sunnuntai 23. heinäkuuta 2017

Ollaan me tokoiltukin

Treenitekstit ovat kesän aikana painottuneet oikeastaan vain paimennukseen, mutta ollaan me oikeasti suht ahkerasti muutakin treenailtu. Kevät me Kodan kanssa lähinnä pidettiin treenikentällä hauskaa ja nyt kesällä treenit ovat olleet vähän suunnittelemattomia ja päämäärättömiä, osin senkin takia, että työpäivät ovat tehokkaasti imeneet multa kaikki mehut. Lisäksi me ollaan treenattu kolmea eri "tottelevaisuutta", tokoa, pk-tottista ja rallytokoa, ja sekin on tehnyt treenaamisesta vähän sekavaa.

Tokossa edelleen hinkataan niitä alokasluokan liikkeitä ja paikkamakuutakin nyt jonkin verran jaksettu treenata. Edelleen se vaatii kovasti treeniä, mutta muuten alokasluokan liikkeet alkavat olla melkolailla mallillaan. Toki pientä hienosäätöä löytyy, seuruussa pientä edistämistä, hieman vinot eteentulot, vähän väljät käännökset, kaukokäskyissä epäröintiä ja innostuessaan Koda oikaisee esimerkiksi hypyn jälkeen ja syöksyy suoraan sivulle pompun kera, vaikka olen yrittänyt pk-tottista ajatellen opettaa eteentulon ja siitä vasta perusasentoon siirtymisen. Nyt viimeisten viikkojen aikana Koda on myös seuruussa hieman taantunut, se ei nimittäin enää mun pysähtyessä istu automaattisesti. Tähän täytyy kiinnittää huomiota ja palkata myös suorista pysähdyksistä, olen ehkä nyt palkannut suoraan hyvästä seuruusta ja unohtanut kokonaan tuo pysähdyspalkat.

Nyt olen kuitenkin yrittänyt skarpata treenien suhteen, etukäteen suunnitellut, mitä treenataan ja miten, ottanut treenikavereitten neuvoista opiksi ja yrittänyt kirjoitella vinkkejä ja ajatuksia hieman ylös, ettei kaikki pyyhkiydy mielestä seuraaviin treeneihin mennessä. Tässä hieman viimeisimpien treenien ajatuksia:

Paikkamakuu: Itseasiassa yllättävän hyvä. Kolme koirakkoa, kaksi istui, Koda makasi. Suht lyhyt etäisyys, kävin palkkaamassa välissä, koska tosiaan paikkistreenit olleet tooosi vähäisiä koko kevään ajan. Treenien lopuksi tehtiin vielä Kodalle oma paikkis. Alkuun treenikaverit huutelivat häiriökäskyjä ensin maahanmenolle ja sitten nousemiselle, vaikka tätä ei olla juurikaan treenattu, Koda malttoi odottaa mun käskyä. Itse paikkiksessa seisoin itse heti koiran edessä ja palkkailin tiheästi. Treenikaverit heittelivät palloja, juoksivat karkuun, liikkuivat vieressä, kehuivat, kutsuivat luokse. Hienosti Koda pysyi. Liian paha paikka oli puolen metrin päähän tuotu nakki ja treenikaverin lässytys, mutta uudelleen otettuna pidemmältä etäisyydeltä tästäkin luopui.

Seuruu: Ihan mukava kontakti ja vire. Suht ok käännökset, niihin vielä itselle terävyyttä lisää ja palkka heti hyvästä ja tiiviistä käännöksestä. Etenkin käännös oikealle hieman väljä. Palkkaus myös pysähdyksistä, palkka maahan kello kymmeneen, jotta Koda ei hakeudu mun eteen. Ollaan nyt treenattu sitä rallytokon eteenmenoa ja se näkyy tokon pysähdyksissä. Ja vaikka palkkailee pysähdyksistä, täytyy edelleen muistaa palkata myös kesken liikkeen!! Plus sitä takapalkkaa edistämiseen! Mulla on paha tapa jäädä junnaamaan yhteen palkkaustapaan ja sitten ollaan siinä, että kun yhden ongelman saa ratkaistua, repsahtaa liikkeen joku muu osio.

Liikkeestä maahanmeno: Palkka heti maahanmenosta, takapalkkaa, pitäisi saada vauhtia siihen maahanmenoon. Liikkeen loppuosa sujuu hienosti, harvoin ennakoi nousemalla ennen käskyä.

Luoksetulo: Koda tykkää luoksetulosta, joten siihen täytyy treenata paljon häiriökäskyjä. Viime treeneissä lähti liikkurin "käsky" -sanalla. Teki kyllä liikkeen erittäin oikeaoppisesti ja hienosti loppuun asti. Lisäksi sitä palkkaa eteentulosta ja liikkeen lopetusta myös siihen. Koda osaa siirtyä hienosti edestä perusasentoon, joten nyt voi keskittyä treenaamaan sitä suoraa eteentuloa.

Kaukot: Hmm. Mitähän tästä sanoisi. Joskus oikein hyvä, joskus ärsyttävän huono. Varmasti heikoin liike meille tällä hetkellä. Läheltä sujuu hyvin, etäisyyden kasvaessa Koda helposti pomppaa eteenpäin tai maahan mennessä ujosti haukahtaa. Treeniä treeniä ja tähänkin takapalkkaa, jotta se eteenpäin pomppaaminen loppuisi.

Hyppy: Tähän luoksetulon tapaan vahvistusta sille eteentulolle, liikkeen lopettaminen eteen.

Kapulan pito: Hyvä. Hieman malttia vielä luovutukseen, ensin itselle ja sitä kautta myös koiralle. Irrottamiseen häiriökäskyjä ja multa kapulaan koskemista ilman irrotuskäskyä, jotta Koda ei ala ennakoida irrottamista.
Parit treenit olen yrittänyt videoidakin, mutta olen muistanut videoinnin vasta treenien lopuksi Kodan ollessa jo väsynyt, eikä niitä videopätkistä ole oikein julkaisukelpoisia tullut. Ehkä myös omat kriteerit ovat tässä hieman nousseet... Mutta eteenpäin on menty, ja niinhän se on, että mitä enemmän oppii niin sitä paremmin ymmärtää, miten paljon opeteltavaa vielä onkaan! Yritän seuraavista treeneistä kuitenkin saada julkaisukelpoista videomateriaalia teille arvioitavaksi ;)

Kiira & Koda
Postauksen kuvat © Anni Rask


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! :)