tiistai 22. marraskuuta 2016

Pitkälle nenälle hommia

Ilmoittauduin Kodan kanssa SCY:n tammikuussa järjestämälle Nose Work -viikonlopulle yhdeksi päiväksi ja tästä motivoituneena tilasin viime viikolla Nose Workin 1- ja 2-luokan hajut, eli eukalyptus- ja laakerinlehtihydrolaatit kotiin. Tarkoituksena siis ehdollistaa Koda ainakin eukalyptukselle ennen tuota viikonloppua. jotta voidaan sitten keskittyä vieraassa paikassa ja pienessä häiriössä etsimiseen.

Ollaan muutamia kertoja nyt eukalyptuksella treenailtu. Tähän asti ollaan käytetty kanelia, mutta toi eukalyptus on kyllä selvästi helpompi Kodalle, tai siis hydrolaatissa haju on ilmeisesti sen verran voimakkaampi kuin kanelijauheessa, että löytäminen helpottuu. Aloitettiin eukalyptuksen kanssa niin, että palkkailin aina kun Koda haistoi mun kädessä olevaa, eukalyptukselta tuoksuvaa vanulappua ja alkuun käytin palkkana Kodan superherkkua, Pure Naturalin märkäruokaa. Pikkuhiljaa lisäsin sanan "euka" aina Kodan haistaessa lappua.


Seuraavaksi siirryttiin etsimään toista "eukalta" tuoksuvaa lappua näkökentästä ja nopeasti Koda sai ajatuksesta kiinni. Toki haistaminen, etsiminen ja löydön merkkaaminen on sille tuttua hommaa kanelin etsimisen jäljiltä, mutta en ajatellut teini-ikäisen ehdollistuvan uudelle hajulle noin nopeasti. Nopeasti sain lisäiltyä tuoksumattoman vanulapun hämäykseksi ja hienosti Koda etsi tuoksuvan version.

Seuraavana päivänä tehtiinkin jo onnistuneesti sisäetsintää, harmi vain, ettei voi tehdä kuin pari harjoitusta peräkkäin. Eukalyptuksen haju jää sen verran voimakkaasti paikkaan, jossa vanulappu oli, että piiloa vaihtaessa edellinenkin paikka tuoksuu vahvasti "eukalta" ja aiheuttaa Kodassa hämmennystä. Otetaan yleensä siis vain kaksi etsintää peräkkäin ja niin, että piilot ovat eri huoneissa.

Videolta huomaatte, että Koda vaatii vielä eukalyptuksen (ja oikeestaan myös kanelin) kanssa aika paljon tukea ja kannustusta multa. Annan sille uuden "etsi euka" -käskyn aina, kun se kääntyy katsomaan mua. Lisäksi etsimisessä näkyy Kodan sisäinen rauhallisuus ja välillä tekeminen on mun silmään jopa tahmeeta, mutta luultavasti haistelu vaatii niin paljon keskittymistä, ettei sitä pysty tekemään innokkaasti. Videolla Koda etsii sohvalla olevan tyynyn alta, siellä vanulappu oli aiemmin päivällä treenatessa, joten jonkunlainen hajujälki siellä varmaan vielä oli jäljellä.


Kiira & Koda

5 kommenttia:

  1. Tosi kiva kuulla, että edistytte! Itsekin olen joskus Nose Workia halunnut kokeilla, mutta en oo vielä päässy jyvälle siitä. Haluisikko joskus tehä sellasen Nose Workin esittely-postauksen? Täälä oltais ainaki innostuneita! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki! Tuossa joululomalla ehdin paremmin niin kirjoittelen sitten kunnon postauksen aiheesta! Kiitos vinkistä :)

      Poista

Kiitos kommentista! :)