torstai 5. tammikuuta 2017

Kuinka aloittaa Nose Work + arvonta!

Nose Work on hyvää treeniä sekä harrastus- että kotikoirille, haistelu on koiralle luonnollista ja koira mielellään käyttää nenäänsä. Nose Workia voi treenata ihan vaan kotosalla kaksin omistajan kanssa ja sen takia se sopiikin jokaiselle koiralle, aralle, aggressiiviselle tai myös esimerkiksi liikuntakiellossa olevalle, ja on aivan mainio aktiviteetti tällaisilla paukkupakkasilla. Haistelu kuluttaa energiaa, mutta aivan eri tavalla kuin esimerkiksi metsälenkki, koira joutuu käyttämään eri tavalla aivojaan ja ahkerasti haistellessaan koiran hengitystaajuus saattaa nousta tavallisesta kahdestakymmenestä jopa kahteensataan, eli kyllä Nose Work on myös fyysisesti koiralle raskasta. Hajutyöskentely myös rauhoittaa koiraa erittäin tehokkaasti.

Kuinka tällainen Nose Work sitten aloitetaan? Monet koirakoulut järjestävät toki kursseja ja itse käytiin Kodan kanssa Koirakoulu Kompassin Hajutaituri -verkkokurssi ja päästään ensi viikolla starttaamaan myös Koiramessujen arvonnasta voittamallamme Kantarellikurssilla, mutta harjoittelun voi aloittaa myös ilman kurssia. Kurssilta tietysti saa apua ongelmiin aivan eri tavalla kuin yksinään treenaillessa. Ajattelin kuitenkin kirjoittaa teille jonkunlaisen postauksen, millä pääsette alkuun Nose Workin kanssa. Mikään ammattilainen en tosiaan ole, mutta tässä olisi sellaiset vinkit, joiden avulla olemme Kodan kanssa edenneet nykyiseen pisteeseen ja joiden mukaan treenaamme.

Hajuksi voit ottaa periaatteessa minkä tahansa koiralle turvallisen hajun, me aloitettiin kanelilla. Varsinaisia Nose Work -tuoksuja ovat eukalyptus, laakerinlehti ja laventeli, näitä tuoksuja voi tilata muun muassa täältä. Muista, että esimerkiksi eukalyptusta on tarjolla muualla eteerisenä öljynä, mutta se on liian voimakasta koiralle. Nämä varsinaiset Nose Workiin tarkoitetut hajut ovat hydrolaatteja ja vaarattomia koiralle.

Alkuun esimerkiksi pennun kanssa voi aloittaa ihan vain herkkuja etsimällä, tässä koira alkaa käyttää automaattisesti hajuaistiaan ja oppii hyödyntämään hajuaistia etsimisessä. Meillä opetin leluhullun Kodan etsimään pentuna myös lelujaan haistelemalla ja siten käyttämään hajureseptoreitaan.

Nose Work

Varsinaisten tuoksujen kanssa on hyvä aloittaa laittamalla pari tippaa hydrolaattia vanulappuun, vanulappu esimerkiksi pilttipurkkiin ja päälle reiällinen kansi (tai sitten vaikkapa sitä kanelijauhetta purkin pohjalle ja vanulappu päälle). Sitten aletaan tarjota purkkia koiralle, naksautetaan ja palkataan heti, kun koira osoittaa purkkia kohtaan kiinnostusta. Pikkuhiljaa sitten vaaditaan yhä enemmän ja palkan saa koskettamalla purkkia kuonolla. Kodalla kesti alussa pitkään, että se alkoi varsinaisesti haistelemaan, mutta pelkästään hieman hengittämällä purkin läheisyydessä hajumolekyylit kulkeutuvat kyllä edes osittain koiran nenään. Tähän lisätään sitten käsky, esimerkiksi "haista" tai vaikkapa haisteltavan tuoksun nimi, jos ei halua jatkossa käyttää alkuhajua vaan haluaa, että pelkän tuoksun nimi riittää (esimerkiksi jos haluaa koiran etsivän kanttarelleja). Mulla on ollut Kodan kanssa jotain ekstra hyviä herkkuja tässä palkkana, koska uuden hajun opettaminen vaatii ainakin Kodalta tosi paljon keskittymistä.

