tiistai 23. toukokuuta 2017

Koda kesäkuntoon

Vihdoin, kun takatalvet on selätetty ja kaikki hiekkatiet ja metsäpolut ovat sulaneet jäästä, on tullut aika kehittää Kodan kuntoa. Mitään ylipainoa Kodalla ei siis ole, mutta kuntoa pitää aina kehittää eteenpäin! Mennyt talvi oli ainakin täällä kaupungissa vähän hankala koiran liikuttamisen kannalta, jatkuvaa jäätikköä ja älyttömän liukkaita teitä, metsässäkin on ollut todella liukasta. Vaikka toki talvellakin käytiin pitkillä lenkeillä, käytiin kymmenen kertaa uimalassa polskimassa ja Koda pääsi vapaana metsissä jonkun verran juoksemaan, emme kuitenkaan aivan ideaalisti liikkuneet.

Koda kaipaa kropalleen toki metsässä vapaana juoksemista, mutta myös pitkiä, tasaisia ravilenkkejä, jotta pääsee oikeen kunnolla venyttämään askeltaan ja ravaamaan rennosti. Ennen kuin uskaltauduin kokeilemaan sen kanssa pyöräilyä, tyydyttiin juoksulenkkeihin. Juoksulenkkimme ovat olleet toistaiseksi sellaisia viiden kilometrin pituisia, koska oma juoksukuntokaan ei ole talven jälkeen parhaassa hapessa. Eli hyvää tekee kuntokuuri myös itselle. Tavoitteena on, että Koda ravaisi koko matkan ja mahdollisimman pitkällä askeleella. Yllättävän nopeasti tuo alkaa askeltansa venyttämään ja mä olen saanut pinkoa aika lujaakin. Kovatehoiseksi liikunnaksi on mun sykemittari ainakin meidän lenkit luokitellut.Parin viime viikon aikana olen myös muutaman kerran uskaltautunut Kodan kanssa pyöräilemään. Kaksi ensimmäistä lenkkiä käytiin vanhempieni luona niin, että Koda sai lähinnä ravata vapaana pyörän vieressä. Se suhtautui pyörään oikein hienosti alusta lähtien, vaikkakin loppulenkistä ja välillä innostuessaan hakeutuu vähän turhan lähelle pyörää ja joudun komentamaan kauemmas, ettei tule vahinkoja.

Tavallisen hihnan kanssa kokeiltiin ekojen lenkkien alkupätkiä, mutta se oli hieman liian vaarallista, hihna haittasi jarruttamista ja äkkinäiset nykäisyt heilauttivat tankoa miten sattuu. Pikkuserkkuni kertoi, että hän on käyttänyt juoksuvyötä pyörälenkeillä, tällöin nykäisyt kohdistuvat vyötärölle, eivätkä vaikuta pyörän liikkeeseen oikeestaan mitenkään. Tätä on kokeiltu nyt parilla lenkillä ja todettu erittäin toimivaksi! Nyt kun ilmat vihdoin lämpesivät, on pyörä- ja juoksulenkkien aikatauluja tosin joutunut miettimään tarkemmin ja ollaankin käyty vauhdikkaammilla lenkeillä aamulla tai vasta kymmenen jälkeen illalla.

Kahden viikottaisen juoksu-/pyörälenkin lisäksi viikko-ohjelmaan on tullut vähintään yksi pidempi metsälenkki, hyvällä ilmalla toki useampikin, doboilu ja pari kertaa viikossa venyttely. Järvivesien lämmetessä mukaan tulee toki myös uinti ja vesipelastustreenit. Päästiin Joensuun vesipelastusporukkaan mukaan, mutta katotaan onko siellä vielä juhannuksenakaan järvivedet lämmenneet.

Tässä vielä video meidän parin viikon takaisesta doboiluista.Miten teillä pidetään koiran kuntoa monipuolisesti yllä? Moni käyttää talven koiran kunnon kehittämiseen ja kesän lajitreeneihin, onko teillä näin? Miten talvella liikutat koiraa? Entä pyöräiletkö koiran kanssa, millainen hihnasysteemi sulla on, vetääkö koira vai ravaako vieressä?  


