lauantai 16. syyskuuta 2017

Luonnetesti

Koda kävi tänään SCY Helsingin järjestämässä luonnetestissä Oulunkylässä. Testissä tuomarina olivat Auli Kiminki ja Pirjo Ojala-Laine. Mä taas tuttuun tapaan jännitin kauheesti ja kaikenlaista olin käynyt mielessä läpi. Olin toki myös moneen kertaan miettinyt, miten odotin Kodan käyttäytyvän ja mitä pisteitä saavan. Mun piti itseasiassa kirjoittaa aiheesta postauskin ennen luonnetestiä, että olisitte sitten voineet vertailla, miten hyvin/huonosti tunnenkaan oman koirani. Tämä nyt kuitenkin jäi kiireessä toteuttamatta, mutta todelliset tulokset saatte nyt.

Toimintakyky +1a kohtuullinen
Terävyys +1b koira joka ei osoita lainkaan terävyyttä
Puolustushalu +1 pieni
Taisteluhalu +2a kohtuullinen
Hermorakenne +1a hieman rauhaton
Temperamentti +2 kohtuullisen vilkas
Kovuus -2 pehmeä
Luoksepäästävyys +3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukaisuvarmuus +++ laukausvarma

Yhteensä 131 pistettä

Koda lähti tosi hyvin leikkimään kepillä, jahtasi kunnolla ja taisteli, murisikin jopa. Oikein oli pettyneen näköinen, kun testin tämä osuus päättyi.

Kelkkaa Koda säikähti suht pahasti, en olisi ikinä uskonut, että se reagoi noin voimakkaasti. Arjessahan se ei säiky mitään. Toki kelkka pääsi yllättämään, Koda kun sattui löytämään nurmikosta jonkun erityisen tuoksuvan kohdan ja kun koiraa ei saa kutsua pois haistelemasta, niin kelkka oli jo parin metrin päässä, kun Koda sen tajusi. Se kyllä alkuun hyökkäsi kelkkaa kohti, joten luulen, että jos se olisi seurannut kelkkaa pidemmältä, olisi reaktio ollut paljon lievempi. Se ei tullut katsomaan kelkkaa ennen kuin mä liikuin, mutta sitten tuli hienosti haistamaan ja koskemaan kelkkaa, haastoi sitä jopa leikkiin tassulla tönimällä.

Mua se ei puolustanut, asettui kyllä ensin mun ja hyökkääjän väliin ja pällisteli siinä ihmeissään. Lopulta ratkaisi tilanteen pakittamalla. Tätä mä vähän yllätyin myös. Tuomarit kyllä sanoivat, että nuoruus siitä vielä näkyy, mutta nuorenahan luonnetestiä suositellaan tehtäväksikin.

Pimeässä huoneessa löysi mut aivan samantien, ei yhtään epäröinyt, vaan juoksi hienosti "sokkelon" läpi mun luokse, nousi etujaloilleen viereiselle tuolille ja tökkäsi mua kuonolla.

Seinässä se pällisteli hyökkääjää ihmeissään. Hyökkääjän lähestyessä collien aina auki oleva suu oli sulkeutunut ja ilme hieman vakavoitunut, mutta ääntä ei päästänyt. Hyvää kaveria oltiin hyökkääjän kanssa jälkeenpäin.

Maasta nousevaa takkia se hieman säikähti, eikä sitten hirveän hanakasti halunnut tulla takin ohi, mutta mä ja katsomossa istunut äitini kokivat sen niin, ettei Kodaa kiinnostanut mennä siitä ohi edes ennen säikäytystä, kun tuomari, jonka kanssa oli saanut leikkiä jäi meidän taakse, eikä edessä päin ollut mitään mielenkiintoista. Koda sai myös lähtöpaikalta ennen säikäytystä taas jonkun hyvän tuoksun, sillä kohdin nurmikko oli aika pitkää. Tämän etenemishaluttomuuden takia siis tuomioksi kovuudesta tuo -2...

Tynnyriä se hieman väisti, mutta lähti tynnyrin suuntaan sen vielä rämistessä ja meni reippaasti katsomaan, että mikäs tämä on ja nousi vielä etujaloilleen tynnyrin päälle.

Laukauksiin Koda ei reagoinut millään tavalla.

