sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Helmierkkari

Lauantaina jatkettiin SERTien metsästystä collieiden helmierkkarissa Vantaan Show Hau Centerillä. Handlerin hommiin oli lupautunut serkkuni mies ja muutenkin taustajoukot olivat priimaa, eikä mun jännittäminen siten vaikuttanut Kodan kehäkäytökseen tai siihen, minkä näköisenä se sinne kehään astelee. Tuomarina pitkäkarvaisilla uroksilla oli Jadranka Mijatovic Kroatiasta.

Odotin innolla näyttelyitä, vihdoinkin hyvin lähellä vanhempieni kotia, joku muu esittämässä Kodaa ja näyttelyn sivuilla mainostettiin, että Show Hau Centerillä on alustana tekonurmi, eli pääsisi hyvin liikkumaan ilman liukastelua. Paikka oli kuitenkin tosi pieni kolmelle kehälle ja niin suurelle koira-, häkki- ja ihmismäärälle. Eli kunnollisesta liikkumisesta kehässä ei tulisi taaskaan mitään. Harmittaa, kun Kodalla on mun mielestä nätit ja vahvat liikkeet, kun se vaan pääsee kunnolla ravaamaan. Tuusulan ryhmänäyttelyssä oli muuten oikeesti iso kehä ja siellä arvostelussa lukikin, että liikkuu erittäin hyvin.Koda oli siis nuorten luokassa ja tapansa mukaan luokan eka koira. Mä kipitin piiloon hetki ennen Kodan vuoroa, ettei se pälyilisi mua koko ajan kehässä ollessaan. Jännitin sitten nurkassa, mistä juuri ja juuri näin kehän. Daniela tuli jännittämään mun kanssa (Ludon kehä oli jo ohi ja pentu pärjäsi hienosti!) Yhdessä kehää ympäri juostessa Koda pomppi pari kertaa, mutta onneksi juostiin vielä toinen kierros, kun viereisen kehän nartut olivat siirtyneet pikkaisen meidän kehän puolelle häiritsemään. Toiselle kierrokselle Koda sitten rauhottui hyvään raviin, vaikka toki vauhtia olisi voinut olla enemmänkin. Tuomarin arvostellessa Koda seisoi oikein nätisti ja hienosti paikallaan, jopa takapäätä kopeloidessa. Tuomari selitti Kodan handlerille kauheasti kehässä ja ai että kun olisin halunnut olla kuulemassa! Lopulta punainen lätkä nousi ilmaan, komee Koda! Ja Koda hienosti istahti kehässä alas heti erinomaisen saatuaan :'D

Nuorten kilpailuluokkaan mulla ei ollut mitään kovin suuria odotuksia sen jälkeen, kun kuulin, mitä tuomari oli handlerille kehässä sanonut. Eikä lopulta kilpailuluokassa sitten sijoituttukaan, joten SERTien metsästys jatkuu. Upee poika kuitenkin ja käytös on taas mennyt askeleen parempaan suuntaan! Koda ei vaikuttanut näyttelypaikalla yhtään stressaantuneelta, makoili tyytyväisenä häkissään, ei reagoinut muiden haukkumiseen ja vaikka kehän ulkopuolella oli tosi ahdasta, ei se hermostunut kertaakaan.Arvostelu menee karkeesti suomennettuna jotenkin näin:

19 kk iso, vahva uros. Pää on oikeassa suhteessa vartaloon. Hieman pitkä otsapenger. Syvä kallo tällä hetkellä (?). Hyvin kaareutuva kaula. Suorat etujalat. Hyvä ylälinja. Takaa hyvin kulmautunut. Haluaisin pidemmät kintereet. Lyhyt häntä. Hieman korkea hännän asento. Lyhyet askeleet. Hyvässä kunnossa. Erittäin hyvin esitetty. 

Suurin osa näistähän oli taas selkeetä hommaa, lyhyestä hännästä olen tietoinen ja häntä edelleen aika korkealla kehässä. Lyhyet askeleet nyt mun mielestä johtuu vaan siitä, ettei Koda niin pienessä tilassa saa kiihdytettyä täyteen raviin, jolloin liike toki olisi pidempää ja näyttävämpää. Koda myös helposti alkaa vieressä juostessa seuraamaan, jolloin etuliike toki lyhenee. Tuomari oli kyllä kehässä sanonut, että jenkkilinjaisilla collieilla on tyypillisesti ongelmana hieman lyhyt olkavarsi, joka sitten lyhentää etujalkojen liikettä. Osaavan oloinen tuomari todella.

Tyytyväinen olen erityisesti tuosta "hyvässä kunnossa" -maininnasta ja tuomari oli myös kehässä handlerille kehunut Kodan iloista luonnetta. Alunperin kun collieta etsin, en etsinyt näyttelykoiraa ja totesin, että jos joku haluaa Kodan näyttelyihin viedä, on se mulle ok, mutta itse en sellaiseen mukaan lähde. Ja tässä sitä ollaan. Hienosti mulla kuitenkin on "erinomainen" ei-näyttelypiski <3

Täs tää mun erinomainen piski. :'D järkyttävä tuuli kävi pellolla, kun ajattelin ottavani ihania kuvia viimesen päälle laitetusta koirasta

Näillä fiiliksillä kohti maaliskuun alun Liettuan Voittajaa, jaiks!

Kiira & Koda

2 kommenttia:

  1. Minäkin olen aina kasvattajille sanonut, ettei näyttelyt kiinnosta - silti niissä on tullut käytyä satunnaisesti. Vähänhän se näyttelytouhu on sellaista tuomaripeliä ja vaikka tuomarien arvostelua ohjaa rotumääritelmä, on kyse kuitenkin yksittäisen ihmisen mielipiteestä. Upea koira sinulla kyllä onkin! Mietin itsekin jossain vaiheessa collieta, mutta ovat aika isoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan ne tosiaan, ainakin kärkisijoitukset, paljon tuomarin omista mieltymyksistä kiinni. Ja ihan jokaisesta koirasta löytyy jotain vikaa, kun tarpeeksi etsii. Pienten virheiden osalta lopullinen näyttelyissä pärjääminen onkin siitä kiinni, mikä juuri tälle tuomarille on se tärkein asia, joillekin se on hännän asento, toisille korvien ja kolmannelle liikkeen virheet ovat se pahin virhe.

      Poista

Kiitos kommentista! :)