Kiira & Koda

6 kommenttia:

 1. Mun pitäisi kans ryhdistäytyä monipuolisen liikunnan suhteen ja kyllä treenirintamallakin pitäisi aktivoitua :D Mä oon liikunnassa keskittynyt tosiaan kans tuohon kestävyyteen, eli pyöräillyt just niitä ravilenkkejä. Koiran kunnon mukaan oon mennyt 15km parhaillaan, kesäaikaan ne on tosin yöpyöräilyitä. Savu ja Louna pääsevät tänä kesänä ensimmäisiä kertoja pyöräilemään. Louna olisi tarkoitus opettaa myös vetämään pyörää.

  Uinti ja kahlaaminen ovat myös tehokkaita, tai pehmeällä rantahiekalla juokseminen. Vedessä juoksentelu on myös tehokasta luonnollisen vastuksen vuoksi. Kuumalla ilmalla myöskin kivempi toteuttaa, kuin pyörälenkki.

  Erilaiset metsämaastot kehittävät yleisestikin koordinaatiokykyä, puun rungoille, kiville, kannoille ym. kiipeily ja hyppiminen, ojien ylitys, kallioilla kiipeily jne jne. Aika vähän tulee käytettyä polkuja kun löytää metsän oman huvipuiston :D

  Yksi minkä olen kokenut myös tehokkaaksi, ovat muut koirat. Eli porukalla juoksentelu. Louna ja Savu kuitenkin keskenään sovittavat tahtinsa aika yhteen ja säästelevät molemmat. Kun porukassa on muitakin koiria, kaikki laittavat parastaan ja saattavat innostua juoksemaan ja rasittamaan itseään muutenkin fyysisesti tehokkaammin.

  Dobo ja muut kroppatemput (peruuttaminen, pivotti, takajalat tasolle, pyöriminen eri suuntiin, kurre, kyykyt ym) kehittävät myös koordinaatiokykyä ja syviä lihaksia. Näillä mä itse aion koirien kuntoa viedä eteenpäin, pitäisikin itsekin koota vähän kirjallista suunnitelmaa niin treeneistä kuin liikunnankin suhteen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, jätin sitte kaikki olennaiset vastaamatta. Jos koirat ravaa mulla pyörän vieressä niin mulla on remmi kädessä, oon sit vaa päästäny irti, jos tuntuu että koira lähtee esim. yhtäkkiä ojaan juomaan tai muuten hortoileen. Tosi kivasti on kuitenkin kaikkien (Tuikkujen ja Vilkkujenkin) kanssa mennyt.

   Vyöhön en koiraa laittais pyöräillessä, tai siis kokeilin sitä joskus niin pyörä jäi ja minä lensin ja se oli minusta ihan kamalan huono idea :D Mä oon kiinnittänyt koiran pyörän runkoon, adapteri pitäis hankkia. Mulla on joustoremmi vetoa varten ja se on palomieshaalla kiinni pyörässä, että sen voi hätätapauksessa napata irti, jos vaan ehtii. Ojaan oon koiran perässä ajanut pari kertaa, mutta niissä ei oo käynyt mitään. Bussikatosta päin mentiin kerran ja siihen hajosi pyörä, väistin siis omaa koiraani, joka väisti päällekäyvää koiraa :D

   Talvella juoksutan koiria paljon vapaana ja umpihangessa, jos nyt sattuis hankia olemaan. Kunhan kasvavat, niin ainakin Lounan olisi tarkoitus talvella vetää kelkkaa :)

   Poista
  2. Joo mulla kaipais koko elämä tällä hetkellä ryhdistäytymistä :'D Me ollaan nyt pyöräilty sellaista kuutta kilsaa, tosiaan kun on vasta totuteltu ja lämpimillä ilmoilla ei viitti myöskään alkuun liikaa rasittaa, nää lämpimät kun kuitenkin tuli vähän yllättäen myös koiralle.

