maanantai 1. toukokuuta 2017

Hakuleiri 28.-30.4.

Vietettiin Kodan kanssa viikonloppu Tampereen Palveluskoiraharrastajien järjestämällä hakuleirillä, Tampereen Kintulammella. Kouluttajana toimi jo parikymmentä vuotta lajin parissa ollut Eila Uusi-Kouvo ja osallistujina oli seitsemän eri tasoista, tosi hienoa koirakkoa. Leiri oli meidän hakuharrastukselle tehokas aloitus, mitään aiempaa kokemusta lajista ei ollut mulla eikä koiralla.

Ajeltiin paikalle perjantai-iltana aivan mielettömän kauniissa auringonlaskussa. Paikka oli upea, keskellä metsää, silti vain 20 minuutin ajomatkan päässä kaupungista. Mökki oli pienen Kintulammen rannalla, kallion päällä. Perjantai-iltana sauna lämpesi, heitettiin talviturkki jääkylmässä vedessä, juteltiin tulevasta leiristä ja syötiin nuotiolla paistettuja lettuja.


Lauantaina aamusta kouluttaja saapui paikalle ja juteltiin siinä aamupalaa syödessä ja kahvitellessa yleisesti hausta, kouluttaja kertoi omasta harrastustaustastaan ja yksitellen käytiin kaikki koirakot, heidän lähtötaso ja tavoitteet läpi. Mä yleisesti vain kerroin Kodasta ja itsestäni, koska lähtötaso tässä lajissa oli tosiaan aivan nolla. Keskustelujen jälkeen päätettiin treenijärjestys, lähdettiin metsään, merkattiin ja tallattiin rata. Meidän vuoro oli toiseksi viimeisenä, jotta pääsisin itse vähän ensin sisälle lajiin ja näkisin, miten homma toimii.

(Lajista tietämättömille sen verran, että haku on palveluskoiralajeihin kuuluva laji, jossa koira etsii ja ilmaisee metsässä erilaisissa piiloissa olevia maalimiehiä. Ilmaisutapoja ovat joko haukkuminen niin kauan ja kuuluvasti, että ohjaaja löytää paikalle tai rulla, jonka koira ottaa suuhun löytäessään maalimiehen, juoksee takaisin keskilinjalle ohjaajan luokse ja sen jälkeen ohjaa ohjaajan piilolle. Koira siis lähetetään metsään keskilinjalta, vuorotellen keskilinjan molemmille puolille. Metsässä koiran on tarkoitus juosta itsenäisesti keskilinjalta hakualueen reunalle ja takaisin keskilinjalle ohjaajan luokse etsien samalla nenällään maalimiehiä.)

Ekana päivänä treenattiin tosi pitkät radat, noin 300 metriä ja lähes kymmenen pistoa per koirakko.  Aikaakin kului metsässä noin kahdeksan tuntia. Kodalle tehtiin toki lyhyt treeni, kun lajista ei vielä ollut kokemusta. Ennen koiran hakemista keskilinjalle Eila kysyi multa Kodan luonteesta, esimerkiksi luonnehtisinko sitä rohkeaksi ja leikkiikö se. Sovittiin, että pidetään Kodan kanssa hauskaa ja hain koiran autosta. Ensimmäiset "maalimiehet" menivät lelujen kanssa metsään keskilinjan lähelle niin, että olivat keskilinjalta nähtävissä. Otin Kodan sivulle rintamasuunta metsään ja ensimmäinen "maalimies" lähti riemusta kiljuen juoksemaan metsässä, osoitin Kodalle ukon ja päästin matkaan.

Koda ampaisi täysin epäröimättä jokaisen maalimiehen perään ja leikki kaikkien kanssa, kuten olin ajatellutkin sen tekevän. Ensimmäisen maalimiehen kanssa se olisi halunnut jäädä metsään leikkimään, mutta voitettuaan lelun itselleen palasi nopeasti kutsusta mun luokse. Eila tykkäsi kovasti Kodasta, kyseli kenen kasvatteja se on ja muut leiriläiset olivat innoissaan leikkivästä colliesta. Olin pakahtua onnesta ja ylpeydestä, on se hieno jätkä! ♥

Sunnuntaina jatkettiin hieman erilaisessa säässä, illan ja yön aikana oli satanut sellainen viisitoista senttiä lunta ja päivällä lämpötila kääntyi plussan puolelle. Tehokas kerrospukeutuminen ja seuran puheenjohtajalta lainattu sadeasu pelasti kuitenkin kastumiselta ja palelulta, joten lumi ei metsätreeniä haitannut. Tehtiin paljon lauantaita lyhyemmät treenit, noin viisi pistoa per koirakko. Koda oli vuorossa viidentenä ja tehtiin aika samalla tyylillä kuin ensimmäisetkin treenit. Tällä kertaa maalimiehet olivat osin hieman piilossa, osa niin että Koda näki jonkun kävelevän metsään ja sen jälkeen häviävän näköpiiristä ja viimeisenä Koda lähti vain äänen perään. Se palasikin viimeiseltä ukolta alkuun keskilinjalle ilman löytöä, mutta uudelleen lähetettynä pääsi hienosti maalimiehelle asti.

