellisesti. Eli paitsi, että olen etsinyt Kodan makuaisteille sopivaa ruokaa, olen myös etsinyt ruokavaliota, joka tasapainottaisi suoliston toimintaa mahdollisimman hyvin, eikä siten yllättävät muutokset ruokailuissa tai herkuissa vaikuttaisi masuun niin voimakkaasti.

Ollaan kokeiltu Kodalle useampaa nappulaa, mutta oikeastaan mitään se ei ole pelkästään syönyt. Varmaan osin omaa hölmöyttä, kyllähän se koira syö, kun sillä tarpeeksi kova nälkä on. Mutta esimerkiksi viime kesän aikana Kodalta putosi painoa kolme kiloa, enkä halua koiralleni tällaista nälkäpaastoa. Eihän se lihaskaan kasva, jos koira on pelkkää luuta ja nahkaa. Joten aloin lisäämään Kodalle nappulan joukkoon lihaa.

Moni puhuu nykypäivänä raakaruokinnan puolesta ja kokee sen myös helppona ruokintamallina. Mulle se ei kuitenkaan tuntunut ominaiselta, hetken sitäkin viime syksynä Kodalle kokeilin. Koda on huono syömään luita, lisäksi se ei pidä esimerkiksi maksasta ja kalakin maistuu huonosti. Sen vuoksi tuollainen 50/50 -ruokintamalli on meille paljon sopivampi. Nappuloista Koda saa suurimman osan tarvittavista vitamiineista ja hivenaineista, ja raakalihan herkullisuus saa Kodan syömään myös lihaan sekoitetut nappulat.Nappulana Kodalla menee Hill'sin Digestive Care. Nappula on erityisesti herkkämahaisille koirille suunniteltu ja sen on kliinisesti todistettu rauhoittavan ärtynyttä ruoansulatuskanavaa. Vaikka Kodalla ei mitään varsinaisia suolistotulehduksia ole koskaan ollut, eikä maha yleensä ihan syyttä ota itseensä, on helpompaa, kun ei tarvitse stressata ylimääräisistä treeninameista tai herkuista, kun tietää suoliston olevan tasapainossa ja kestävän paremmin myös ne vähän vähemmän Kodan mahalle soveltuvat herkut.

Raakalihana Koda syö lähinnä sika-nautaa tai kalkkunaa, jotka nyt lähinnä edullisuutensa vuoksi ovat lihoiksi valikoituneet. Raakalihoista tuo nyt kuitenkin syö mitä vain. Nyt mennyt alkusyksyn ajan myös lampaanrasvaa, jotta painoa saataisiin ylöspäin ja siten lihaksille energiaa kasvaa. Olen pyrkinyt raakalihat tilaamaan Kennelrehulta, mutta omaa laiskuuttani on tullut välillä osteltua myös annospullia. Annospullat sulavat niin paljon nopeammin, ovat helppo annostella ja kesäkuumalla Koda tykkää pureskella niitä jäisenäkin.

Saatiin Hill'siltä kokeiluun myös Digestive Care -sarjan märkäruokaa, jota ollaan otettu mukaan mökki- ja leirireissuille sekä esimerkiksi yöretkille. Pidemmillä reissuilla raakalihojen säilöminen on hankalampaa, kaikissa leirimajoituksissa ei ole pakastinta ja esimerkiksi meillä on mökillä niin pieni pakastelokero, ettei sitä viitsi Kodan lihoilla täyttää. Märkäruoat ovat Kodan ehdoton suosikki ja herkälle ruoansulatuskanavalle sopivaa märkäruokaa uskaltaa Kodalle syöttää silloin tällöin, ilman totuttelua. Silloin tällöin märkäruokaa menee ihan arjessakin ruokakuppiin, jos esimerkiksi lihat ovat epähuomiossa päässeet pakkasesta loppumaan.

Lisäksi kuppiin eksyy satunnaisesti erilaisia kasviksia, porkkanaa, kesäkurpitsaa, omenaa, parsakaalia, riippuen siitä, mitä nyt sattuu kaapista löytymään tai mitä itselle tekee ruuaksi. Tässä lähiaikoina ruokakuppiin on esimerkiksi kulkeutunut paljon kukkakaalia (#kukkakaalitalkoot). Osa kasviksista aiheuttaa hieman nirsoilua ja esimerkiksi kukkakaalin palasia saattaa löytyä kupin vierestä lattialta, mutta suurimman osan Koda kuitenkin yleensä syö.Nappulan, raakalihan (/märkäruoan) ja kasvisten lisäksi Kodan kuppiin lorahtaa Nutrolinin öljyjä, vuorotellen Sporttia ja Iho&Turkkia. Nutrolinilta tuli meille ohje, että parhaiten ne imeytyvät ja siten toki myös tehoavat eri aikaan syötettynä. Sportti pitää huolta liikkuvan koiran lihaksista, nivelistä ja jänteistä, kun taas Iho&Turkki pitää karvan terveenä ja kiiltävänä sekä kosteuttaa ihoa ja huoltaa anturoita. Koska Koda syö ruokana vähärasvaista nappulaa ja kalkkuna ja kana ovat molemmat melko vähärasvaisia lihoja, Nutrolin -öljyt pitävät huolen siitä, että Koda saa riittävästi välttämättömiä ja hyödyllisiä rasvahappoja. Öljyjen lisäksi Koda saa vähän kuuriluontoisesti muitakin vitamiineja, nyt esimerkiksi käynnissä on biotiini&sinkki -kuuri, jotta turkki saadaan parhaaseen mahdolliseen kuntoon talven näyttelyitä varten.

