keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Tokotreeniä videolla

Vihdoin päästiin Kodan kanssa keskenämme poutasäällä treenailemaan ja sain videoitua suurimman osan alokasluokan liikkeistä. Alkaa vaikuttaa siltä, että sitä koetta voisi alkaa katselemaan... Tosin tämä syksy on niin täyteen buukattu opiskelua ja koiraharrastuksia, että taitaa kuitenkin kokeiden korkkaus mennä ensi vuoden puolelle, tai vähintäänkin joulukuulle.


Vielä riittää pientä hiottavaa kyllä, suoruutta perusasentoihin, reippaasti lisää nopeutta liikkeestä maahanmenoon (ja tekniikkakin tässä paremmaksi), ryhdikkyyttä ja täpäkkyyttä kaukoihin, mutta noin niinkuin alokasluokkaa ajatellen tilanne on aika hyvä. Seuruu alkaa sujua tosi mukavasti, Koda ei juurikaan enää edistä ja kontakti pysyy pitkissäkin pätkissä kivasti, sitä matkaa kun on nyt treenailtu BH-koetta ajatellen. Vielä täyskäännöksiin mun pitää itse saada joku selvyys, kun ollaan tehty täyskäännöstä kaikilla mahdollisilla tavoilla. Luoksetuloa ja hyppyä olen nyt treenannut vain siihen asti, että Koda tulee mun eteen, se kun alkoi jossain vaiheessa ennakoimaan ja tulemaan suoraan perusasentoon, mitä en pk-puolta ajatellen halua. Ja tuossa kapulan pidossa pitää itse keskittyä, ettei jää viiden metrin päähän koirasta, videollakin steppailen lähemmäksi kun tajuan taas olevani liian kaukana.

Ja sitten taas palautetta tulemaan! Miltä näyttää? Mitä hiottavaa sä keksit, ja miten lähtisit niihin puuttumaan? Kiitos tuhannesti etukäteen! :)Kiira & Koda

8 kommenttia:

 1. Kivan näköistä tekemistä! :)

  Itse kiinnittäisin huomiota luoksetulossa omaan eleettömyyteen (videolla näkee, että annat pienen käsieleen eteentuloon). Minun on itsenikin välillä vähän vaikea saada kädet pysymään "aisoissa" ja tulee annettua välillä ihan huomaamattomia eleitä, mutta videointi onkin yksi parhaista treeniavuista kun näkee miten asiat oikeasti menee.

  Liikeestä maahanmenossa Koda menee istumisen kautta maahan. Siihen kannattaa jatkossa kiinnittää huomiota, että onko ns. yleinen tapa vai vain nyt jostain syystä tuossa tilanteessa. Sitä kannattaa vaikka treenailla niin, että peruuttaa itse ja pitää koiran edessään ja siitä käskee maahaan.

  Kapulan pidossa kiinnittäisin myös itse huomiota siihen miten annat koiralle kapulan. Videolla vähän niinkuin "tyrkkäisit" kapulan Kodan suuhun, kun ihanne olisi, että koira ottaisi sen itsenäisesti suuhun. Itse pito on kyllä hyvä ja siisti! :)

  Seuraaminen on myös tosi kivan näköistä, Koda pysyy pitkässäkin matkassa hyvin kontaktissa ja oikeassa paikassa eikä ole väljä.

  Kaukoissa, sivulle nousuissa ja maahanmenoissa Koda menee vähän hitaasti "portaittain". makuasia, haluaako kiinnittää huomiota maahanmenojen ja istumaannousujen tekniikkaan. Minulla oli oman koiran kanssa ihan samaa ongelmaa, mutta sitten aloin tekemään niin, että vaadin siltä yhdessä vaiheessa maahan menoa ns vain plätsähtäen siihen. Kurre-tempun avulla sain sen tajuamaan, että niinkin voi mennä maahan ja sittenmin pelkkä käsiapu on riittänyt. Tässä vaiheessa teen välillä käsiavulla ja välillä ilman. Jos se sattuisi menemään portaittain maahan (mitä vielä joskus saattaa yrittää), niin en palkkaa siitä koska minun kriteerini on maahan plätsähtämällä. Vastaavaa istumaannousua yhdellä "pompulla" portaittain nousemisen sijaan olen alkanut vaatia, mutta siinä meillä oli ongelmana saada oikeata käytöstä esiin, josta pääsen palkkaamaan. Käsikosketuksen avulla sekin on alkanut nyt toimimaan avuilla aika kivasti. Tämä on toki ihan makuasia, haluaako tälläisiin seikkoihin kiinnittää huomiota, kun ne ei ole vielä alokasluokassa niin oleellisia. Itse kuitenkin koen, että haluan panostaa niihin jo nyt (alo-koira minullakin), koska meillä on tavoitteet tokossa korkeammalla, niin haluan vaatia siltä jo nyt sen tasoisesti osaamista.