Kun koira on selvästi kiinnostunut purkista, aloitetaan "etsiminen", laitetaan toinen samaa hajua sisältävä purkki koiran näkökenttään, annetaan alkuhaju ensimmäisestä purkista ja ohjataan koira etsimään toista purkkia. Kun koiraa on palkattu kiinnostuksesta ensimmäistä purkkia kohtaan, se luultavasti nopeasti tajuaa saavansa namin toisesta samannäköisestä/-hajuisesta purkista. Alkuun Koda ainakin meni purkille vain näköaistin avulla, mutta pikkuhiljaa se kuonokin pääsee hommaan mukaan.

Tässä vaiheessa voit alkaa opettamaan haluamaasi ilmaisutapaa koiralle. Koda esimerkiksi ilmaisee menemällä maahan kuono osoittaen oikean hajun suuntaan, usein vielä niin, että Koda käy tökkäämässä kuonolla hajun lähdettä ennen maahanmenoa. Maahanmenoa aletaan opettaa niin, että koiran mennessä oikean purkin luo naksautat ja ohjaat palkan avulla koiran maahan ja palkkaat vasta, kun koira makaa. Muita ilmaisutapoja voisi olla esimerkiksi haukkuminen, katsekontakti, kuonokosketus hajun lähteeseen. Itse koin tämän maahanmenon kuitenkin mukavimmaksi tavaksi, siinä kun selkeästi huomaa, milloin koira ilmaisee.

Kun koira selvästi tajuaa, että etsitään tätä purkkia, lisätään mukaan hajuton purkki, jolloin koira joutuu alkaa käyttämään hajuaistiaan, koska palkkaa ei saakaan molemmista purkeista. Alkuun taas kannattaa palkata jo oikean purkin vilkaisusta, jotta saadaan koiran kiinnostus pysymään yllä. Samalla voidaan lisätä käsky "etsi" tai voidaan käyttää tässä tuota samaa haisteltavan tuoksun nimeä kuin aiemmin.

Kun pikkuhiljaa koira ehdollistuu hajulle, alkaa käyttämään näköaistin sijaan hajuaistiaan etsimisessä, etäisyyttä purkkiin voidaan kasvattaa ja pikkuhiljaa laittaa myös piiloon. Muista kuitenkin, että se, että hajutyöskentelyn juuri aloittanut koira oppii oikeesti haistamaan ja käyttämään oikeesti nenäänsä etsimisessä, vie aikaa ja vaatii paljon toistoja. Eli malttia ja rauhallinen tahti! Ja vaikka Nose Work ei vaikuta rankalta, vaatii se koiralta paljon, eli muista myös lepopäivät.

pitkäkarvainen collie
näin väsynyttä koiraa on Koda Nose Workin jälkeen

Videolla Kodan eukalyptuksen etsimistä ensin vanhempieni luona ja sitten omassa kotona. Koda on aika hyvä tässä sisätilaetsinnässä, mutta koska ei olla pitkään aikaan laatikkoetsintää tehty, eikä koskaan tehty sitä kovin varmaksi, Koda ei ymmärrä laatikkoetsinnästä juuri mitään. Sisätilaetsinnällä tarkoitan siis juuri tuota videolla näkyvää etsimistä, jossa loppuhaju on piilossa. Laatikkoetsintä taas tarkoittaa sitä, että lattialla on vaikkapa kolme purkkia, joista yhdessä haju ja koiran pitää ilmaista niistä se oikea. Nyt olenkin alkanut suunnilleen joka toinen päivä antaa Kodalle ruoan laatikkoetsinnän yhteydessä, eiköhän se nopeesti opi, kun kuitenkin selvästi osaa nenäänsä käyttää!


