maanantai 9. tammikuuta 2017

Askel taaksepäin paimennuksessa

Eilen käytiin taas paimentamassa ennen hieman pidempää taukoa. Mervi ehdotti, että kokeiltaisiin tehdä liinassa, eli otettaisiin tavallaan askel taaksepäin. Sitä olivat juuri jollain toisella, samaan tapaan haahuilevalla colliella testanneet ja todenneet toimivaksi keinoksi. Liinan avulla koira saadaan ensinnäkin ohjattua voimakkaimpien hajujen ja pahimpien lampaankakka-apajien ohi ja toisaalta hieman hihnasta kevyesti nykäisemällä saadaan jo syömään/haistelemaan innostunut koira nostamaan taas katseensa. Ajatuksena se, että koira ymmärtäisi, että nyt tehdään töitä ja liinan avulla suljetaan ne muut mahdollisuudet pois, kun ei vapaasti pääsekään maistelemaan papanoita tai haistelemaan muiden paimentajien hajuja.

Ensimmäinen kierros meni aika hyvin, Koda reagoi nopeasti liinan nykimiseen ja keskittyi paljon paremmin lampaisiin. Liinan ansiosta mun ei tarttenut niin paljon käskeä Kodaa, vaan pääsin entistä enemmän kehumaan. Pari kertaa säntäiltiin, mutta suurin osa ajasta oltiin tosi kivasti lampaiden takana. Tää oli Kodalle selvästi hankalaa, mä kävelin sen takana ja lampaat meidän edessä, joten jätkä joutui vain ja ainoastaan itse miettimään, miten ne lampaat saa liikkeelle. Nopeesti alkoi läähättää keskittymisen merkiksi, lopetettiin kohtaan, jossa Koda osoitti suurta kiinnostusta lampaisiin ja pidettiin pieni lepotauko.Toinen kierros tehtiin myös liinassa, ajatuksena nyt vääntää Kodalle rautalangasta, että tilalla ollaan lampaita varten eikä mitään muuta. Toisella kierroksella Koda teki ensimmäistä paremmin, pari ekalla kierroksella houkutellutta, muiden merkkaamaa kohtaa, ohitettiin ilman, että nenä painui yhtään maata kohti ja lampaankakkakaan ei enää kiinnostanut kuin ohimennen. Selvästi liina ja se, ettei mulla ole lampaat hallussa, vaan ne on kokonaan tavallaan Kodan vastuulla, auttoi sitä tajuamaan, että sen täytyy tehdä töitä. 

Ihana oli päästä kehumaan Kodaa ja kieltämään vähemmän. Lumisessa aitauksessa liinan kanssa tarpominen oli kyllä itsellekin melko rankkaa, puhumattakaan Kodasta, joka vielä joutui kauheasti keskittymäänkin samalla. Muiden menojen takia joudutaan pitämään melkein kuukauden tauko paimennuksesta, joten puhuttiin Mervin kanssa, että jatketaan liinan kanssa myös tauon jälkeen. Kotiläksyksi sain opetella kaikille jutuille yhden käskyn, mitä käytän. Tiedän itsekin, että huutelen milloin mitäkin käskyä, joilla ei ole Kodalle selkeää merkitystä. Johdonmukaisuutta siis harjoitteluun!Kiira & Koda

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! :)