sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Uusi tila, vanhat kujeet

Koda pääsi ensimmäistä kertaa lauantaina paimentamaan uuteen treenipaikkaan, Seutulan Primal Sense Farmille, jonne hommasin kymmenen kerran treenikortin. Koira-Kehro on lopettamassa paimennuskoulutusten pitämisen, joten piti löytää meille uusi treenipaikka. Tämä on toisaalta myös hyvä, hyödyllistä saada useamman kouluttajan neuvoja ja mielipiteitä. Lisäksi Koda saa kokemusta erilaisista lampaista ja oppii siten monipuolisempaa työskentelyä. Seutula on sijainniltaan hyvä, koska vanhempani asuvat Tuusulasta, josta ajelee farmille vain viitisentoista minuuttia. Kouluttajana meillä oli siellä satunnaisesti kouluttajana toimiva Hanne. Seurailtiin ensin hetken aikaa edellisten treenejä ja ennen omien treenien alkua kerroin Hannelle, mikä meidän kokemus on ja miten Koda lampailla on toiminut (eli vaihtelevasti riippuen päivästä).


PFS:n lampaat olivat paaaljon vähemmän liikkuvaista sorttia kuin Koira-Kehrolla, joten Kodankaan vauhti ei kiihtynyt niin paljon ja saatiin harjoiteltua myös lampaiden laidunnuksen vahtimista ja maahanmenoa. Toisaalta Koda oli vähän sormi suussa, kun lampaat eivät niin helposti liikkuneetkaan eteenpäin, vaan saattoivat jäädä laiduntamaan, vaikka Koda kävi kuonolla niitä tökkäämässä. Kodalla meni tästä pasmat vähän sekaisin ja meinasi mennä leikin puolelle, Koda kun ei ole paimentaessa oppinut ääntä käyttämään, mutta kyllä ne lampaat siitä lopulta haukkumattakin liikkeelle lähti. 

Etäisyydet ovat vielä Kodalle ongelma, se ajautuu helposti liian lähelle lampaita, eikä kunnioita mun tilaa. Tätä on ollut Kehrolla vaikea treenata, koska lampaat tosiaan liikkuvat niin helposti ja niin lujaa. Kodan pitäisi siellä pitää lampaisiin vielä tosi paljon suurempi etäisyys kuin PFS:llä ja sen takia esimerkiksi pyöröaitauksessa tämän opettelu on ollut vaikeaa, koska tila ei oikein riitä siihen, että Koda voisi liikkua ja silti säilyttää oikean etäisyyden. Etäisyyden pitämisen treenaaminen on tämän takia jäänyt vähän huonolle pohjalle ja sovittiinkin Hannen kanssa, että ens kerralla jatketaan sen tahkoomista. Toinen kehitettävä asia etäisyyden säilyttämisen lisäksi on pysähdykset... Koda ei meinaa millään pysähtyä käskystä, kun olis niin paljon hommaa niitten lampaitten kanssa. Eli tähän vahvistusta kotona ja treenikentällä, jotta "seis" -käsky tulee varmemmaksi ja toimii useammin myös lampaiden seassa.

Ja itsellä kehitettävänä olisi nyt ensisijaisesti lauman tarkkailu, mulla oli nyt jotenkin uudessa paikassa pakka vähän levällään, enkä osannut tarpeeksi kiinnittää huomiota niihin lampaisiin. Multa saattoi jopa jäädä huomaamatta, että joku lammas ampaisi portille, kun keskityin muihin asioihin. Enkä oikeestaan edes tiedä, mitä ne muut asiat olivat...Kehuja saatiin Kodan tavasta hakea lampaat ja rauhallisesta asenteesta, vaikka vauhtia välillä onkin. Se kuitenkin jää lampaita kaukaa haettaessa vähän multa kyselemään, että voiko oikeesti mennä. Luultavasti, koska olen sitä Kehrolla liian paljon kieltänyt, koska tuollaisissa tilanteissa, kun laumaa joutuu hakemaan kauempaa, Kodalla on aiemmin vähän alkanut mopo keulia. Nyt se kuitenkin toimi tosi kivasti, varsinkin mun rohkaisun jälkeen. Lisäksi kouluttaja tykkäsi Kodan ilmeestä lampailla ja totesi, että silloin kun Koda tekee, se tekee oikein hyvässä vireessä. Aika paljon enemmän heittäytyi sijaistoiminnoille kuin Kehrolla on tehnyt, ehkä uusi paikka ja uudet lampaat, jotka vielä käyttäytyivät Kodalle vieraalla tavalla, vähän jännitti.

