sunnuntai 28. toukokuuta 2017

Edistystä lampailla

Reilun kuukauden aikana ollaan Kodan kanssa käyty yhteensä kahdeksan kertaa lampailla. Täytyy sanoa, että tällainen isompi treenimäärä todellakin näkyy! Kehitystä on tapahtunut valtavasti, vaikka on toki kuukauden aikana ollut niitäkin hetkiä, että tekisi hakata päätä seinään. Kuitenkin silloin, kun Kodan mielentila on ollut oikea, eli sillä ei esimerkiksi ole ollut aivan läkähdyttävän kuuma, paimennus on oikeasti alkanut näyttääkin paimennukselta.

Lampaat edelleen tykkäävät Kodan vahtivuorolla keksiä omia juttuja ja yleensä meillä on aina vähintään yksi lammas, joka sinkoilee minne sattuu. Edistys näkyy kuitenkin niin, että Koda itse huomaa, että yksi lammas otti hatkat ja lähtee yleensä omatoimisesti perään. Edelleen se satunnaisesti multa varmistelee, että onhan tämä nyt varmasti ok, mutta suurimman osan ajasta toimii itsenäisesti ja itsevarmasti, kunhan vain ei ole läkähtynyt kuumuudesta.

Koda myös on ymmärtänyt, että lammas kuuluu nimenomaan saada takaisin laumaan ja että se tapahtuu kiertämällä lampaan taakse. Kun karkulainen sitten lähtee takaisin laumansa luokse, Koda rauhoittuu ja palaa lampaille tyynessä mielentilassa. Ennen lampaan luokse juokseminen on saanut sille pikkaisen liikaa saalisvietin päälle ja sitten on sännätty liian kovalla vauhdilla joka suuntaan.

Kouluttajan mukaan Kodalla on suuri henkinen voima lampaisiin ja jotta lauma pysyttelee mun luona, Koda joutuu pysyttelemään tavanomaista kauempana lampaista ja olemaan tosi rauhassa. Tämä on kouluttajankin mielestä hassua, koska Koda kuitenkin on lampaille tosi kiltti. Vielä mun itse pitäisi ohjata Kodaa selkeämmin ja osata lukea lampaita paremmin, esimerkiksi huomioimalla niiden vedon muuallekin kuin mun luokse ja ohjata Koda siten ajoissa oikeampaan tasapainopisteeseen, koska Koda ei sitä vielä itsenäisesti osaa tehdä.

Koda kuitenkin on oppinut kävelemään rauhassa lauman perässä mun ohjausta samalla huomioiden, etenkin suorat pätkät menevät tosi nätisti. Se lähtee myös ohjattuna melko hyvin myötäpäivään kaarelle lampaiden taakse, mutta vastapäivään kulkeminen vaatii vielä paljon harjoitusta. Kaarteissa Koda vielä ajautuu helposti turhan lähelle lampaita. Tekemisestä on tullut kuitenkin kuukauden aikana jo tosi paljon hallitumpaa ja rauhallisempaa ja Koda tekee paljon tyytyväisemmin mulle töitä kuin aiemmin. Eli loistavaa kehitystä tullut, vaikka vielä tietenkin on todella paljon harjoiteltavaa!

Tämän kevään paimennukset olivat siinä ja treenit jatkuu kesäkuun puolella Kuopion Kuttukuussa, katsellaan millaisia lampaita sieltä löytyy, millaisia neuvoja me saadaan ja millaista edistystä kesän aikana tapahtuu! Elokuussa sitten palaillaan takaisin Primal Sense Farmille, toivottavasti entistä taitavamman paimenkoiran kera.


Kiira & Koda

2 kommenttia:

  1. Ottakaa ilo irti Kuttukuun treeneistä! Ovat parasta ikinä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritetään! Me ei mahduttu enää Sinikan vetämälle kurssille, mutta toivotaan, että saadaan toisenkin kouluttajan kanssa kesäpaimennuksista kaikki mahdollinen irti! :)

      Poista

Kiitos kommentista! :)