tiistai 7. kesäkuuta 2016

Paimenesta noutaja

Koska onnistuin viime viikon torstaina murtamaan varpaani, olen joutunut kehittelemään Kodalle sellaisia aktiviteettejä, joissa pystyn itse istumaan tai seisomaan paikallaan. Onneksi pystyin tulemaan Tampereelta tänne vanhempieni luokse Tuusulan rauhaan, missä Kodan viihdyttäminen on paljon vaivattomampaa omakotitalon ja oman pihan ansiosta. Iso kiitos myös vanhemmilleni, jotka ovat hoitaneet Kodan lenkityksen oman koiransa lenkkien lisäksi.


Eilen harjoittelimme noutamista, jota Koda tarvitsee aiemmin mainitsemani haun lisäksi esimerkiksi vesipelastuksessa, jossa vene täytyy hinata köyden avulla rantaan. Koda osaa kyllä kantaa tavaroita, mutta paimenkoiralle noutaminen ei kuitenkaan yllättäen ole niin ominaista kuin noutajille. Olenkin havainnut, että kaikista tavaroista, joita haluan Kodan noutavan, on tehtävä leluja, ja sitä kautta opetettava noutamista. Olen myös erikseen yrittänyt opettaa käskyä "ota", jolla saisin Kodan ottamaan tavaran suuhunsa, näin on mahdollista opettaa myös muita temppuja, joissa koiralla täytyy olla lelu tai muu tavara suussa.

Toisaalta on melko kätevää, ettei Koda automaattisesti kantele kaikkia tavaroita ympäriinsä tai ota esimerkiksi kaikkea lattialla olevaa suuhunsa. Tämä on luultavasti osasyy siihen, ettei Koda ole oikeastaan koskaan syönyt tai tuhonnut muuta kuin omia luitaan ja lelujaan!
Alapuolella olevalta videolta huomaatte, että harjoitusta vielä tarvitaan. Olemme treenanneet tähän mennessä lähinnä tuon dummyn tuomista, minkä videolta selvästi huomaakin. Pahoittelut, että kamera kuvaa välillä epäoleellisia asioita, hieman haastavaa videoita ja kouluttaa samaan aikaan.

Laittakaa HD-laatu päälle niin saa jotain selvääkin.
 


Ensimmäisen videoinnin aikana Koda alkoi ymmärtää homman nimen ja toiselle videolle tallentuikin sitten vähän onnistuneempi suoritus. Tätä sitten vain vahvistamaan, ja erityisesti opettamaan köyden noutamista vedestä.
Vesipelastusta varten pitäisi noutamisen lisäksi harjoitella viemistä, mitä onkin sitten yksinään vähän hankalampi koiralle opettaa. Yritän kuitenkin tässä sairauslomani aikana ehtiä opettamaan Kodalle viemisen alkeet, kun on vanhemmista apua tavaroiden vastaanottajina. Tässä aion käyttää hyötynä tuota aiemmin mainitsemaani "ota" -käskyä ja perheenjäsenen nimeä, kenelle haluan Kodan vievän lelun. Muita hyviä vinkkejä viemisen opettamiseksi otetaan ilomielin vastaan!
Kiira & Koda


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! :)