lauantai 11. helmikuuta 2017

Painimista ja hermojen hallintaa

Olen viettänyt viikonlopun vanhempieni luona Tuusulassa ja lauantaina ennen paimennusta Daniela ja Ludo pääsivät taas meidän kanssa purkamaan energiaa. Otettiin alkuun pienet ohitusharjoitukset, jotta ei ihan hihnakäytös unohdu ja osattaisiin toisen seurassa olla myös ihan rauhassa. Vähän hankalampaa Kodalla oli ohitusten kanssa kuin viimeksi, selvästi muisti, että Ludo oli hauska leikkikaveri. Muutamien rauhallisten ohitusten jälkeen käppäiltiin läheiselle pellolle ja päästettiin pojat iloittelemaan.


Juostiin, painittiin, revittiin keppejä, jahdattiin, paettiin, syötiin lunta janoon ja jatkettiin. Ludo oli selvästi miehistynyt viime kerrasta (kurkkaa myös tämä) ja testosteroni taisi Kodan nenään jo haistakin, kun piti pari kertaa vähän suutahtaa toisen repiessä kaulurista. Ludo nopeasti oppi, mistä Koda hermonsa menetti, joten hyvää treeniä molemmille toisen uroksen seurassa toimimisesta. Kodan hermostuessa toistamiseen ja lähtiessä äristen Ludon perään, sain nopeasti karjaistua "jätä" -käskyn, jätkä pysähtyi kuin seinään, palautui rauhalliseen mielentilaan ja kipitti mun luokse. Eli selvästi Kodan ulospäin näyttämä käytös on aika liioiteltua verrattuna sen todelliseen suuttumisen tasoon.

Olen pohdiskellut tätä asiaa ja ajatellut, että tämä liioiteltu toimintatapa voisi olla osittain ainakin seurausta Jepen kuuroudesta. Jeppe helposti säntäsi syömään Kodan ruuat, jos ei tilannetta tarkkaan vahtinut, ja koska kuurolle koiralle pelkkä ärähdyshän oli tietysti yhtä tyhjän kanssa, Koda on saattanut oppia tuollaisen "hyökkään kimppuun, että menee viesti perille" -käyttäytymismallin. Ketäänhän se ei ole vielä onnistunut satuttamaan käytöksellään, eikä se kyllä selvästi ole sillä tarkoituksenakaan.

Koska Koda selvästi Ludoon hermostui, kun leikki äityi liian kovakouraiseksi, rauhoitettiin Danielan kanssa meininki jo ennen kuin se pinna paloi. Jatkettiin matkaa hetki koirat vierellä, kauempana toisistaan ja päästettiin taas leikkimään, kun viretila laski. Loppulenkistä Koda oppi hienosti tarjoamaan rauhoittumista ja jopa maahanmenoa, kun Ludon käytös alkoi sitä ärsyttää. Ja Ludokin ymmärsi todella nopeasti jättää Kodan rauhaan näissä tilanteissa. Ei ole turhaan treenailtu rauhoittumista ja sen tarjoamista! Vitsit miten hienot miehet ♥

Ensi viikonloppuna tavataankin Danielan ja Ludon kanssa hieman erilaisissa merkeissä, nimittäin collieiden erkkarissa! Nyt kuitenkin vielä poikien painikuvat, olkaa hyvä:


koirablogi

koirablogi

smooth collie against rough collie


rough collie against smooth collie

rough collie

kultahippuja
Oliko joku kuvista sun ehdoton suosikki? :) Miten sun uroskoiralla sujuu leikit muiden urosten kanssa?


Kiira & Koda

2 kommenttia:

  1. Oi että, ihanan mahtavia ja talvisia kuvia! Mä löysin sun blogin eilen Danielan blogin kautta, ja kyllä liityin lukijaksi - sun blogi on ihan mahtava ulkoasuineen, teksteineen ja kuvineen! Löytyipä täältä jopa "vanha tuttuni" Naksu - koira yhdestä postauksesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos ihanasta kommentista! Oli tosiaan kauniin talvinen ilma :) Naksu on ihana koira, oletko useamminkin Ilorannassa käynyt? :)

      Poista

Kiitos kommentista! :)