  Mutta hienosti olette Kodan kanssa edistyneet, tekemisenne näytti kaikin puolin kivalta, vaikka hiottavaakin löytyy. Mutta niinhän sitä tahtoo vähän aina tokossa olla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo! Käsiapu on tarkoituksella vielä luoksetulossa, kun tosiaan alkoi oikomaan ja sitä yritän nyt karsia pois. Siksi siis käsiapu! Mutta tarkoitus häivyttää pois heti kun pystyy.

   Ja kyllä, sitä juuri tarkoitin maahanmenon tekniikalla, että menisi suoraan maahan eikä istumisen kautta! Luulen, että siihen täytyy opettaa ihan uusi käskykin, kun Koda menee kyllä vahvasti maahan aina istumisen kautta.

   Kapulan se yleensä ottaa kyllä ihan innokkaasti! Oli vähän ehkä huono suoritus tullut siitä videolle :)

   Ja kyllä! Kaukoihin ehdottomasti lisää poweria haluan itsekin! Jossain vaiheessa Koda pomppasi aina noustessaan eteenpäin ja siksi olen nyt panostanut enemmän rauhalliseen ja maltilliseen istumaan nousuun. Nyt kun paikalla pysyminen sujuu niin täytyy sitä intoa alkaa rakentaa lisää!

   Ja kiitos! Aika vähän ollaan ehditty kesän aikana tokoa treenata, että siihen nähden oon tosi tyytyväinen edistykseen. Taitaa olla aika pitkälti iän tuomaa kehitystäkin :D erityisesti seuraaminen on ottanut ison harppauksen eteenpäin, ei enää edistä ja kontakti pysyy hyvin! BH-koetta ajatellen mahtava juttu :)

   Poista
 2. Moi! Liikkeestä maahanmenoa hioisin vielä siten, ettei sinun tarvitse ite pysähtyä. Teet semmoisen mininmaalisen, mutta huomattavan pysähdyksen käskyä antaessasi, joten se pois. Ja Koda tosiaan menee maahan istumisen kautta, eli lähtisin ihan maahanmenon tekniikkaa harjoittelemaan siitä sivusta. Eli nopealla syöksyllä maahan.

  Kaukokäskyissä vaikutat itse vähän hätäiseltä. Muista hengähtää ja antaa sitten vasta käsky. Liikkeiden vaihtoväli on 3 sekuntia, tässä treenissä annat käskyt yhellä tykityksellä putkeen. Eli siis "istu!" laske kolmeen, "maahan!" ja laske kolmeen. Palaa sitten koiran viereen. Koira on siis maassa, kun palaat sen vierelle. Asennon muutoksia on siis vain kaksi. Istumaan ja maahan. Koiran vierellä pyydät sen taas perusasentoon.

  Kapulan pito on vain viisi sekuntia ;)

  Seuraamisessa kiinnittäisin kans huomiota tuohon omaan käyttäytymiseen. Teet varsinkin täyskäännökset tosi napakasti, iso koira ei ehdi niihin mukaan. Liikkurin käskystäkään ei tarvi salamana kääntyä, vaan voi ihan hyvin ottaa askeleen vähän perustempoa hitaamman, ja valmistaa koira näin kääntymään. Varsinkin siis teillä tuo täyskäännös. Muuten seuraaminen on aivan priimaa!

