lauantai 12. marraskuuta 2016

Kohti tokon alokasluokkaa (ehkä joskus)

Kohta alkaa olla meidän osalta taputeltu tokon alokasluokkaan -verkkokurssi ja se ihan alkeistokon livekurssikin. Vielä yksi treenikerta jäljellä, joka tosin käydään huomenna sunnuntaina korvaamassa jatkokurssilla, kun nyt maanantain kerta jäi mun nielurisaleikkauksesta toipumisen takia väliin. Verkkokurssin viimeinen viikko sisälsi liikkeiden yhdistämistä, treenimäärien suunnittelua ja tavoitteiden asettamista. Koska leikkauksen jälkeen ei yli viikkoon päästy Kodan kanssa treenaamaan mitään ja molemmilla hinkua oli treenihallille (tai siis Kodalla vain tekemään jotain, ihan mitä vaan), niin tein vähän hahmotelmaa meidän tilanteesta ennen näitä alkeiskursseja ja niiden jälkeen, lisäksi olen laatinut vähän tavoitteita tulevaisuutta varten. Tavoitteiden avulla on helpompi suunnitella treenejä ja käyttää treeniaika johonkin järkevään. Marraskuuksi vuokrasin meille viikottain treenikerran lämpimältä hallilta, jotta päästään kunnolla treenaamaan ja on joku selkeä aikataulu harjoittelun suhteen. Tarkoitus olisi siis vielä marraskuu treenata kunnolla ja joulukuussa, kun pääsen pidemmäksi aikaa vanhempien luokse lomailemaan, keskityttäisiin lähinnä paimennukseen ja canicrossiin.


PERUSASENTO

Tilanne ennen alkeiskursseja: Nolla. Meillä ei ollut mitään käskysanaa sivulle tuloon eikä sitä oltu mitenkään harjoteltu.

Tilanne nyt: Harjoiteltiin sivulletuloa ensin imuttamalla, mutta se ei Kodan kanssa ollut kovinkaan toimiva keino, asento jäi aina vinoksi/liian eteen/taakse. Sainkin tänne laittamani tokovideon jälkeen hyviä vinkkejä, kuinka treenata perusasento suoraksi ja kun tarkemmin katselin, olihan tämä vatitemppu neuvottu tokon verkkokurssillakin. Vatitempun avulla ollaan nyt sitten treenailtu suoraa perusasentoa pari viikkoa ja pikkuhiljaa Koda alkaa ymmärtämään jutun juonen. Nyt jo pyörii hyvin vadin/kirjapinon päällä ilman sen suurempia käsiapuja ja mun vierelle tullessa istuu alas. Sivulle tulossa vaatii vielä käsiapua, että ymmärtää nousta vadille ja alkaa pyöriä.

Tavoite kuukauden päästä: Saataisiin vaihdettua tuo vati/kirjapino esimerkiksi pyyhkeeseen ja voitaisiin opetella sivulle tuloa ja suoraa perusasentoa pyyhkeen avulla. Tavoitteena suora ja oikeassa kohdassa oleva perusasento. Koda osaa tulla "sivu" -käskyllä perusasentoon ilman mun käsivahvistetta. Pian voitaisiin pyyhekin häivyttää pois.

PAIKKAMAKUU

Tilanne ennen alkeiskursseja: Hmm. Paikkamakuu oli meillä aika vaihteleva, riippuen paljon millaisessa mielentilassa Koda oli. Välillä oikein hyvä ja välillä asentoa vaihdeltiin paljon ja joskus jopa ilman häiriötä noustiin ylös.

Tilanne nyt: Ilman häiriötä pysyy hyvin maassa ja melko suorassakin. Häiriön kanssa edelleen tosi riippuvainen päivästä, välillä melko hyvä ja välillä aivan p*ska, jolloin lähtee liikkeelle ja kierii ja hösöttää. Alkeiskurssilla ei hirveästi eteenpäin päästy, kun häiriötä on yhtäkkiä niin paljon. Ollaan kuitenkin alkeiskurssiin asti treenailtu lähinnä itsekseen, välillä toisen koiran kanssa, mutta alkeiskurssilla kun koiria oli 4-5 ja näistä kaksi oli välillä aika äänekkäitä.

