torstai 4. elokuuta 2016

Rikkinäinen vaihdelaatikko

Eilen käytiin ennen mun töitä Kodan kanssa paimentamassa. Ei oltu aiemmin oltu heti aamusta lampailla ja Kodalla olikin taas hieman liikaa virtaa. Meillä oli myös lomailun takia taas liian pitkä paimennustauko (3 viikkoa), joten Kodalla oli täysi työ yrittää muistaa, että miten tätä hommaa nyt oikein hoidetaankaan.  

Aloitettiin taas pyöröaitauksesta, kuten tähän asti kaikilla kerroilla. Haettiin lampaat "karsinasta" aitaukseen, jo tässä vaiheessa Kodalla alkoi päässä surista ja vaihdekeppi hyppäsi suoraan ykköseltä seiskalle. Lähdettiin kiertämään aitausta Koda hihnassa vieressäni. Muutaman kerran Koda yritti säntäillä lampaita kohti, mutta pian kiinnostus lopahti, kun tajusi, ettei saa lähteä leikkimään. 

paimennus

pitkäkarvainen collie

paimenkoira

Kun Koda vaikutti rauhoittuneelta, päästin hihnan päästä irti ja lähdin kulkemaan lampaiden kanssa pyöröaitausta ympäri. Kodalla oli tällä kertaa selvästi vain kaksi vaihdetta käytössä, ykkönen ja se suurin mahdollinen, Kodalla se on seiska. Koda joko oli aivan lampaiden iholla, eikä reagoinut mun käskyihin, tai sitten se mökötti ja mussutti ruohoa aitauksen reunalla. Kehuin aina, kun Koda kohdisti katseensa lampaisiin säntäämättä niiden perään. Ehkä kolme kertaa sillä oli oikea asenne hommaan, kunnes nuori herra pääsi taas liian lähelle lampaita ja innostui.

Kouluttaja totesi juomataukoa pidettäessä, että Kodalla on aivan selvästi teini-ikä. Se ei oikein tiedä, pitäisikö sen astua lampaita vai leikkiä niiden kanssa, paimennusvietti oli jäänyt loman aikana vähän teini-ikäisen aivojen uumeniin nukkumaan. Pari kertaa se sieltä kuitenkin löytyi, joten toivoa ei ole menetetty, ainakaan vielä. Kauhulla odotan, mitä talven paimennustauko tuo tullessaan. Lopuksi kouluttaja ehdotti, että kokeillaan vielä tutustuttaa Koda laitumella isompaan lammaslaumaan ja näyttää Kodalle, että lampaat saavat säntäillä ympäriinsä ilman, että Kodan tarvitsee villiintyä. Kävelin siis Koda vierelläni hihnassa laidunta ympäri lampaiden perässä kehuen aina, kun Koda kulki rauhallisena vierelläni, ei vetänyt, eikä toisaalta myöskään irrottanut huomiotaan liiaksi lampaista. Tämä meni ihan mukavasti, joten saatiin treenien loppuun suht positiivinen fiilis, vaikka muuten treenit menivätkin enemmän pelleillessä kuin oikeasti treenatessa. Todettiin yhdessä kouluttajan kanssa, että olisi hyvä ensi viikolla päästä kahdesti lampaille, jotta saataisiin taas sitä pientä paimennusviettiä enemmän hereille ja nousemaan leikki- ja jahtaamisvietin yli. Lisäksi olisi tärkeää löytää Kodalle ne keskimmäisetkin vaihteet ja siten saamaan Kodaa kuulolle myös lampailla. Haluisin kovasti saada muutamia onnistuneita paimennuskertoja ennen talvea, jotta meille jäisi molemmille positiiviset fiilikset ja siten ehkä Kodan paimennusvietti kypsyisi talven aikana. 

Sopivasti sattuikin, että SCY:n Pirkanmaan alaosaston facebook-ryhmässä huudeltiin eilen illalla koirakkoja viettämään lauantaina 13.8 Koira-Kehrolle paimennuspäivää. Ei olisi paremmin voinut sattua! Päästiin Kodan kanssa ilmottautumaan mukaan, päivä alkaa klo 10 ja sisältää kaksi kertaa lampailla sekä teoriaopetusta. Koska Koira-Kehrolla paimennuspäivät ovat normaalisti tiistai ja keskiviikko, on mahtavaa saada toinen paimennuspäivä lauantaille. Saadaan siis ensi viikolle kahdet treenit ja toivottavasti saadaan Kodan vaihdelaatikkoa hieman ruuvailtua toimintakuntoon. 

Tavoitteeni paimennuksen suhteen ovat kesän aikana hieman selkeytyneet. Ensimmäinen tavoite toki on, että Kodan paimennusvietti kypsyy edelleen talven aikana ja ensi kesänä päästäisiin kunnolla treenaamaan. Tämän kesän aikana olemme oikeastaan vasta tutustuttaneet Kodaa lampaille ja ihan vähän olen vasta uskaltanut vaatia Kodalta keskittymistä ja rauhoittumista. Ollaan kuitenkin vielä aivan alkutekijöissään koulutuksen suhteen, eikä Kodan teini-ikäisiä aivoja kannata kouluttajan mukaan enempää tässä vaiheessa painostaa. Mikäli ensi kesänä Kodan paimennusvietti on tallessa ja pystyn siten alkaa treenaamaan kunnolla Kodaa kuulolle lampailla, tavoitteena olisi, että Koda saataisiin loppukesään mennessä treenattua siihen kuntoon, että voisin ilmoittaa Kodan paimennuksen esikokeisiin. Nämä tietysti ovat vasta kaukaisia haaveita ja edetään päivä kerrallaan. Täytyy kuitenkin välillä haaveilla, jaksaa tällaisten hölmöilyn täyteisten päivienkin läpi.

Koira-KehroVaihdelaatikkoa fiksaillen (ja lauantain Eppu Normaalin keikkaa odotellen),

Kiira & Koda


ps. Blogin facebook-sivu on nyt avattu, löytyy täältä. Käykäähän tykkäämässä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! :)