Vaikka paljon ruokavalion kanssa on viimeisen vuoden aikana venkslattu, suurin merkitys meidän valtataistelussa on kuitenkin ollut sillä, että olen tehnyt ruoasta taas tavoittelemisen arvoista. Nyt olen jo hieman laiskistunut omien kiireiden takia, mutta talvella ja keväällä Koda sai ruoan oikeastaan vain treenien yhteydessä mun kädestä. Treenailtiin ruokakupin äärellä milloin takapään käyttöä, milloin Nose Workia, milloin uusia temppuja. Ruokailut toteutetaan nykyään myös vain kerran päivässä, jotta Kodalla ehtii oikeasti tulla nälkä. Lisäksi jos ruoka ei kiinnosta, se laitetaan heti pois näkyvistä, eikä todellakaan odotella, milloin herralle mahtaisi maistua. Ruoka syödään silloin, kun sitä on tarjolla. Piste.

Kodasta en vieläkään ahnetta possua ole saanut ja se kyllä edelleen syö vain sen verran, mitä se tarvitsee, enkä esimerkiksi usko, että se saisi itseään kovasti lihomaan. Ja edelleen lelupalkka on sille treenatessa paljon suuremmassa arvossa kuin ruoka ja usein namienkin kanssa pitää tehdä enemmän toiminnallista palkkaamista, jotta Kodan vire pysyy korkealla. Mutta aiemmasta poiketen se nykyään syö mahansa täyteen innolla ja kupin tyhjäksi silloin, kun sen nenän eteen laittaa. Kesällä todennäköisesti olleita suolistoloisia ja matolääkityksen jälkeistä mahakipua lukuunottamatta Kodan maha on toiminut tällä ruokintamallilla hyvin ja suolistokin on pysynyt rauhallisena.Muiden nirsojen/huonosti syövien koirien omistajat varmaan ymmärtävät, miten upea fiilis on, kun koira vihdoin syö lähes aina kupin tyhjäksi ja käy välillä vielä varmistamassa, ettei vaan mitään jäänyt. Ainakin itsellä on ihan voittajafiilis, toivotaan tosiaan, ettei tule takapakkeja. Ainakin toistaiseksi tämä malli on toiminut paremmin kuin hyvin!   

Mitä mieltä olet tällaisesta ruokailumallista? Miten sun koira(t) syö? Oletko kohdannut ongelmia koiran ruokinnan kanssa?


Naminami,

Kiira & Koda

8 kommenttia:

 1. 50/50 on hirveän kätevä! Viimakin söi sillä tavalla hetken, mutta se yhtäkkiä alkoi oireilemaan mahallaan, joka aina loppui siirryttäessä takaisin nappulaan. Ilmeisesti nauta ei sille sopinut, ja nyt ei ole tullut ostettua muita lihojakaan kun naudat pakkasessa odottaa edelleen syöjäänsä. Pitää vielä yrittää, tällä hetkellä tosin näyttää siltä että pitäydytään nappulassa, se on huomattavasti helpompaa meille pienen pakastimen kanssa, ei tarvitse muistaa ottaa lihoja sulamaan ja Viimalle sopii hyvin.

  Hyvä, että olette löytäneet Kodalle sopivan ruokailumallin! Meidän entinen koira oli myös hyvin nirsoa sorttia, ymmärrän tunteen! Ja onhan 50/50 sinällään koiralle luonnonmukaisempaa kuin pelkän nappulan syöminen. Mitä nameja teillä muuten on teeenikäytössä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä mä uskon, että Kodallekin syöttäisin pelkkää nappulaa, jos se söisi. Oishan se kätevämpää ja halvempaa, plus edellinen koira eleli terveenä 15-vuotiaaksi ihan vaan nappulalla. Eihän toi Ksa nyt varmaan ruokakupin edessä nälkään kuolisi, mutta näin nyt mennään, kun sujuu. Ja treeninameina menee Naturista, vaihdellen eri laatuja!

