perjantai 2. joulukuuta 2016

Jumeille kyytiä

postaus sisältää yhteistyökumppanin tuotteita

Kun edellisviikon sunnuntaina tehtiin Kodan kanssa pieniä venyttelyitä ja liikkuvuusharjoituksia, Koda ei oikeen innostunut kumartamisesta, vaikka se on ennen sujunut ongelmitta. Kokeilin sitten herran selkää ja takareisiä todetakseni, että jumissahan ne mun käteen tuntuis olevan. En tosin ole kovinkaan vakuuttunut omasta osaamisestani tässä asiassa, etenkään kun Kodalla tota karvaa on hieman häiritsemässä. Laitoin kuitenkin heti sunnuntaina lämpötyynyn hetkeksi Kodan selälle ja hellästi hieroin lihaksia, josko vähän olis veri lähtenyt kiertämään. Lisäksi varasin heti tiistaille hieronta-ajan, jotta saataisiin jumit nopeesti auki.

Ollaan kerran aiemmin käyty Heidillä hieronnassa alkusyksystä ja tuolloin jumeja löytyi selästä, takareisistä ja lapojen seudulta, melko tyypillisistä paikoista siis. Silloin Heidi totesi, että paksun karvakerroksen alta löytyy hoikka, nuori poika, jonka pitäisi hieman saada lisää lihasta luiden ympärille. Meidän parin kuukauden massakausi onkin tuottanut hienosti tulosta ja Heidi sanoi, että selän lihakset ovat tosi hyvin kehittyneet ja muutenkin lihaksia on tullut lisää. Näkyyhän se toki vaa'allakin, syksyn aikana tullut jopa kolme kiloa painoa lisää, mutta hienoa oli kuulla, että se on tosiaankin lihasmassaa! Olen saanut Kodan syömään paljon entistä paremmin ja lisäksi todennäköisesti korkeat testosteronitasot ovat auttaneet lihaksia kasvamaan.


No niin, sitten niihin jumeihin. Niitähän tosiaan löytyi eniten selästä ja takajaloista, sekä etu- että takareisistä. Koda pisti aluksi melko hanakasti vastaan, eikä meinannut rauhoittua hieronta-alustalle. Mitään ihan katastrofaalisia jumeja ei löytynyt, mutta Kodan ollessa vähän herkkis, se näyttää kyllä samantien, jos jostakin kiristää. Hieronta saikin aikaan Kodassa välillä melko nyrpeää ilmettä, joten jumien avaaminen tuli varmasti tarpeeseen. Etenkin muutama piste selässä ja etureisissä aiheutti kiemurtelua ja vinkumista. Puolessa välissä Koda kuitenkin alkoi rentoutua ja lihaksetkin alkoivat hieman pehmetä ja lämmetä Heidin käsissä.

Koska ekalla hierontakerralla kaikki jumit eivät täysin antaneet periksi ja Heidillä oli tarjouksena kaksi hierontaa puolentoista hinnalla, varattiin tälle viikolle toinen hieronta ja Koda pääsi Heidin käsittelyyn eilen. Koda oli ehtinyt vetää tässä välissä itteään vähän uudelleen jumiin, tällä kertaa lähinnä selästä. Luultavasti tuo doboilu pitkän tauon jälkeen pisti pitkärunkoisen koiran selkälihakset koville. Jumeja löytyi enemmän Kodan oikeelta puolelta ja kipeämmän puolen hierominen aiheutti taas ajoittain vääntelehtimistä ja kiemurtelua. Oikeen puolen jumit ovat varmaankin tulleet vasemmalla puolella seuraamisesta, siinä kun koiran oikea puoli on koko ajan supistuneena ja sen takia lihakset kiristyvät siltä puolen. Täytyy siis jatkossa harjoitella seuraaminen myös oikealla puolella ja tehdä tasapuolisesti molempia puolia tokoillessa.


Jo ensimmäisen hierontakerran jälkeen huomasin Kodassa eron aiempaan. Viime torstain näyttelytreeneissä ja sunnuntain mätsäreissä Koda pitkästä aikaa ravasi upeesti, ei peitsannut tai pomppinut kuten aiemmin vaan ihan oikeesti ravasi ja oli kaikinpuolin muutenkin rauhallisempi. Sunnuntain mätsäreissä Koda sijoittuikin ekaa kertaa meidän mätsäriuran aikana ja oli tosi hienosti isojen aikuisten PUN1! Lihaskireydet selvästi vaikuttavat Kodan käyttäytymiseen ja pienikin kipu saa sen levottomaksi. Täytyykin ottaa hieronta jatkossa osaksi näyttelyihin valmistautumista!

