torstai 19. tammikuuta 2017

Kotitreeniä ja hallilla häiriötä

Joulukuussa pidettiin vähän taukoa tokoilusta, tai hiottiin pieniä juttuja silloin tällöin kotona, mutta varsinaisia treenejä ei tehty. Viime viikolla jatkettiin sitten treenejä viikottaisella hallivuorolla. Tällä kertaa koottiin Facebookissa pieni treeniryhmä, ettei tarvitse ihan itsekseen treenailla, ja Koda todella kaipaa paljon häiriötreeniä. Lisäksi tarkoituksena on treenailla pitkin viikkoa kotona pieniä juttuja, kuten takapään käyttöä, kapulanpitoa, kiertoa ja muuta. Myös TPKH:n viikottaiset ulkotreenit jatkuivat meidän osalta tänään.

Tällä viikolla meitä oli hallivuorolla treenaamassa neljä koirakkoa ja täytyy sanoa, että se oli Kodalle aika kova paikka. Pätkittäin Koda oli kuitenkin hyvin kontaktissa ja osasi keskittyä muhun, välillä sitten taas meinattiin täysin yhtäkkiä sännätä treenikavereitten luokse leikkimään... Ihan älyttömästi nykyistä enemmän pitäis malttaa tehdä häiriössä helppoja kontaktiharjoituksia, luopumista ja rauhoittumista, ja pitää treenien aikana tosi paljon enemmän taukoja kuin mitä nyt teen.


Häiriöherkkyyden sekä liian vähäisen kontaktiharjoittelun ja rauhoittumisen lisäksi meillä on muutamia selkeitä liikeongelmia, mihin pitäisi myös pureutua hieman syvemmin. Yksi näistä on seuruussa edistäminen eli Koda mielellään karkaisi vähän mua edelle ja sitten hivuttautuu pikkasen poikittain mun vasemman jalan eteen niin, ettei kääntyminen vasemmalle ole kovin helppoa. Lisäksi tämä edistäminen johtaa sitten pysähtyessä vinoon perusasentoon ja siihen. että liikkeestä maahanmenossa tyyppi syöksyy maahan poikittain mun eteen. Yritän muistaa palkkailla oikeeseen suuntaan, eli seuruussa nyt vähän taaksepäin ja maahanmenossa sitten taas koiran vasemmalle puolelle, mutta se ei ole toistaiseksi tuottanut tulosta. Olen myös tosi huono palkkaamaan seuruun aikana, vaikka selvästi Koda vielä tarvitsisi tiheämpää palkkaustahtia. Tarkoituksena on mennä pari askelta seuruutreenissä taaksepäin, enemmän treenailla vain perusasentoa ja perusasennon siirtoa kontaktissa ja selvästi lyhentää seuruupätkiä niin, ettei kontaktista irtoamista ehtisi tapahtua.

Toinen ongelma on maahanmeno. Korkeassa vireessä, eli esimerkiksi juuri häiriössä treenatessa tai silloin jos mulla on lelu kädessä, Koda helposti haukahtaa maahan mennessään, niin liikkeestä maahanmenossa kuin kaukokäskyissäkin. Tähän yritin tänään sellaista, että maahanmenossa lisäsin hetkeksi käsivahvisteen mukaan ja ohjasin Kodan käden avulla maahan, jolloin se kyllä osasi olla hiljaa. Huomaan myös, että treenaan samaa liikettä usein liian monta toistoa peräkkäin, jolloin turhautuminenkin, etenkin tuossa maahanmenossa, purkautuu haukkumisena.

Kolmantena ongelmana nyt sanoisin ehkä tuon noudon, jossa Kodan viretila on helposti liian matala. Tällä viikolla tähän yritettiin kahden "lelun" noutoa, eli heitän kapulan ja Kodan napatessa sen suuhunsa näytänkin lelua ja heitän lelun toiseen suuntaan. Tässä tulikin sitten ongelmaksi se, että se lelu on vaan liian ihana kapulaan verrattuna, eli kotitreeneihin tulee lelusta luopumista.

Tänään sitten vielä jatkettiin tokoilun merkeissä TPKH:n kenttävuorolla. Harjoiteltiin lähinnä kontaktia, lyhyitä seuruupätkiä, käännöksiä, muutamia luoksetuloja ja pidettiin hauskaa esimerkiksi kahden lelun leikillä. Tilanne on aina ulkokentällä erilainen kuin hallissa, etenkin luminen maasto imaisee hajuja itseensä ja suurin häiriö onkin tuo tuoksuva maa, treenipätkät pitäis osata pitää lyhyempinä kuin hallissa. Pientä edistystäkin oli havaittavissa, esimerkiksi seuruussa edistämiseen pientä apua saatiin siitä, että hidastin vauhtia ja tein paljon käännöksiä.

Videota kotitreenailusta ja tämän viikon hallivuorolta.


Videolta näkyykin hyvin muutama mainitsemani ongelma, kuten mun huono palkkaaminen seuruussa, vino maahanmeno ja seuruussa edistäminen. Saa (ja pitääkin) kertoa, jos joku muukin pisti silmään ja jos johonkin mainitsemaani (tai itse videolta bongaamaasi) ongelmaan löytyisi sulta hyvä vinkki!


