lauantai 31. joulukuuta 2016

Tekemällä oppii ja tekevälle sattuu

Kun näillä joulukuun lopun paimennuksilla opin itse hieman käyttämään paimennuskeppiä ohjaamiseen, on Koda alkanut näyttää merkkejä jopa ihan kivoista suorituksista. Eilen, vuoden viimeisessä paimennuksessa se enää kerran hajotti lammaslauman palasiksi juoksemalla suoraan lampaiden keskelle, mutta muuten piti lauman hienosti kasassa ja eikä enää kulkenut naama lampaiden persuksissa kiinni. Haahuilu ja papanoidenkin syöminen on vähentynyt, vaikkakin sitä edelleen tapahtuu ja kovasti saa poikaa kannustaa hommiin. Selvästi siis harjoitus tuottanut tulosta, eikä edellisessä postauksessa mainitsemani edistys ollut vain sattumaa.

Tekevällehän myös tunnetusti sattuu ja eilen vahingossa mäjäytinkin Kodaa paimennuskepillä kuonolle ja ajattelin, että nyt se protestina siirtyy kakansyömisen puolelle, mutta yllättäen jätkä tekikin sen jälkeen tosi hyvin! En tiedä, mitkä palaset sillä on väärinpäin pääkopassa, mutta tahaton isku kuonolle sai sen vain innostumaan paimennushommasta. Todella ihme tyyppi. Keksispä vielä jonkun yhtä tehokkaan ja koiraa satuttamattoman keinon ton oikeen vireen löytämiseen... 


Edelleen ollaan harjoiteltu vain kuljettamista ja sitä, että Koda pysyisi lampailla. Paljon mutkia ja välillä kävelen itse lampaiden läpi, jotta Koda saa hakea ne mulle. Viimeisenä juttuna saatiin erittäin onnistunut haku, kun lähetin Kodan hieman kauempaa, siis ehkä viiden metrin päästä hakemaan lampaat ja se kaarsi oikeen kauniisti koko lauman taakse. Saatiin oikeesti siis kivoja suorituksia, vaikka Koda tuntuu saavan joka kerta jonkun lampaan temppuilemaan. Eilen temppuilemaan alkoi Hemuli -niminen söpöliini, se jäi seistä möllöttämään muusta laumasta erilleen, eikä liikkunut, vaikka Koda kuinka pyöri ympärillä. Hemuli jatkoi samaa rataa vielä meidän tauon aikana treenaavan aussinkin kanssa, kunnes Mervi sitten siirsi sen lepäilemään. 

Koda on paimentaessa tooosi paljon rauhallisempi kuin esimerkiksi bortsut ja aussit, joiden paimennuksia oon välillä seuraillu PSF:llä. Toisaaltahan eri rotuisilla koirilla on erilainen tyyli paimentaa, joten en tiedä, tuleeko meidän edes tavoitella sellaista vauhtia, mitä bortsuilla on. Niin paljon itsellä vielä opittavaa ihan lajin perusteistakin, että joku luentopäivä voisi tehdä hyvää.


Kiira & Koda

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! :)