Lukijoille olisi nyt myös Nose Work -aiheista arvontaa tarjolla! Arvonnassa voittona Nose Work -aloituspaketti, johon kuuluu eukalyptus -hydrolaatti, kaksi lasipurkkia reiällisillä kansilla ja naksutin. Osallistuminen tapahtuu seuraavasti:

1. Jos et vielä ole blogin lukija, liity nyt ja kerro mitä kautta luet; blogger, blogilista, bloglovin

2. Kommentoi, onko Nose Work sinulle entuudestaan tuttua vai täysin uutta asiaa.

3. Lisää kommenttiisi sähköpostiosoitteesi.

Aikaa osallistua on ensi viikon lauantaihin, eli 14.1. asti ja arvonta suoritetaan 15.1. Voittajaan otetaan yhteyttä sähköpostitse. Uusi voittaja arvotaan, mikäli sähköpostiin ei vastata kolmen päivän kuluessa.

Nose Work
Tällainen paketti olisi voittajalle tarjolla.

Haistelemisiin,

Kiira & Koda

27 kommenttia:

 1. Luen bloggerin kautta nimellä Julia H
  Nose Workia en koskaan ole harrastanut, mutta luettua on tullut jonkin verran. :)
  kultaisillatassuilla@gmail.com

  VastaaPoista
 2. Luen bloggerin kautta. NW:n tiedän teoriassa, mutta käytännössä ei olla sitä vielä kokeiltu.
  miraliisa90@otmail.com

  VastaaPoista
 3. Bloggerin kautta luen :) Nosework on uusi tuttavuus ja ois mielenkiintoista tutustua lajiin.
  hhennakuhmonen@gmail.com

  VastaaPoista
 4. Bloggerin kautta luen :) Nosework on uusi tuttavuus ja ois mielenkiintoista tutustua lajiin.
  hhennakuhmonen@gmail.com

  VastaaPoista
 5. Luen Bloglovinin kautta. Nose workia ollaan treenattu namien etsimisen muodossa. :P amanda.makynen@gmail.com

  VastaaPoista
 6. Toimi muuten hyvänä muistutuksena, että pitäis ostaa Nightwishin uus dvd. :D

  VastaaPoista
 7. Luen blogiasi Bloggerin kautta Ponifani nimellä.

  Nose on mulle hieman jo tuttu laji, josta olen lukenut mm. Koiramme-lehdessä. Mielenkiintoinen laji, jonka kokeileminen olisi varmasti rikastuttavaa kokeilla enemmänkin pk-lajeja treenaavan lapinporokoiran kanssa.

  minäjanelijalkaiset@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis otetaas uusiks,

   minajanelijalkaiset@gmail.com

   Poista
 8. Bloggerin kautta luen blogiasi.
  Nosework ei ole minulle tuttu mutta on lajina todella kiinnostava.
  tiia-maria.kivela@windowslive.com

  VastaaPoista
 9. Bloggerlukijana Leena.
  Nosework on outoa minulle, mutta mielenkiintoinen tuttavuus se olisi.
  Arvontaan leenvikki(at)gmail.com

  VastaaPoista
 10. Bloggerin kautta luen. Nosework-kurssille yritettiin mennä, mutta kurssi oli täynnä. Nameja etsiskelty kotona. vrisku@gmail.com

  VastaaPoista
 11. Bloggerin kautta luen blogiasi.
  Noseworkia ei olla vielä kokeiltu, mutta laji kiinnostaa todella paljon minua.
  saara.korhonen11@gmail.com

  VastaaPoista
 12. Blogit.fi ja Bloglovinin kautta seuraan. Nosework on ihan uusi juttu, mutta kiinnostaisi varmaan meidän lapinkoiraa.
  postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
 13. Bloggerin kautta seurailen, nimellä Seigen. Noseworkistä olen yhden koirani kanssa käynyt jo kurssin ja toisen kanssa aloiteltu kotona, jos onni suosii mielellään otetaan tuo paketti kotiin!
  sinicc@hotmail.com

  VastaaPoista
 14. Bloggerin kautta luen :).
  Noseworkia ei olla harrastettu, mutta olisi kiva päästä tutustumaan ja kokeilemaan :)
  Salopellon.tellu@gmail.com

  VastaaPoista
 15. Ei vitsit tää Nose Work on kiinnostanut mua paljon ja tää postaus oli aivan huikea inspiraatio lähteä kokeilemaan Ludon kanssa tätä!