  Mielestäni ootte kyllä kaikin puolin valmiita kokeeseen jo tälläkin tekemisellä! Tsemppiä tuleviin koitoksiin. Hienoa työtä!  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo jotenkin mulle on jäänyt se hidastaminen/pysähtyminen jonneki selkärankaan, kun oon varmistanut, että koira menee maahan :D ja varmaan se on myös sellainen, mikä osin hämää Kodaa. Vartalon liike kertoo, että ollaan pysähtymässä, eli pitäis istua perusasentoon ja toisaalta käsky kertoo, että maahan... Ja joo, sitäpä tuolla tekniikan harjoittelemisella juuri tarkoitinkin, varmaan otan siihen tosiaan ihan uuden käskynkin, niin Koda hahmottaa, millon mennään maahan seisomasta ja milloin istumasta :)

   Ollaan me harjoiteltu paljon myös pidemmillä tauoilla kaukokäskyjä, eli ei huolta siitä! Ollaan myös käytetty hölynpölysanoja siellä väleissä hämäyksenä ja Koda pysynyt kyllä hyvin oikeassa asennossa ja liikkunut vasta oikeilla sanoilla. Ja joo, iski itselle tuossa treenatessa joku aivopieru ja ihmettelinkin koiran viereen palattuani, että ei tää kyllä näin pitänyt mennä :D

   Kapulan pitoa on hyvä harjoitella pidempäänkin ;D

   Seuraamiseen vaatii tosiaan kuivaharjoittelua vielä tuo oma liike! Koda kyllä hienosti pysyy mukana mun sähläyksessä, mutta mukavampaahan sille olisi selkeät liikkeet, mihin se ehtisi hyvin mukaan. Ja näyttäisihän se myös sujuvammalta toki :)

   Ja kiitos! Pientä hiottavaa aina löytyy, ja kun toko ei ole meidän ykkös-, eikä edes kakkoslaji, niin aikaa sen treenaamiseen ja ihan priimakuntoon hiomiseen ei tule olemaankaan, eli on tyydyttävä myös siihen, ettei sieltä kokeesta tule täysiä pisteitä saamaan :D

   Poista
 3. Te ootte jo liian hyviä, vaikea oli löytää videolta korjattavaa *naamansa peittävä apina hymiö* *silmää vinkkaava hymiö*

  Mulle tuli mieleen nuo täyskäännökset, mun mieleen Koska kääntyy liian myöhään ja siitä ei ainakaan rallypuolella tuomarit oo hirveemmin tykänneet. Itse kääntyessäni mulla on ollu ahneelle koiralle nami, että kääntyy samaan aikaan kuin mäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha :D voi kun joskus olisi omastakin mielestä liian hyvä :D

   Ja joo, siis tässä nyt on ongelmana lähinnä oma sähellys tuon täyskäännöksen kanssa, kun mä en osaa yhtään päättää, miten mä haluisin sen täyskäännöksen tehdä :D ja kun olen harjoitellut kaikkia mahdollisia tapoja, Koda on vähän sekasin, että mitä siltä odotan.. sen takia olen nyt tämän videon tyyliin tehtävät käännökset tehnyt tosi nopeesti, jos tekisin hitaampaa, Koda kääntyisi mun kanssa samoin päin, onko se sitten saksalainen täyskäännös vai mikä lie nimeltään. Sitä ei kuitenkaan ole sitten taas harjoiteltu tarpeeksi, että voisin kääntyä nopeesti :D

   Poista
 4. Mä pitäisin ton saksalaisen ja petraisin sitä, kun on tosiaan iso, laajaliikkeinen koira kyseessä (: Liike kuin liike tai suoritustapa kuin suoritustapa, niin sen voi aina hioa hyväksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tän päivän treenien jälkee mietin lähinnä et pidänkö tota saksalaista koiraakaan! 😫😫😂 nojoo, ehkä lepopäivä voisi tehdä hyvää. Ja pakko se on ehkä myöntää ettei tuo tuosta bortsuksi muutu liikkeiltään, eli ehkäpä pidetään tuollainen käännös. 😄

   Poista

Kiitos kommentista! :)