tiistai 14. helmikuuta 2017

Paimennusta ja jatkon pohdintaa

Lauantaina käytiin Ludon kanssa riehumisen jälkeen PSF:lla pitkästi aikaa treenaamassa paimennuskuvioita. Viimeksi lampailla käytiin yli kuukausi takaperin ja jännityksellä odotin, oliko tauko tehnyt hyvää vai jouduttaisiinko taas ottamaan takapakkia. Viime kerrallahan tosiaan tehtiin koko treeni liinassa, jotta Koda olisi mulla paremmin hanskassa ja pääsisin puuttumaan nopeasti sen haahuiluihin. Meidän kanssa samaan aikaan paimentamassa oli toinen pitkäkarvainen collie, Coco, joka oli jo parissa esikokeessa käynyt ja yhden pisteen päähän jäänyt hyväksytystä esikokeesta. Hienoa oli seurata taitavaa paimenta ja hänen ohjaajaansa.

Kodan kanssa aloitettiin taas liinassa. Kaikki lampaankakat ohitettiin hienosti "jätä" -käskyllä, Koda oli todella paljon aiempaa paremmin kuulolla, otti muhun kontaktia ja oli keskittynyt lähes koko ajan lampaisiin. Muutama hölmö säntäily siltä tuli, mutta nekin on paljon parempia kuin se haahuilu, ainakin säntäily on reagointia lampaita kohti. Sain kehuttua sitä lähes jatkuvasti ja Koda vaikutti oikein tyytyväiseltä saamistaan kehuista. Ekan pätkän lopussa otin liinan pois, harjoiteltiin odottamista, lampaille tulemista, tehtiin pari hyvin lyhyttä kuljetusta ja kun näissä saatiin onnistuminen, siirryttiin tauolle.

Primal Sense Farm

Päätettiin Mervin kanssa, että treenin toinen puolisko tehdään pyöröaitauksessa, jotta saataisiin Koda pois liinasta, oltaisiin lampaiden lähellä ja toisaalta pystyisin nopeammin puuttumaan mahdollisiin säntäilyihin. Aiemmat pyöröaitaustreenit eivät ole oikein onnistuneet, Koda on mennyt vähän lukkoon ja jättänyt lampaat ihan oman onnensa nojaan. Nyt tilanne oli kuitenkin aivan toinen. Se työskenteli aktiivisesti, vain pari kertaa ajautui kuono maahan ja muutama lauman hajottaminen ehti tapahtua, tosin suurimmaksi osaksi mun hitaudesta johtuen. Saatiin tosi hyviä pätkiä, muutamia kivoja kaarteita, Kodan hyvää reagointia paimennuskeppiin ja mun rauhoittumiskehotuksiin, koko lauman haltuun ottamista ja lopuksi myös Koda löysi työskentelyynsä aika hyvän tasapainon. Ihanaa oli päästä kunnolla kehumaan sitä! Selvästi tuo liinassa työskenteleminen ja mun kehut olivat lisänneet sen itsevarmuutta.

Mukava oli kuulla myös Mervin kehuja, Koda teki ihan eri tavalla mun kanssa yhteistyötä kuin aiemmin ja työskenteli huomattavasti edellisiä kertoja aktiivisemmin. Myös tämän toisen collien omistaja kehui Kodaa oikein lupaavaksi tapaukseksi! :)

Valitettavasti meidän paimennus on jäänyt aika vähäiseksi. Paitsi, että arki on ollut tämän vuoden puolella tosi kiireistä, opiskelijabudjettikaan ei millään meinaa taipua kaikkeen. Vielä kun paimennuksen takia joudutaan aina ajelemaan Tampereelta pääkaupunkiseudulle asti, vie se erityisen paljon aikaa ja rahaa. Kesäksi ilmoittauduin jo Kuttukuun paimennuskurssille, mutta kevään suhteen suunnitelma on vielä vähän avoin. Edessä olisi joko hieman pidempi tauko, jolloin toki rahaa säästyisi, tai sitten nipistelyä muusta elämisestä ja uuden paimennuskortin hankinta. Lauantain onnistunut paimennus houkuttelisi tietysti uuden paimennuskortin ostoon ja treenien aktiiviseen jatkamiseen, mutta toisaalta tuo taukokaan ei näyttänyt olevan yhtään pahitteeksi.

paimentava collie


Valintoja, valintoja...

Kiira & Koda

1 kommentti:

Kiitos kommentista! :)