Pelkkä hieronta ei kuitenkaan riitä. Se helpottaa kyllä ainakin Kodan jumeja, mutta parastahan olisi, jos niitä jumeja ei edes syntyisi. Tärkeää on siis ennaltaehkäisy! Meillä juntturoiden ennaltaehkäisyyn kuuluu ensinnäkin monipuolisuus. Tokihan koira menee jumiin, jos sen kanssa tahkotaan vain yhtä lajia monesti viikossa. Meillä uinti vaikuttaa selvästikin eniten takareisiin, doboilu syviin selkälihaksiin, toko niskaan ja selkään. Tärkeää myös pitää tasapaino levon ja treenien välissä, mahdollistaa treenien jälkeen koiran palautuminen, antaa koiralle lenkillä mahdollisuus ravata pitkällä askelella ja toki huolehtia myös oikeenlaisesta ravinnosta.

Back on track -verkkoloimi pitää lihakset lämpimänä ja nopeuttaa palautumista

Osana ennaltaehkäisyä pyrin Kodan kanssa myös säännöllisesti tekemään pieniä liikkuvuusharjoitteita. Hyvää liikkuvuutta koira saa selkään esimerkiksi omistajan jalkojen välistä tiiviisti pujottelemalla, kumarruksilla ja sivutaivutuksilla, joihin koiraa voi houkutella namin avulla. Lisäksi niskaa on hyvä venyttää sivuille ja alaspäin kevyesti namilla houkutellen. Näissä Koda venyttää siis itse itseään, lisäksi venytän välillä itse kevyesti Kodan jalkoja. Kodan loikoillessa iltalenkin jälkeen rennosti selällään venytän varovasti sen etu- ja takajalkoja eteen ja taakse. Koda venyttelee kyllä itsekin usein ja helposti lihaskireydet huomaa myös venyttelyn vähentymisenä.

Kodan kroppaa on myös tukemassa yhteistyön merkeissä Nutrolinilta testiin saatu Sportti -ravintoöljy, joka nimensä mukaisesti on suunniteltu tukemaan urheilu- ja työkoirien niveliä, lihaksia ja jänteitä. Öljyn sisältämät rasvahapot. E-vitamiini ja astaksantiini ehkäisevät rasituksen aiheuttamaa tulehdusta ja oksidatiivista stressiä, ja sitä kautta nopeuttavat palautumista. Vaikka Koda ei läheskään niin rankasti työskentele kuin esimerkiksi metsästyskoirat, se on 50/50-ruokavaliolla, eikä tykkää kalasta, ja sen vuoksi kalaöljyjä sisältävän Sportin lisäys ruokavalioon helpottaa tuki- ja liikuntaelimistölle tärkeiden rasvahappojen saantia.


Kodaahan ei siis vielä ole kuvattu. Kauhea hinku mulla olis kyllä jo päästä lonkka- ja kyynärpääkuviin, mutta yritän malttaa odottaa ensi kesään, jolloin Koda täyttää kaksi ja saataisiin samalla nukutuksella viralliset selkäkuvat. Perustelen kuvauksen odottamista myös sillä, ettemme harrasta tällä hetkellä mitään sellaista, mikä pitäisi esimerkiksi huonojen lonkkien takia lopettaa. Kauheestihan mua se kuvaus jännittää, Koda kun tuntuu vetävän itteään suht helposti juntturaan. Toisaalta Koda on selvästikin herkkis, juuri se prinsessa, joka tuntisi herneen patjan alla ja pysähtyy makaamaan lenkillä, jos karvoissa on risu. Sen herkkistely on toisaalta ärsyttävää, koska sitä heti kuvittelee pahinta. Mut toisaalta koska Kodasta huomaa heti, kun yksikin lihas on jumissa, niin tajuan viedä sen nopeesti esimerkiksi hierontaan ennen kuin jumit ehtivät kehittyvät pahemmiksi ja ovat vielä helposti avattavissa.


Vielä kun jaksaisi omia lihasjumeja ennaltaehkäistä yhtä järjestelmällisesti...

Kiira & Koda

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! :)