Tuo arvio pehmeydestä mut kyllä todella yllätti, mielestäni Koda on kuitenkin collieksi kovapäinen, eikä juurikaan ota itseensä mistään. Vaikka voihan se olla, että kun se on muuten reipas ja sosiaalinen, eikä pelkää oikein mitään, niin se pehmeys ei ole sitten arjessa mitenkään tullut esille. Muuten kyllä Kodan näköinen rivi saatiin tulokseksi. Tuomari totesi pisteitä kertoessaan, että Koda on varmasti oikein pätevä harrastuskaveri ja että Kodasta ei pehmeys jää pidemmäksi aikaa näkymään, kun se on niin leikkisä ja kompensoi pehmeyttä taisteluhalulla.

Videolla osa testistä, kohdistus välillä missä sattuu, kun aurinko häikäisi kuvaajaa, enkä ohjeistanut kuvaajaa kuvaamaan myös siirtymiä. Lisäksi laukaukset jäivät kuvaamatta, mutta niissä nyt ei mitään reaktiota tullutkaan. Tosi vaikea oli muuten "ohjata" luonnetestiä, eli olla hiljaa paikallaan... Videon alussa näkyykin, kun pyörin ympyrää, ehkä vähän yritin saada Kodaa videolle, enkä mun perää :D Ja vähän hölmöä, ettei koiraa saa edes tollasissa ihan selvissä haistelutilanteissa kutsua, nuori uroskoira nyt kuitenkin haistelee helposti ihan vaan haistelun ilosta eikä sijaistoimintona. Etenkin noissa kohdissa, missä mitään painetta ei ollut edes koiraan luotu...


Kiira & Koda

4 kommenttia:

 1. Kyllä tosta luonnetestistä saa aina paremman käsityksen testatusta koirasta kun testin näkee videolla (: Pisteet antaa aika kapean käsityksen, ja mun mielestä loppupisteitä ei saisi olla ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin saa joo, harmittaa kun ei kaikki tullut videolle tai ei näy siinä kunnolla, esim tuo lakanan tms väistö, kun en itse tiedä miten Koda lopulta sen lakanan ohitti, kun mun piti vaan kävellä eteenpäin taakse katsomatta. Lisäksi pimeää huonetta ei tietenkään saa videolle ja se oli ihan Kodan bravuuri :D Ja aiheuttihan se yleisössä naurua noilla sen leikkiyrityksillä :D mut hyvä tapahan se leikki on ratkaista tiukat paikat.

   Tarkoitat siis noita yhteispisteitä? Että niitä ei ollenkaan? Oisko se sitten vaan osa-alueitten mukaan hyväksytty/hylätty?

   Poista
  2. Joo, tai että "loppupisteet" olisivat vain tuomarin tiedossa, ja omistaja saisi vain nuo sanalliset arviot. Vain tuomari tietäisi pisteet. Ja siis kyllä, sen perusteella joko hyväksytty tai hylätty, mutta ainakaan koiria/osa-alueita ei ehkä niin hanakasti enää silloin arvioitaisi hyviks tai huonoiksi pelkkien pisteiden perusteella (: Enkä siis tarkoita, että sie tekisit niin, vaan että kuinka monta kertaa sitä on kuullutkaan sanottavan että "Se sai luonnetestistä jotain alle sata pistettä" tai "Se on sellainen kahdensadan pisteen koira." Siksi en tykkää pisteytyksestä, se lokeroi koiran niin kovin helposti (:

   Poista
  3. Mmm, helpostihan niitten perusteella kyllä lokeroi, mutta itse ainakin jos asia kiinnostaa, niin availen osa-aluepisteet auki ja katson mistä pisteet todellisuudessa koostuu. Ja tosiaan kuitenkin kaksi aikalailla erilaista koiraa voi saada samat pisteet, siis paitsi samat kokonaispisteet niin myös samat osa-aluepisteet. Aika suppean kuvan tuollainen 20 min testi yhtenä päivänä todellisuudessa antaa koirasta. Ja se mikä on myös mun mielestä mielenkiintoista, on saman koiran LTE:n ja MH-kuvauksen vertailu toisiinsa, niitä tosin valitettavan vähän on. Tykkään siitä, että MH-kuvauksessa ei anneta varsinaisesti pisteitä, vaan arviointi kertoo lukijalle paljon enemmän siitä, miten koira on oikeasti käyttäytynyt. Ja omasta mielenkiinnosta aionkin Kodan viedä varmaankin ensi tai seuraavana kesänä luonnekuvaukseen, kiva myös nähdä omin silmin, tekeekö aikuistuminen eroa joihinkin reaktioihin.

   Poista

Kiitos kommentista! :)