sunnuntai 2. heinäkuuta 2017

Viilennysvinkit

Kesä on vihdoin täällä ja lämpenevät ilmat tuovat paksukarvaisen koiran omistajalle uuden haasteen, miten pitää paras ystävä mahdollisimman hyvävointisena ja virkeänä kuumillakin ilmoilla? Kodan turkki ei ole pahimmasta päästä ja melko hyvin se on pohjavillansa pudottanut, mutta kyllä sillä silti selvästi kuuma on.

Meidän vinkit kuumalle ilmalle:

1. Aktiivisen ajan siirtäminen


Normaali päivärytmi sisältää meillä lyhyet lenkit aamulla ja illalla sekä iltapäivästä pidemmän lenkin. Helteillä pitkät lenkit kuitenkin siirtyvät viileämpään aikaan, eli aikaiseen aamuun tai myöhäiseen iltaan.  Lisäksi pyrin lähtemään lenkeille viileisiin paikkoihin, metsään tai vesistöjen lähistöille. Myös treenit pyrin siirtämään myöhempään iltaan ja pidän enemmän taukoja tai sitten odotan viileämpiä ilmoja.


2. Vettä, vettä ja vettä


Kuumalla ilmalla nesteytys on sekä koiralle että omistajalle todella tärkeää. Koda on onneksi erittäin innokas vedenjuoja eikä veden kanssa kikkailuja juurikaan tarvita. Raikasta vettä Koda kuitenkin juo erittäin paljon paremmin kuin seissyttä, joten pyrin vaihtamaan veden useita kertoja päivässä ja toki myös pidemmillä lenkeillä tai treenatessa on vettä matkassa mukana. Jos koira kuitenkin juo huonosti, voi sitä yrittää huijata. Jos koirasi syö nappulaa, voit kuumilla ilmoilla liottaa nappulat, tai jos jo liotat, voit liottaa ne tavallista suuremmassa nestemäärässä. Koiran vesikuppiin voi myös pudottaa herkkuja, joita metsästäessään se helposti juo vähän ylimääräistä. Lisäksi esimerkiksi FitDog valmistaa koirille tarkoitettuja, veteen sekoitettavia nesteytysjauheita, joiden mausta toiset koirat pitävät ja juovat sitä paremmin kuin puhdasta vettä.

Vesi on hyvä viilennyskeino paitsi juotuna myös ulkoisesti. Tehokkainta tietysti on, jos koira tykkää uida. Polskiessaan se viilentymisen lisäksi saa samalla päivän liikunta-annoksen, joka voisi helteillä muuten jäädä tavallista pienemmäksi. Koda ui kesäisin arkena noin yhtenä päivänä viikossa, mökkeillessä toki päivittäin. Vettä voi käyttää viilennykseen, vaikka koira ei uisi tai mahdollisuutta koiran uittamiseen ei olisi. Koiralla kulkee mahassa muutama iso verisuoni, joten mahan viilennys viilentää nopeasti koko koiran ja helpottaa oloa. Olen useamman kerran suihkutellut viileällä vedellä Kodan mahakarvat, paksulla turkilla kestää muutamia tunteja kuivua kokonaan, joten kerran kasteltu maha pitää Kodan olon viileänä pitkään.3. Välineurheilu


Viilentämiseenhän on tietysti keksitty monenlaisia välineitä, on viilennysloimea, -huivia ja -alustaa. Meillä näistä on käytössä viilennysalusta. Meidän versio on Prismasta ostettu geelialusta, jonka sisältämän geelin pitäisi jo itsessään olla hieman viileä. Mä kuitenkin pidän alustaa aina muutamia kymmeniä minuutteja jääkaapissa ennen käyttöä. Alusta on kätevä etenkin öisin, Koda osaa rauhassa nukkua vasta viilennyttyään ja alustalle se rauhoittuu kyllä hienosti nukkumaan. Alustan voi myös ottaa mukaan autoon ja vaikkapa kevythäkin pohjalle viilentämään koiraa treenitauoilla. Aluksi Koda oli hieman varautunut geelistä ja alustan päällä makoilusta, ensimmäiset kerrat opastin Kodan alustan päälle ja pian se tajusikin, että siinä onkin aika mukava makoilla. Viilennyshuivi meillä on myös jossain kaapin perällä, mutta eihän se tuon kaulakarvan läpi viilennä yhtään. Paljon tehokkaampi viilennys on osin kastella Koda.

4. Sisäistä viilennystä


Ulkoisen viilennyksen lisäksi kannattaa kokeilla sisäistä virkistystä. Tiedäthän itsekin, miten ihanasti jäätelö tai kylmä juoma virkistää oloa kuumana kesäpäivänä. Kodalle jäätelönä toimii jäiset lihapullat, samat kana- tai kalkkunapullat, joita Koda saa ruoan seassa sulatettuna. Myös jäisiä rustoluita kannattaa kokeilla! Koda ei oikein osaa luita syödä, mutta nuo jäiset lihapullat ovat kuumalla ilmalla sille oikein mieluista pureskeltavaa. Pentuna se oppi hampaiden irtoamisen aikaan myös narskuttamaan jääpaloja ja nekin sille edelleen kelpaavat paremman puutteessa!


Mitä keinoja teillä on helpottaa koiran oloa kuumilla ilmoilla? Löytyykö samoja kuin meidän listasta vai jotain ihan muuta?


Kiira & Koda


ps. huomasitteko jo blogin hieman uudistuneen ulkoasun? Käy ruksimassa sivupalkissa (näkyy internetversiossa) olevaan kyselyyn mielipiteesi tai kommentoi vaikkapa alle! :) 

4 kommenttia:

 1. Turkki pois on oma ratkaisu. Tosin nyt vanhemmalla koiralla on näyttelykesä jonka takia on pitäny vähän kikkailla. Joko mennään suosiolla uimaan, lenkille jonnekkin missä voi uida tai kastelen tildan suihkussa ennen lenkkiä. Tommonen viilennysalusta pitäs ettii kyllä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän meilläkin vanhemmiten turkki ajeta pois! Helpottais kyllä moneenkin asiaan... mut en uskalla ennen muotovalionarvoa, jos ei jostain syystä kasvaisikaan oikeanlaisena takaisin :/ toi viilennysalusta on kyllä kätevä! Joskus itsekin sen päällä nukkunut kun ei koiralle alkuun kelvannut :D

   Poista
  2. Miulla kans Tilda pitää karvansa nyt niin kauan että se valioituu😂 Sitten ajan sen karvat pois. Laatu paranis leikkaamalla mutta se kasvaa ikuisuuden takasin😂

   Poista
 2. Automatkoja varten käytän auton ilmastoinnin huollossa kun vetelee viimeisiään. Raikasta vettä aina mukana ja sitä tarjotaan jos tarvis. Parkkeeraus varjoon ja koira pois autosta. Kotipihassa on koko ajan vettä, raakaluita pakkasesta silloin tällöin ja lenkkeilyt aamuaikaisin :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! :)