keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Sisua nenähommiin

Pitkästä aikaa olen saanut hieman intoa ja inspiraatiota takaisin Nose Work -treeneihin. Turun Nose Work -päivän jälkeen ei olla kovin innokkaasti treenailtu ja olen turhautunut tosi nopeesti, jos Koda ei ole ymmärtänyt, mitä tehdä. Edelleen sille on ongelma ne prkl:n laatikot/purkit, mikä onkin mun suurin turhautumisen aihe. Miten koira, joka sisätilassa etsii useimmiten erittäin hyvin, välillä jopa erinomaisesti, voi niitten purkkien kanssa olla samalla käskyllä ja samoilla rutiineilla täysin hukassa?

Olen nyt yrittänyt pitää oman mielialani innokkaana ja rauhallisena, vaikka se välillä vaikeaa onkin. Ollaan palailtu helpompiin juttuihin, vahvistettu hajua yksinkertaisella erottelulla, eli mulla on kaksi purkkia käsissä, joista toisessa haju ja toisessa ei. Ollaan tehny pitkin päivää lyhyitä pätkiä kotona, lenkkien aikana myös ulkoetsintää ja hallilla, kun oltiin kahdestaan treenailemassa. Ollaan käyty muutamilla NW -tunneillakin. Mitään hyvää tai toimivaa vinkkiä en ole vieläkään purkkeihin saanut tai keksinyt ja sekös nyt rupee pikkuhiljaa kiukuttaa. Selvästi kuitenkin Koda ottaa häiriöhajuista herkästi nenäänsä ja suorittaminen huononee heti, kun purkkien paikkoja vaihtaa, minkä takia treenit tulis pitää tosi lyhyinä. Jälkimmäisen videon viimeisessä pätkässä tämä näkyy hyvin.

Olen yrittänyt vähän häivyttää maahanmenoa ilmaisuna, jotta tulisi se itse hajun löytäminen vahvemmaksi eikä Kodan mielessä olisi vain se maahanmeno. Olen palkannut jo hajulle jäämisestä ja siitä, että Koda pitkään jää haistelemaan oikeaa purkkia ja tällä on ihan hitusen päästy eteenpäin. Yritys on siis kova ja kyllä niitä onnistumisiakin tulee, mutta Kodan mielialan pitää olla just eikä melkein oikee.

Kyllä me vielä niihin hajutesteihin mennään hitto vie! Vaikka sitten veteraani-iässä!

Jos jollakin on tähän meijän purkkiongelmaan vinkkiä, niin kommenttia tulemaan please!


Kiira & Koda

6 kommenttia:

 1. Eihän Koda seuraa kotona sun omaa hajua, eli sun reittiä minkä kävelit piilotusvaiheessa? Meillä tuntuu koira kulkevan ne reitit missä oon ite kävellyt viimeksi, eli kotona tarvii tehdä huijauskierroksia. Ja sit oon vaan järkeillyt, että hallilla hajuja on niin paljon, ettei mun oma haju jää niin tarkasti leijailemaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpäs oo tullutkaan ajatelleeksi tätä hetkeen! Joskus kyllä muistan miettineeni... Täytyykin testata! Koda on tehnyt kyllä NW tunneilla hienosti myös sokkoetsintää sisällä, että kyllä se siellä ainakin löysi ilman, että mun hajua olisi päässyt seuraamaan.

   Poista
  2. Piti pistää heti testiin. Laitoin sisälle kaksi piiloa ja kävelin sen jälkeen vielä koko kämpän ympäri ja hain vielä taskuun namejakin. Hienosti löysi, ei ehkä ihan niin suoraviivaisesti lähtenyt oikeaan suuntaan, mutta muuten aika samalla tavalla, tai oikeastaan paremmin kuin videolla :D

   Poista
 2. Hyvä, sitten tekee oikeaoppisesti eikä haistele ihmisjälkeä niinkuin meillä :D.

  VastaaPoista
 3. Hmm. Mitenköhän on, kun näyttäisi, että nuo purkit ovat sulla monta kertaa samassa kohdassa? Tuollainen keinonurmi on varmaan aika hyvä tarttuma-alusta hajuille? Vielä jos muutkin reenaavat samassa kohtaa tai samoilla välineillä... Voiko hajua yksinkertaisesti olla siinä kohtaa niin paljon, että koira on siksi epävarma?
  -Tiia tottisreeneistä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luultavasti juuri siksi se on epävarma. Esimerkiksi collieyhdistyksen Nose Work -päivässä oli samassa, pieness' tilassa treenailtu meitä ennen jo kolme tuntia ja Koda oli ihan pyörällään päästä. Ilmaisi ihan miten sattuu ja haukahteli. Pitäisi vaan saada opetettua sille, että pitää ilmaista aina se tuorein haju. Toki siellä kokeissa sitten on haju aina samassa paikassa, eikä samassa tilassa ole saanut treenata pariin viikkoon, joten tällästä ongelmaa ei pitäisi siellä ilmetä.

   Poista

Kiitos kommentista! :)