Myös kaarteet sujuivat silloin tällöin kivasti, vähän on vielä suuntakäskyt hukassa ja niitä tullaan kotona treenailemaan varmemmiksi ennen seuraavaa treenikertaa. Pyöreyttä alkaa kuitenkin löytyä jo ihan eri tavalla kuin pari kuukautta sitten ja useemmin Koda nykyään kiertää koko lauman kuin päräyttää kasan keskelle ja hajaannuttaa koko pakan. Eli oppimista on koiran päässä tapahtunut! Ja sehän tässä paimennuksessa viehättääkin, että koira oikeesti joutuu opettelemaan itse ja käyttämään sitä pääkopassa olevaa viettiä, liikkumaan johonkin suuntaan, kattomaan miten lampaat reagoi ja oppimaan siitä. Nyt muutamia kertoja Koda jo hienosti hakeutui lampaiden ja aidan väliin ajaen lampaat mun luokse. Tämä on Kehrolla ollut vielä tosi alkutekijöissään, ihana oli nähdä tässäkin kehitystä. Oli myös kiva kuulla Hannen mielipiteitä Kodasta ja Kodan vahvuuksista ja heikkouksista, jotka olivat aikalailla samoja kuin mitä ollaan Sannan kanssa puhuttu. Eli Koda on aika itsevarma (mitä nyt multa vähän varmisteli juttuja, mutta tämä on ohjaajan oma moka), tekee mielellään ja vaikka lähteekin välillä lampaiden perään kuin tykinsuusta, on kuitenkin kiltti niitä kohtaan. Kuitenkin vielä etäisyys ja pysähdykset vaativat paljon treeniä ennen kuin pohja alkaa olla kunnossa. 


Ihanaa oli pitkästä aikaa päästä lampaille, itsellä on ollut hirveä hinku päästä Kodan kanssa treenaamaan sen jälkeen, kun Marika ja Pyry kävivät Kuopion Kuttukuussa paimennustaippareissa ja saivat oikein hyvät arvostelut! Lisäksi sain tietää tuossa muutama viikko sitten, että oma tie vie meidät kesällä pariksi kuukaudeksi Joensuuhun, joten Kuopion Kuttukuussa tullaan sitten varmaan ens kesänä paimennusta treenaamaan ja katsotaan nyt jos tuon jo johkin esikokeisiinkin saisi lykättyä.

Loistavaa alkavaa viikkoa kaikille,

Kiira & Koda

10 kommenttia:

 1. Paljo oikee maksaa tommone lysti per treeni?

  VastaaPoista
 2. Ihania paimennuskuvia! Kivaa, että pääsitte paimennustreeneihin :) Seutulan lampaat on joo kyllä tosiaan aika tahmeita, mutta sopivat mielestäni hyvin etenkin vähän kiihkeämmän koiran treenaamiseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti! Kodalle tekee hyvää huomata, että niitten kanssa voi olla ihan rauhassakin :D

   Poista
 3. Tuuheaturkkinen Lassie! Naapurin pojalla oli aikoinaan (kauan sitten!) collie, jolla oli paljon ohuempi karvapeite, vai oletkos joko päivä föönannut :D
  Minkälainen Kodan ruokavalio on? Barffaatko?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha en föönaa joka päivä :D ja paljon on kesän jälkeen karvaa jo tippunutkin... Kodan ruokavalio vielä hieman hakusessa, tällä hetkellä syö vajaa puolet nappulaa ja loput lihaa, tietty sitten myös lisäravinteet (Nutrolinin Iho&Turkki, monivitamiini, biotiini ja merilevä), kun nappulaa menee sen verran vähän. Sopivia lihoja vielä etitään ja nappulan rinnalle tulossa ehkä myös märkäruokaa, kun toi kaveri on hieman nirso... :D

   Poista
  2. Meille on tulossa koikkeripoika (Kooikerhondje) lauantaina ja kun ei ole aikaisempia koiria ollut, niin kaiken maailman kirjat on luettu, että jotenkin sen kanssa pärjättäisiin. Se barffaus kyllä kiinnostaisi, mutta ensin täytyy sen nuoren herran (7½ viikkoa) vähän varttua. Koirat.comissa voit seurata koirani varttumista, jos kiinnostaa ("Koikkeri Eppe"). Sulla on tässä hieno sivusto! Luinkin jo muutaman jutun, mm. upea voitto ekassa kisassa! Ja se hajunetsintä oli hyvä juttu. Sitä täytyy ehdottomasti kokeilla!

   Poista
  3. Onnea tulevasta perheenjäsenestä ja tsemppiä pentuarkeen! Varmasti pärjäätte :) Nose Work on tosi hauskaa! Kodankin keskittymiskyky alkaa pikkuhiljaa taas riittämään siihen, että voi alkaa treenata uudestaan, pentuna Koda oli paljon taitavampi kuin nyt :D löysi muun muassa mun isän kadonneet auton avaimet lumihangesta! Nyt kuitenki teini-ikä tehnyt tehtävänsä ja pientä taantumista... Ja suosittelen myös tota doboa/tasapainopalloilua pennulle, kehittää keskittymiskykyä ja tärkeitä syviä lihaksia!