Jätkä alkoi kuitenkin vähän väsyä ja leikkiminen oli hieman rauhallisempaa kuin lauantaina ja se tiputti lelun pari kertaa heti mut nähtyään, mitä se ei lauantaina tehnyt kertaakaan. Tämä luultavasti kyllä johtui siitä, että tällä kertaa mä olin antanut sille lauantaista poiketen nameja hyvästä kontaktista keskilinjalla. Lopetettiin kuitenkin hyvissä ajoin, kun tekeminen oli vielä sairaan kivaa. Eila totesi taas, kuinka hieno collie mulla on ja sanoi haluavansa lukea kahden vuoden päästä Kodan saaneen HK1 -koulutustunnuksen. Sovittiinkin, että näin tapahtuu, jos vaan terveys koiralla pysyy tallella!Metsätreenin ja päivällisen jälkeen otettiin vielä mökin pihassa muutamalle koiralle ilmaisutreenejä. Kodakin pääsi harjoittelemaan haukkumista ja sitä lähdettiin hakemaan turhauman kautta. Koda ei turhautunut, kun sen lempileluja heiluteltiin juuri ja juuri sen ulottumattomissa, mutta heti kun pysähdyttiin ja luotiin pientä jännitettä, se alkoi vaatimaan saalisleikin jatkamista haukkumalla. Tosi nopeasti se oppi, että tässähän saakin paukuttaa ja ääni voimistui ja madaltui kerta kerralta. Kyllä siitä hieno haukkuva ilmaisija tulee!

Saatiin leiriltä tosi tehokas startti uudelle harrastukselle ja päästiin aloittamaan tämä harrastus todella oikeaoppisesti! Sain ylipäänsä tosi paljon varmuutta Kodan kanssa harrastamiseen. Koska collieita kohtaan monella on ennakkoluuloja (monilta osin kyllä ihan syystäkin), olen välillä hieman epävarma Kodan luonteenlujuuden ja viettirakenteen riittävyydestä. Ihana oli siis saada paljon kehuja hienosta koirasta ja vahvistus siitä, että siltä löytyy saalisviettiä, mitä pitää vaan vähän lähteä rakentamaan ja vahvistamaan. Jo viikonlopun aikana Koda alkoi vahvistaa puruotettaan, vetää voimakkaammin myös miesten kanssa sekä paineen alla ja sai itsevarmuutta leikkimiseen.

Toistan itseäni, mutta on se vaan hieno piski ♥ Iso kiitos leirin järjestäjille, hyvälle ja sopivan suorasanaiselle kouluttajalle ja taitaville maalimiehille!
Väsyneet, mutta onnelliset

K & K

7 kommenttia:

 1. Kuulostaapa kivalle! Hakua haluaisin itsekkin päästä joskus kokeilemaan, luulen että Cava tykkäisi (siitäkin) kovasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä kivaa! Mulla oli haku aikalailla ensimmäisenä mielessä silloin Kodalle, mutta jotenkin oli vaikea löytää ryhmää tai oikeenlaista tapaa lähteä lajia harrastamaan, toki kaikki tokot sun muut on paljon matalamman kynnyksen lajeja sillai kun paljon järjestetään kursseja ja irtotunteja, plus yksin tai kaverinkin kanssa pystyy treenailemaan oikeestaan missä vain. Hakuun tarvitsee kuitenkin useamman oikeesti harrastamisesta kiinnostuneen ja motivoituneen ihmisen ja sen lisäksi vielä metsän, missä treenata.

   Poista
 2. Kuulostaa vähän saman tyyppiseltä tekemiseltä Dalin kanssa. :) Dali tosin palkkautuu haussa kaikkein parhaiten sillä, että pääsee maalimiehen rapsutettavaksi. :D Meillä on tänä kesänä suunnitelmissa hakukurssi ja pitää katsella noita leirejäkin, jos sais sopimaan omaan aikatauluun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koda ei hirveesti vieraiden rapsutuksista välitä vaikka lähelle yleensä tunkeeki, lelujen vetäminen on parasta :D ja ihan hyvä toisaalta niin, helpompi EHKÄ jatkossa opettaa ettei mee liian lähelle maalimiestä... menikö se SCY:n pk-leiri on haun osalta täytee?? :) mä toivon, että saadaa täällä oma hakuporukka pystyyn ja sit pitäis vielä kesälle metsästellä sieltä Joensuusta jotain treenejä. Harmittaa ku menee harrastamisessa koko kesäkausi säätämiseksi ton tilapäisen muuton takia :D

   Poista
  2. Jep, tuo Dalin sosiaalisuus tuo välillä kapuloita rattaisiin treenatessa, vaikka onkin ihana piirre muuten. :D En tiiä! En tiiä vielä kesän aikataulua, niin en oo vieläkään päässy ilmoittautumaan... Parin viikon päästä pitäis tietää kesän töistä paremmin.

   Poista
  3. Joo tuttu tunne :D mut onneks meillä lelut vie voiton tossa tilanteessa! Okei, ainakin pari viikkoa sitten muistaakseni Facebookissa vielä mainittiin, että ois tilaa. Toivotaan, että on vielä parin viikon päästäkin, että pääsisitte mahdollisesti mukaan! :) ois kiva nähä tosiaan muuallakin kuin paniikissa näyttelykehän laidalla :'D

   Poista

Kiitos kommentista! :)