Kiira & Koda

6 kommenttia:

 1. Kivan näköistä tekemistä, Kodalla näyttää olevan tosi hauskaa ja se tarjoaa sulle aktiivisesti juttuja! :) Me opeteltiin tota perusasentoa myös tuon pesuvadin avulla, mutta mä luulen että sekin aiheutti meille tota liian edessä olevaa perusasentoa. Nyt myöhemmin oon nähnyt, että ihmiset häivyttää sen asteittain matalamman korokkeen, esim. jonkin paksun kirjan avulla, se vois ehkä auttaa. Kun vadilla sujuu jo noin hyvin!

  Kiinnitä vielä huomiota noihin sun pysähtymisiin, ettet liikahda koiraan päin ja sama juttu perusasennossa, jos Koda on liian kaukana niin mieluummin ohjaat sen kädellä tiiviimmin kuin liikut itse :) Käännöksissä voisit hyvin auttaa vielä kädellä, kun ne on vielä noin väljiä. Ja niihin ja edistämiseen auttaa sekin, että pidät hihnan koko ajan samanpituisena (ei löysänä) - sama juttu kuin ihan lenkillä vetävien koirien kanssa, eli jos menee liian edelle niin hihna kiristyy ja koira huomaa että oho ei tässä voikaan mennä noin pitkälle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iloisen näköinen se kieltämättä on :D ja joo me tehtiin kirjapinon kanssa myös jossain vaiheessa eikä aina ole tuota vatiakaan, mutta siinä tuo takapään käyttö kehittyy sen verran hyvin, että kotona vielä treenaillaan sillä. Ja oon kyllä kovasti yrittäny olla liikkumatta, mutta täytyy vielä enemmän keskittyä siihen(kin) :D ja joo, oon edenny vähä turhan nopeesti tossa seuruussa, oon huono palkkailemaan siellä väleissä ja myös laskemaan niitä kriteereitä. Hihnalla en mielellään kiristä, kun eipä tuota lenkilläkään haittaa vedellä hihna tiukalla, jos en muulla tavoin puutu vetämiseen.

   Poista
 2. Palkkaa aina koiran puolen kädellä seuruussa, muuten edistää ja poikittaa palkkakättä kohti takuulla.
  Liikkeestä maahanmenoon koitapa sellasta että teet itse ikäänkuin askelkyykyn ja otat koiran tavallaan vasempaan kainaloon eli palkka vasemmalla kädellä niin että käsi menee koiran yli ja ohjaa sen maahan.
  Iloisen näköinen Koda kyllä on eli on sillä ainakin hyvä fiilis treenata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, yleensä palkkaankin koiran puolen kädellä, mutta joskus laitan namit valmiiksi oikeeseen käteen, että olisin tarpeeksi nopea ja sitten palkka tulee sieltä. Tuntuu välillä et on naksuttimen, hihnan, lelujen ja namien kans ihan hukassa :'D hei hyvä vinkki toi askelkyykky! Otan ehdottomasti kokeiluun! Ja kyllä on iloinen, ja sehän tässä kuitenkin on tärkeintä, että on kivaa yhdessä! :)

   Poista
 3. Aluksi seuruuta opetellessa voi olla hölmöä, mutta seuruu ei ole liike, jossa ohjaajan kuuluisi samaten ottaa kontaktia koiraan, vaan kävellä eteenpäin.

  Videolta näytti, että Koda tulee kovin seuruussa sua "päin", tulee lähemmäs ja väistyt. Anna koiran oppia liike niin, että sä määrät, eikä koira saa kallistella! ;)

  Perusasennoissa ja pysähtymisissä on hyvä ottaa huomioon jo heti alusta saakka suoruus. Jos koira on vinossa, ota askel eteen liike korjaten, sillä myöhemmin liikettä voi olla vaikeampaa työstää. :)

  Tosi kivan näköistä tekemistä, Koda on tosi aktiivisesti mukana vaikka häiriö onkin iso. Siitä tulee hieno! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo sitä mulle hokee treenikaveritkin, että katse eteen... äh, liian monta asiaa, mihin keskittyä. Pitäis varmaan harjotella ilman koiraa :D Ja oot aivan oikeessa et Koda puskee mua päin ja sit mä alan kävellä vinoon, ton verran iso koira kun painaa reiteen kiinni niin tosi hankala kävellä suoraan, mut täytyy määrätietosemmin vaa yrittää. Ja suoruutta on yritetty nyt työstää, häiriössä Koda aina välillä istuu ihan poikittain mun viereen, kun pysähdyn, ja sitten helposti palkkaan niistä vaan vähän vinoista. Kiitos kommentista! Tää on näitten videoiden kuvaamisessa parasta, että ensinnäkin itse huomaa monta asiaa, mitä ei treenatessa tajua, ja sitten vielä kun antaa muiden arvosteltavaksi niin saa lisää hyviä pointteja! :)

   Poista

Kiitos kommentista! :)