keskiviikko 31. elokuuta 2016

Hiljaa hyvä tulee

Eilen, tiistaina, käytiin taas viikko-ohjelman mukaisesti katselemassa lampaita. Viime viikon onnistumisesta viisastuneena kävin taas Kodan kanssa muutaman kilometrin juoksulenkin ennen paimentamaan lähtemistä. Vastassa tilalla olikin ihana pieni ilmestys, Briteistä Suomeen saapunut 12-viikkoinen paimenkoiran alku. Pitihän siitä muutama kuva napata, yhden onnistuneen otoksen ehdin saada ennen kuin pikkuinen pinkoi lampaiden luokse tilan vanhemman paimenen perässä. 


No niin, pentukuumeesta itse asiaan. Paimennus alkoi tavalliseen tapaan, Koda oli onnessaan lampaista ja hieman ryntäili. Tein kuitenkin alusta asti selväksi, että mä olen täällä pomo ja nappasin Kodan pari kertaa kiinni, kun säntäili täysillä lampaiden perään. Jonkun verran olen oppinut näkemään Kodan olemuksesta, milloin touhu on lähtemästä lapasesta ja yrittänyt heti puuttua asiaan. Välillä Kodan kuitenkin kuuluukin juosta lampaat kiinni, joten eron näkeminen olisi tärkeää, jotta pystyy keskeyttämään hölmöilyt viemättä kuitenkaan niitä oikeita paimennusfiiliksiä ja -iloja Kodalta pois.  Nopeasti Koda ymmärsi rauhoittua kuten viime tiistainakin ja alettiin treenaamaan kulmia. Eli lampaat seisoivat nurkassa ja mä Kodan ja lampaiden välissä. Mun tehtävänä oli saada Koda kiertämään lampaita puolelta toiselle tarpeeksi suurella etäisyydellä. Yllä erittäin taiteellinen paintilla tehty kuva havainnollistamaan tätä (pitäisiköhän harkita graafisen suunnittelijan tms. uraa?). Kädessäni olevalla aurauskepillä suljin reitin, kun Koda pääsi aidan viereen ja oli kääntymässä kohti lampaita. Kodan pysähdyttyä pyysin vaihtamaan suuntaa, tässä siis käytössä kiertämiskäskyt "kierrä" ja "ympäri". Lisäksi keppiä käytetään, jotta saadaan koiraa ottamaan etäisyyttä lampaisiin, jossain vaiheessa Kodan tulisi ymmärtää, että kun keppi osoittaa suoraan sen kylkeä kohti, täytyy siirtyä kauemmas. Nyt jouduin vielä liikkumaan koko keholla Kodaa kohti ja muutaman kerran myös ottaa pannasta kiinni, jotta Koda suostui perääntymään. 

Näitä kulmia sitten hinkattiin ja hiottiin, aina välillä ikäänkuin palkinnoksi hyvin menneestä suorituksesta annoin Kodan käydä nurkassa asti ajamassa lampaat liikkeelle ja lähdin kulkemaan lampaiden kanssa aidan viertä Kodasta poispäin. Kodalle lampaiden perässä käveleminen on huomattavasti helpompaa kuin tämä nurkassa pyöriminen, joten Koda sai hieman helpotusta palkinnoksi. Muutaman kerran sujui oikein hyvin, Koda lähti kaartamaan oikein kunnolla ja aloitti lampaista poispäin suuntaavalla liikkeellä, kuten paimenkoiran olisi hyväkin tehdä. Näissä väleissä kehuin tietysti kovasti. Kodan ajautuessa liian lähelle lampaita, sen viretila nousee edelleen liiaksi, lampaat pinkovat pakoon ja Kodan viretila nousee entisestään. Muutamia kertoja annoin Kodan kuitenkin hakea "karanneet" lampaat takaisin luokseni, vaikka vauhtia onkin hieman liikaa, niin Koda on kiltti ja rauhoittuu selvästi heti, kun lampaat taas kasaantuvat viereeni. Kouluttaja sanoikin, että välillä näin on hyvä antaa koiran tehdä, jotta se oppii kasaamaan lampaat ja säätelemään omaa vauhtiaan, lisäksi tämä pitää nuoren koiran intoa yllä ja koira saa sellaisen "hauskan" hetken työn keskelle. 40 minuutin paimennusaika on kuitenkin aika pitkä tuollaiselle murkkuikäiselle aloittelijalle keskittyä täysillä.  

Treenien loppuun otettiin vielä hieman kuljetusta, eli mä lampaiden kanssa ja Koda lampaiden perässä käveltiin laidunta ympäriinsä. Pari kertaa Koda tuli liian lähelle ja lampaat hajaantuivat, hienosti poitsu kuitenkin kävi hakemassa ne takaisin mun luo ja saatiin vielä loppuun muutamat hyvät, rauhalliset kaarteet laitumen keskellä. Kehuin kovasti ja annoin pari lihapullaa herralle. Upeat suoritukset! <3 

Kovasti harmittaa, että GoPron muistikortilta loppui tila ja videolle tuli vain paimennuksen ensimmäiset 12 minuuttia, eli rauhallisimmat ja onnistuneimmat hetket jäivät taltioimatta. Yritetään ensi viikolla uudestaan, jos saisi onnistuneita pätkiä teille katseltavaksi.
Ylpeä omistaja ja väsynyt koira (ehkä myös vähän toisinpäin),

Kiira & Koda

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! :)