   Barffausta mäkin Kodan kanssa mietin (tästä aiheesta tulossa laajempi postaus tässä piakkoin) mutta en oikeen tiedä uskoisko kaikkia noita sivustoja, jotka sitä niin ylivoimaisena mainostaa. Kuitenkin vähän ehkä sellanen trendi-ilmiö ja osa eläinlääkäreistäkin on ollut vähän nihkeitä, kun oon asiosta kysellyt. Ja vaatii kyllä perehtymistä ja vensklaamista, että koira saa kaikki tarvittavat vitamiinit ja rasvahapot. Sen takia oon kokenut paremmaksi, että Koda saa myös nappulaa, ei tartte niin paljoa stressata niistä vitamiineista, kun osa tulee jo nappulan mukana. Koda ei myöskään oikeen tykkää kalasta eikä maksasta, joten täysi barffaus ois senkin takia vaikeeta ja vitamiineja tulis aika paljon vaan purkista... Noh, puolensa varmasti kaikissa ruokintatavoissa, mäkään en tosiaan oo vielä Kodalle sitä yhtä ja parasta tapaa löytäny, eli kokeilemalla vaan mennään.

   Täytyy käydä vilkasemassa miten teijän arki lähtee pennun kanssa pyörimään, pitää vaan varoa ettei itelle iske pentukuume :D

   Poista
  4. Hellou! Lauantaihin asti pitää vielä jaksaa odottaa sitä uutta perheenjäsentä. Toivottavasti kaikki on ok siellä kennelissä.
   Tasapainopalloiluun en ole vielä ehtinyt tutustumaan. Täytyypä lukea sekin.

   Hienoa, että jaksat ja ehdit pitää tällaista blogia! Erään peliharrastukseni (GO/Baduk/Weiqi) myötä olen seurannut muutaman pelaajan ylläpitämää blogia ja ei voi muuta kuin ihailla heidän sitkeyttään kirjoitella vuodesta toiseen ajatuksiaan ja tekemisiään muitten luettavaksi. Yritän samaa nyt Epen kanssa, toivottavasti onnistun.

   Barffauksesta kiinnostuin kauan sitten erään tanskalaisen dokumentin jälkeen. Se kertoi eläinlääkärin työskentelystä. Hänelle tuotiin huonokuntoinen saksanpaimenkoira tutkittavaksi. Kysellessään koiran ruokailusta, omistaja kertoi sen syövän vain tiettyjä kuivapuristeita. Lääkäri teki koiralle barf-dieetin ja totesi, että jos koira eläisi luonnonvaraisena kuten susi, se söisi sitä riistaa mitä luonnosta saisi pyydystettyä. Näinhän se on! Koiran hyvinvointia seurattiin dokumentissa jonkun aikaa ja sen olemus muuttui jo melko lyhyen ajan jälkeen terveen ja terhakkaan oloiseksi. Toki dieettiin lisättiin myös soseutettuja vihanneksia (porkkana),hedelmiä (omena), marjoja sekä vitamiineja.

   Otahan Kodalle valmennettavaksi koikkerin pentu! Koikkerit ovat todella oppivaisia ja siksi erinomaisia agility harrastajia. Kyllä se saa varmaan lampaatkin ojennukseen!

   Poista
  5. Tämä blogi toimii itselle treenipäiväkirjana, ajatusten purkamisena ja saanhan mä blogin kautta myös hyviä neuvoja muilta koiraihmisiltä! En koe kirjoittamista mitenkään isona asiana, koska tykkään ylipäänsä kirjoittaa ja kirjotan aiheesta, joka on tällä hetkellä tärkeä ja iso osa elämää, eli Koda ja koiraharrastukset :) ja plussaa tietysti se, jos näistä mun sepustuksista on hyötyä tai iloa jollekin muulle!

   Joo puolensa varmasti on kaikessa, jotkut koirat taas pärjäävät aivan hyvin pelkällä kuivaruualla, hyvänä esimerkkinä vanhempieni sekarotuinen Jeppe, reilu 15v kaveri ja vasta viimeisen vuoden aikana alkaneet lonkat huonontua ja pahat korvatulehdukset veivät pari vuotta sitten kuulon, siihen asti ollut terve kuin mikä. Mut toki jos huomaa koirassa jotakin oireita, jotka voisi johtua ruokavaliosta niin tulee miettiä, olisiko koiralle parempaa vaihtoehtoa. Tätä ruokinta-asiaa olen itsekin Kodan kanssa joutunut venkslaamaan toukokuusta lähtien...

   Haha eiköhän tuossa yhdessä riiviössä ole toistaiseksi tarpeeksi! :D

   Poista

Kiitos kommentista! :)