   Ja totta! Olen ajattelutkin nyt vain uinnin liikuntana, kun talvi on uiskenneltu uimalassa, mutta onhan toi vedessä juokseminen ja kahlaaminenkin jo tosi raskasta koiralle! Vielä kun tuo paksu turkki tuo lisäpainoa märkänä. Plus nää kaikki vesijutut on super hyvää liikuntaa kuumilla keleillä!

   Mekin ollaan metsässä tehty kaikenlaisia kiville hyppimisiä ja puunrungoilla tasapainoiluja! Ja Kodan kanssa ollaan nyt myös harjoteltu sitä takajalat tasolle -temppua, alotettiin portaista ja sitten siirryttiin käyttämään sohvaa tasona. Koda vaan sitten keksi, että ei riitä takajalat, vaan hän peruuttaa sohvalle kokonaan :D mut tuleepahan hyvä keskivartalotreeni samalla.

   Ja toi kirjalliset suunnitelmat pitäis kyllä tehdä! Meillä ainakin on nyt treenit menny ihan miten sattuu, kun ei yhtään ajattele etukäteen mitä tekee... mut ehkä tää kaikki muu stressi tässä loppukeväästä vaikuttaa muutenkin järjenjuoksuun turhan paljon.

   Poista
  3. Koda menee tosi hienosti ton vyön kanssa ja tosiaan joustoremmissä niin antaa mulle vähän lisää reagointiaikaa. Toki me ollaan menty vielä aika mummovauhtia niin ei tule mitään äkillisiä vaaratilanteita ja jos tulee vastaan muita koiria, nousen pois pyörän kyydistä. Juokseminen kiihdyttää Kodaa vielä toistaiseksi niin paljon, että ohituksiin on pakko rauhoittua. Adapterin mäkin varmaan hankin jossain vaiheessa, kun on taas rahaa.

   Hankitreeni olisikin tehokasta, mutta vähän heikolta on näyttänyt. Samoin mulle ehdotettiin koirahiihtoa, mikä olisikin molemmille tosi hyvää treeniä talvella, mutta aika vähäisiksi jäisi hiihtolenkit kyllä näillä nykypäivän talvilla :/

   Poista
 2. Meillä lenkit on pääasiallisesti irti metsässä. Juoksenteleevat omaan tahtiinsa, varmasti paljon enemmän mitä minä kävelen. Koirakavereiden kanssa meno on enepi rallaamista, sitä nää ei kahdestaan hirveästi harrasta. Koirakavereiden kanssa riehumista yleensä kerran tai kaksi viikossa, agilityn ollessa osana arkea kertaallen. Silloin ohjelmaan kuuluu myös palauttavat/lepo päivät, jotka meillä on sitä ravaamista pyörän vierellä. Nopeatempoisemmat lenkit pyörällä tapahtuu sitten metsässä, niin että ainakin Tilda on irti, silloin saavat juosta perässä minkä kintuistaan pääsevät.

  Uintia kesällä yleensä useamman kerran viikossa.

  VastaaPoista
 3. Tehdään pitkiä lenkkejä vaihtelevissa maastoissa, niin että koirat saisivat olla mahdollisimman paljon irti. Joka päivä ainakin yksi sellainen lenkki, missä koirat pääsevät liikkumaan kaikkia askellajeja. Talvi ja kesä eroaa oikeastaan vaan sillä että kesällä uidaan aikalailla päivittäin. Toisella koiralla on selkeästi tukala olo kuumalla ilmalla, joten sillon uidaan paljon ja kuljetaan jossain metsän siimeksessä. Uintia jatketaan ilmojen salliessa pitkälle syksyyn. Takapäätä pidetään aktiivisena erilaisilla jumppaliikkeillä. Arkeen kuuluu myös venytykset yms huolto. Pyöräilystä koirien kanssa en ole koskaan innostunut, nään siinä liiaksi riskejä ja ravaamisen koirat hoitavat kyllä itsekseen lenkeillä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! :)