   Poista
 2. Meillä koira ja kissat syö 50/50. Lisänä annan koiralle kalanmaksaöljyä, sinkkiä ja merilevää. Raakaluita se syö pari kertaa viikossa. Mä luulen että se että meillä on 3 eläintä, auttaa nirsoiluun. Kaikki syö tavallaan kilpaa ettei kukaan ehdi toisen kupille. Onneksi tuolle koiralle kelpaa kaikki, maksasta lähtien. Helppo ja edullinen malli ruokkia sekä antaa monipuolisesti eri lihoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mä luulen myös, että toinen koira auttaisi siihen, että Kodakin söisi ahneemmin. Valitettavasti toisen koiran ottaminen ei vielä ole ajankohtaista :D 50/50 on kyllä kätevä ja toimiva tapa, mua mietityttää lähinnä se, kun raakaliha ja nappula taitavat aika eri tahtia sulaa mahalaukussa, toki tuo Kodan nykyinen nappula on hyvin nopeasti sulavaa, eikä ehkä ero siten niin suuri ole. Täyttä raakaruokintaa en jaksaisi, kun vaatisi jotenkin kauheasti perehtymistä, tai ainakin tuntuu itsestä siltä. Sitten kun vielä on noita Kodan omia nirsoiluja juuri kaloja, maksaa ja joitakin kasviksia kohtaan. Eikä se raakaluitakaan oikein syö...

   Poista
 3. Meillä syödään myös 50/50, mutta tarkoitus olisi luultavasti vaihtaa takaisin kokonaan raa'alle kunhan tuo nappulasäkki tyhjenee. Ensimmäiset puoli vuotta elämästään se olikin raa'alla, mutta kun sika alkoi vetää mahan sekaisin niin kokeiltiin siatonta nappulaa ja ollaan vähän jääty sille tielle. Meidän Koda on myös tosi nirso nappuloiden suhteen, joten se saa nyt aamuisin yhden kanansiiven ja illalla sitten "oikea" ruoka, missä nappulat on sekoitettu lihan sekaan. Siltikään ei oikein meinaa maistua, joten ajattelin nyt kokeilla että kuppiin menee pelkkää nappulaa niin kauan, että herra päättää lopettaa nirsoilun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en osin juuri sen takia halua vaihtaa kokonaan raakaan, että sitten toi ei suostuisi kyllä syömään nappulaa enää ollenkaan... Ja täysi raakaruokinta on kuitenkin joissain tilanteissa hieman hankalaa, nytkin ollaan mökillä, missä vain aaivan minimaalinen pakastelokero. Ja olen kuullut kyllä muutamia koiria, joilla tullut raakaruokinnasta jopa suolistotulehdus ja sen takia ovat siirtyneet nappulaan. Eipä noita vissiin ole hirveästi tutkittu, että mikä nyt ihan oikeasti olisi koiralle optimaalisin ruokintatapa.

   Poista
 4. Sä tiedätkin, että mulla on ollut toi yksi nirso koira, ja siihen auttoi se kun tuli toinen koira xD Mutjoo.

  Sellaista voit myös kokeilla jos ei ole ollut mitään rankkaa reeniä edellisenä, samana tai seuraavana päivänä, että annatkin yhtenä päivänä viikossa vaikka vain puolikkaan annoksen, ja sitä seuraavana vain neljäsosa-annoksen normaalista, ja sitä seuraavana sitten taas sen normiannoksen. Yleensähän pennut on hyviä syömään juuri siksi, että ei niiden elämässä ole paljoa muuta kuin syöminen ja nukkuminen (ja riehuminen, josta tulee nälkä -> syömään), ja tietysti vielä se, että pentuesisarusten kanssa pitää vähän kisata ruoasta. Kun sapuskaa on aina tarjolla yllin kyllin, niin mitä sitä kiirehtimään syömisen kanssa :B Toki jonkin verran on myös rotu- ja yksilökohtaista. Mutta tosiaan, aina silloin tällöin annan omillenikin puolet pienempiä annoksia ja esimerkiksi vähemmän aktiivisina päivinä annan ehkä ruokaa vain nimeksi, ettei tulisi sitä ähkyoloa koirallekaan. Toki täyteen pitää tulla, ei saa joka päivä nälkäkään jäädä (:

  Mut hienoa, että ootte löytäneet teille sopivan systeemin ja sapuskan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No toinen koira olis kyllä hyvä ratkasu moneenkin ongelmaan, mut vielä ei kykene :'D Ja totta, oon kyllä yrittänyt vähän ruokamääriä aktiivisuuden mukaan laitellakin, mut en ihan noin reippaasti oo vähennellyt. Sitäkin voisi kyllä kokeilla, nyt kun tuo on oikeesti saanut hyvin lisäkiloja, eikä tartte enää "lihottaa".

   Poista

Kiitos kommentista! :)