Tavoite kuukauden päästä: Suoruutta lisää, katsekontakti maatessa ja häiriötä pikkuhiljaa sitten lisää.


SEURAAMINEN

Tilanne ennen alkeiskursseja: Aikalailla nolla, Koda osasi kulkea vieressä, mutta lähinnä lenkkeilytyylillä katse haahuillen tai näyttelytyylillä katse eteenpäin. Katsekontaktia Koda otti silloin tällöin ja "seuraa" -käskyä ei oltu lisätty.

Tilanne nyt: Hetkittäin oikein hyviäkin pätkiä. Katsekontakti kuitenkin vielä helposti särkyy, Koda välillä haahuilee ja ottaa melko paljon häiriötä muista koirista. Välillä käytän liikaa käsien asentoa vahvisteena ja palkkaan liian harvakseltaan.

Tavoite kuukauden päästä: Katsekontaktia tiivimmäksi ja multa käsivahvisteet kokonaan pois, multa fiksumpaa/tiiviimpää palkkaamista. Pikkuhiljaa sitten häiriötä tähän, mutta tarkotus ensin saada seuruu suht vahvaksi ilman häiriötä.

LIIKKEESTÄ MAAHANMENO

Tilanne ennen alkeiskursseja: Arjessa maahanmeno ihan ok, mutta enemmän sellainen "käy siihen" -tyylinen ja usein istumisen kautta. Liikkeestä maahanmenoa ei oltu harjoteltu,

Tilanne nyt: Maahanmeno sujuva paikallaan, mutta liikkeen kanssa vielä ongelmaa. Joudun hieman käyttämään käsivahvistetta vielä liikkeesta maahanmenossa, hidastamaan vauhtia tai jopa pysähtymään. Lisäksi liikkeestä maahanmeno jää vielä helposti vinoksi ja Koda syöksyy maahan puoliksi mun eteen.

Tavoite kuukauden päästä: Käsivahviste pois, suoruutta maahanmenoon. Lisäksi tavoitteena on saada pysähdykset pois ja pikkuhiljaa myös vauhdin hidastaminen, tämä nyt ei kuitenkaan vielä kuukaudessa tapahdu.   


LUOKSETULO

Tilanne ennen alkeiskursseja: Luoksetulo ihan hyvä, loppuasentoa ei oltu kuitenkaan treenailtu ollenkaan. Lisäksi käytin luoksetuloon vähän vaihtelevasti eri käskyjä.

Tilanne nyt: Treenatessa oikein hyvä luoksetulo ja useimmiten selkeä istuminen loppuun. Loppuasento usein suora ja sopivalla etäisyydellä. Häiriössä treenailtu jonkun verran, siinä suoritus vielä vaihteleva.

Tavoite kuukauden päästä: Luoksetuloa ja suoruutta yhä varmemmaksi, lisää häiriötä.  

KAPULAN PITO/NOUTO

Tilanne ennen alkeiskursseja: Koda ei ottanut kapulaa suuhunsa juuri ollenkaan, leluja kanteli ja leikin yhteydessä nouti ihan kivasti. Pysähtyessään kuitenkin pudotti kaikki tavarat samantien.

Tilanne nyt: Panostettu erityisesti kapulan pitoon paikalla ollessaan, tämä sujuu jo oikein hyvin. Pystyn heiluttelemaan käsiäni Kodan pään ympärillä. silittämään Kodaa ja tökkimään kapulan päitä ilman, että Koda päästää irti. Harvakseltaan Koda erehtyy pureskelemaan kapulaa. Kokeiltu myös painavammilla kapuloilla, erilaisilla tavaroilla (kuten kuvista näkyy) ja myös metallisella kapulalla. Hieman myös itse noutoa alettu harjoittelemaan siten, että Koda istuu ja nostaa kapulan maasta, pitää hetken ja antaa mulle.