  Osallistun siis mielelläni myös arvontaan, jos vaikka sillä päästäisiin alkuun! 😍 daniela@midas.fi

  Ja luen bloggerin kautta! ;)

  VastaaPoista
 16. Tällä paketilla pääsisi hyvin alkuun :)
  Luen bloggerin kautta nimellä Linda Liponen
  lindaliponen123@gmai.com

  VastaaPoista
 17. Mukana! Noseworkkiin oon itse tutustunut jonkin verran lehtijuttujen ja netin kautta, mutta Kertun kanssa ei olla vielä päästy kokeilemaan käytännössä :) Bloggerin kautta luen nimellä Paula ja sähköposti kauttaaltaan.karkea@gmail.com

  VastaaPoista
 18. Bloggerin kautta luen. Hajutunnistusta ollaan aktivointimielessä tehty kotosalla mutta ei oikeilla hajuilla.
  Säpö tiinasta@gmail.com

  VastaaPoista
 19. Bloggerin ja fb:n koirabloggaajien kautta luen. :)
  Nosework on minua kiinnostanut kauan, mutta en ole vielä päässyt kokeilemaan. Kiitos siis tästä postauksesta!
  Maili: katriina.hautala@netikka.fi

  VastaaPoista
 20. Luen bloggerin kautta (Henni Hakala). Nose Work on tuttua, viime keväällä harrastettiin aktiivisemmin mutta nyt on treenit harmiksi jääneet. henni@hazydazy.net

  VastaaPoista
 21. Seuraan bloggerin kautta. Vähän on tullut tutustuttua lajiin lukemalla ja viime kesänä päästiin kokeilemaan sitä shelttileirillä. Kiinnostuin lajista ja koirakin tykkäsi kovasti. Ois kiva päästä tutustumaan lajiin paremmin.

  shetlandiaa(at)gmail.com

  VastaaPoista
 22. Luen Bloggerin kautta. Nose workiin olen törmännyt, mutten ole vielä saanut aikaan lähteä opettamaan. Kiinnostava laji kyllä, joka sopisi takuulla molemmille koirilleni hyvin! kaamakettu@gmail.com

  VastaaPoista
 23. Treenaan kotona levossa olevan koiran kanssa sun ohjeilla ja koira osaa osoittaa kanelipurkin heti ja kaneli käsky siihen lisätty. Nyt kun ollaan siirrytty etsinta vaiheeseen niin koira jämähtää alkuhajulle eikä osoita vieressä olevaa etsittävää purkkia. Oletko siis alkuhajun kanssa naksauttanut ja palkannut vai vaan antanut hajun ja odottanut että menee etsittävälle purkille ja antanut siitä palkan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoittelut, että vastauksessa on kestänyt, blogger on jostain syystä lopettanut kommenttien lähettämisen sähköpostiin, enkä ollut muistanut tarkistaa odottavia kommentteja. Tässä vaiheessa olen antanut vain hajun ja odottanut, että koira menee etsittävälle purkille. Voi myös jättää alkuhajun kokonaan pois, jos käsky on jo lisätty tähän, näin koira todennäköisesti nopeammin oivaltaa etsiä purkkia ja hajua muualta, kun sitä ei sun kädessä enää ole.

   Poista
 24. 1. En tiedä mitä kautta luen, tai miten voi seurata. Tuossa alareunassa lukee blogger, ja valmiiksi tietää sähköpostin, niin ehkä sitä kautta.
  2. Nose Work on täysin uusi asia,suunnilleen olen tiennyt mistä on kyse, muttei mitään hajua miten aloittaa, siksi Google haulla löysin tieni tänne. Koirat seuraa jälkiä ja olen huomannut namien etsimisen väsyttävän hyvin, NW vois olla hyvä laji meille.
  3. neitix@gmail.com

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! :)