keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Paluu perusasioihin

Ilmoittauduin Kodan kanssa Jirka Vierimaan impulssikurssille, jonka opetus toimii verkossa. Kurssille ilmoittautumisen syynä oli lähinnä Kodan vahva ja ehkä jopa vahvistuva reaktio muita koiria kohtaan lenkillä. Olin jo itse saanut ohituksia hiottua siedettäväksi ja suunta oli oikea, kunnes naapurin koira juoksi vapaana tielle ja mentiinkin rytinällä monta askelta taaksepäin. Koska olin jo paljon nähnyt ohitusten ja hihnakäytöksen eteen vaivaa, tällainen takapakki kiristi pahasti hermoja ja siten olin heittämässä hanskoja tiskiin koko homman kanssa. Kaipasin siis kipeästi tukea tähän prosessiin.

Nyt kurssilla on menossa kolmas viikko ja kurssista inspiroituneena ollaan panostettu nyt kovasti perusasioihin, kontaktiin, käsitargettiin, luopumiseen ja rauhoittumiseen. Koska lenkeillä Kodan reaktiot muita koiria kohtaan ovat vielä sen verran vaihtelevia, voimakkaita ja impulsiivisia, ollaan treenailtu alkuun paljon kotona, hallilla yksinään ja välillä myös häiriössä. Toki myös lenkeillä ollaan harjoiteltu silloin, kun muita koiria ei ole lähistöllä, tai niiden koirien läheisyydessä, joihin Kodan reaktiot ovat vaimeita. Selvästi eniten tunteita kuumentaa selkeästi pienemmät urokset, tosi yllättävää kun miettii, että "päälle" juossut, muriseva ja ärisevä naapurin koira oli juuri sellainen. Niin ja niiden naapurin koirien pihalla olemisen se aistii jo useamman sadan metrin päästä, nostaa hännän kohti taivasta, kadottaa korvansa ja alkaa murahtelemaan...

© Taru Raittila

Nojoo, näitä perusasioista hiomalla ollaan päästy hyvin eteenpäin myös tokoharjoittelussa. Koda ottaa helpommin kontaktia, tarjoaa luopumista muista treenaavista koirista, tekee hyvällä vireellä, aiempaa vähemmällä haahuilulla ja osaa rauhoittuakin jo melko hyvin. Vaikka mitään kovin uutta teoria-asiaa kurssilla ei ole tullut, olen saanut uutta intoa toteuttaa tiettyjä oppeja käytännössä, saanut apua mua vaivanneisiin kysymyksiin ja oppinut paljon myös muiden kysymistä kysymyksistä. Olen itse oppinut paremmaksi ja johdonmukaisemmaksi palkkaajaksi, jättämään negatiivisia signaaleja pois ja hyväksymään paremmin sen, että aina ei mene oikein, eikä se haittaa. Olen myös oppinut odottamaan ehkä enemmän sitä, että Koda on aktiivinen, sen sijaan, että itse olisin aktiivisesti kutsumassa sitä mukaan, vaikka kyllä mä edelleen tähän sorrun. 

Toivotaan, että tämä edistys saadaan yleistettyä myös lenkkeilyyn. Tai saadaanhan se, mutta malttia ja aikaa se kyllä varmasti vaatii. Paljon hihnakäytöksessäkin on jo tapahtunut parannusta, Koda tarjoilee kontaktia oma-aloitteisesti ja joistakin koirista jopa itsenäisesti luopuukin. Hassua kuitenkin, miten eri tavalla koira voi reagoida muihin koiriin eri tilanteissa. Treenatessa eivät nuo pienetkään urokset, edes haukkuessaan, kuumenna Kodan tunteita edes kymmentä prosenttia siitä, mitä lenkkeillessä tapahtuu. 

Ensimmäisellä videolla hallitreenailua kahdestaan ja toisella ystävänpäivän kunniaksi häiriönä Kodan mielestä aivan rakastettavan ihana bortsutyttö Pai. Koska Pai pitää treenatessa ääntä, se saattaa murista leikkiessään ja haukkua turhautuessaan, se on Kodalle aivan mahtavan hyvää häiriötreeniseuraa.Miltäs meidän meno tällä kertaa näyttää? Itse olen huomannut selkeän eron, mutta välittyykö se teille?


Kiira & Koda

3 kommenttia:

 1. Kiva lukea kokemuksia tuosta kurssista. Mä mietin sitä Mellulle, mutta jäi ilmottamatta kun epäilin et toimiiko verkkokurssi niin hyvin kun lenkillä yms. ei oikeen saa tilauksesta niitä häiriöitä sun muita. Onko tämä se verkkokurssi vai onko tässä lähituntejakin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on ihan puhtaasti verkkokurssi! Meillä toiminut hyvin, kun kuitenkin asutaan suht vilkkaalla asuinalueella, niin lenkillä tulee aina useampi koira vastaan niin saa harjoiteltua :) lisäksi meillä on muissa treeneissä häiriötä tarjolla, niin saa siellä näitä juttuja treenailtua. Hyviä vinkkejä Jirkalla on, välillä puhuu niin hienoja, että menee mulla yli ymmärryksen, mutta onneksi voi aina kysyä ja muiden kysymyksiä ja vastauksia lukemalla oppii myös tosi paljon! Itse ei aina osaa/muista kysyä kaikkea, mikä on ongelmana :D

   Poista
 2. Minä odotan jo innolla, että pääsen koirankoulutuspuuhiin. Olen saanut todella paljon inspiraatiota hommaan netin syövereistä ja serkultani. Uskon, että vaikka koiraa koulutettaessa välillä saa purra hammasta, on kouluttaminen kuitenkin nimenomaa sitä koiran kanssa tekemistä ja tekemisestä nauttimista.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! :)