Tavoite kuukauden päästä: Vahvistusta varsinaiselle noutamiselle ja pikkuhiljaa pidempää matkaa tähän. Pitämisen harjoittelua edelleen erilaisilla tavaroilla/kapuloilla.


KAUKOKÄSKYT

Tilanne ennen alkeiskursseja: Istumista ja istumasta maahanmenoa toki oltiin harjoteltu ja maasta seisomaan nousemista, mutta ei istumisen kautta. Useimmiten nousu oli vauhdikas ja mun luokse ryntäävä.

Tilanne nyt:  Istuminen ja istumasta maahanmeno ihan hyvät, välillä kun viretila korkea, Koda tuppaa haukahtamaan maahan mennessään. Seisomasta maahanmenoa myös harjoiteltu, lähinnä tuota liikkeestä maahanmenoa varten, ja siinä Koda on aiemmin halunnut syöksyä mun jalkojen juureen maahan, onnistuttu tätä vähän rauhoittamaan. Maasta istumaan nousua harjoiteltu ja se alkaa olla jo kohtuullinen, välillä joudun pientä käsivahvistetta tässä vielä käyttämään.

Tavoite kuukauden päästä: Ääntely pois maahanmenosta ja sitten pikkuhiljaa etäisyyttä lisää. Käsivahvisteet pois.

HYPPY

Tilanne ennen alkeiskursseja:  Nojoo, hyppyä ei myöskään oltu harjoiteltu, mitä nyt välillä "hyppy" -käskyä olen metsässä kaatuneita puita ylittäessä käyttänyt.

Tilanne nyt: Ei alkeiskurssilla vielä hirveästi hypitty, enkä sitä edelleenkään ole kauheasti Kodan kanssa treenaillut. Sillä oli tuossa hetken aikaa joku pieni lihasvamma oikeassa takajalassa, enkä ole halunnut hyppyyttää sitä turhaan. Yhdellä alkeiskurssikerralla hypittiin ja silloin meni oikein mukavasti. Koda hyppää kivasti ja tulee mun eteen istumaan hypyn jälkeen.

Tilanne kuukauden päästä: Nyt kun Kodan jalka on parantunut, aion vähän treenailla matalia hyppyjä ja ehkä jopa hyppynoutoa meidän hallivuoroilla. Tarkoitus olisi myös treenata sitä, että Koda osaisi hypystä tulla suoraan perusasentoon.
___________________________________________________________________________________

Tulipas pitkä höpinä nyt näistä, mutta teki itsellekin hyvää miettiä, millaista edistystä noitten kurssien aikana oikeasti onkaan tapahtunut ja mitkä osa-alueet vaatii eniten treeniä. Eilen perjantaina päästiin kunnon löhöilyviikon jälkeen treenaamaan ja alla siitä video. Harmillisesti jäi monta liikettä videoimatta, kun kamera ei ollut täysin yhteiskykyinen ja simahti kesken kaiken. Kertokaahan kuitenkin taas kommentteja sekä mun että Kodan säheltämisestä! Viime videon jälkeen sain paljon kullanarvoisia huomioita teiltä lukijoilta :) älkääkä välittäkö mun kauniista tyylistä tai sairauslomalaisen laiskasta tavasta leikkiä koiran kanssa. :D


Nauttikaa vielä talvikeleistä!

Kiira & Koda

4 kommenttia:

 1. Vau! Mahtavaa kehitystä! Superhienoa katsoa! Jatkakaa samaan malliin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista! Hyvä, ettei ole mennyt treeni hukkaan, ja selvästi huomaa myös, että kyllä se koira vaan oppii paljon paremmin, kun itse ensin opiskelee, miten tietyt jutut kannattaa opettaa :)

   Poista
 2. Jihuu muumimusiikkia taustalla :'D Olipa kivan perusteellista pohdintaa ja tsemppiä treenailuihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mitäpä muutakaa! :'D sopi jotenki tunnelmaan. Ja kiitos!

   Poista

Kiitos kommentista! :)