sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Hajutyöskentelyä sadekelien iloksi

Kuten olen aiemmin maininnut, Koda on melko aktiivinen tapaus. Koda kaipaa sekä liikuntaa että aivotyöskentelyä rauhoittuakseen ja väsyäkseen. Olen huomannut, että hajutyöskentely, eli nose work, on Kodalle erittäin hyvä aktiviteetti. Hajutyöskentely toimii myös hyvin koiran energian purkamiseen silloin, kun on itse esimerkiksi kipeänä tai ulkona on oikea koiranilma. Nose work on mainiota tekemistä myös esimerkiksi liikuntakiellossa oleville koirille.

Aloitimme Kodan kanssa hajutreenit hänen ollessa noin viiden kuukauden ikäinen. Ensimmäiset harjoituksemme olivat sellaisia, että Koda etsi nameja kotona. Kehitys oli aluksi nopeaa, mutta mahtuuhan tuon kokoiseen nenään paljon hajuepiteeliä, mitä hyödyntää.

Nopeasti Koda oppi ja omistajakin innostui. Marraskuussa ilmoittauduimme nose workin verkkokurssille, joka oli meille toimiva ratkaisu. Koda oli nuori ja minä ensikertalainen, oli kätevämpää harjoitella omaan tahtiin ja ihan pieniä pätkiä kerrallaan. Kurssi kesti viisi viikkoa, harjoituksia oli paljon ja itseasiassa minulla on edelleen kurssin videomateriaalit tallessa ja treenattavaa jäljellä. Ehkä kesän aikana ehtii! 


Ensin harjoiteltiin haista -käskyä, jotta koira oppii ymmärtämään, mitä täytyy etsiä. Sitten pikkuhiljaa saman tuoksuisia purkkeja asetettiin koiran näköetäisyydelle ja palkittiin aluksi heti, kun koira kiinnitti edes vähän huomiota tähän purkkiin. Siitä sitten edettiin niin, että koira oppii merkkaamaan oikean purkin. Meillä toimii merkkinä maahanmeno, joka tosin aiheuttaa vieläkin välillä haasteita, kuten allaolevalta hajutyöskentely II -videolta on nähtävissä.

Kanelin tuoksuinen purkin kansi

Aloitimme treenaamisen kanelin tuoksulla, emmekä toistaiseksi ole vielä siitä hirveästi edenneet. En myöskään ole pahemmin yrittänyt vielä lisätä häiriöhajuja, yksittäisiä harjoituksia olemme tosin tehneet rosmariinia häiriönä käyttäen. Lisäksi olemme harjoitelleet niin, että minulla on tyhjä purkki häiriönä, jolloin Kodan on pakko etsiä haistamalla, eikä vain näköaistin avulla. Kokeilin jossain vaiheessa myös vaniljasokeria häiriöhajuna, mutta se oli ilmeisesti Kodan mielestä liian herkullisen tuoksuista ja valitsi aina vaniljasokeria sisältävän purkin. 

Ajattelin jatkossa edetä niin, että jätän kanelin pois, opetan uuden hajun ja lisään niihin harjoituksiin häiriöhajuja. Koda on tällä hetkellä niin ehdollistunut (onkohan tämä oikea termi) kanelin tuoksuun, ettei hän oikein ymmärrä, jos yhtäkkiä pitääkin etsiä jotain muuta, ainakaan jos kanelia olisi silti piilossa.  
Suoritukseensa tyytyväinen Koda, kaksi kolmesta keilattu kumoon

Tähän mennessä olemme treenailleet oikeastaan vain sisällä, sillä Koda on ulkona melko häiriöherkkä, enkä ole halunnut teetättää Kodalla alkuun liian vaikeita tehtäviä, ettei innostus haistelua kohtaan katoaisi. Tavoitteena on kuitenkin siirtyä kesän aikana ulos treenaamaan, aloittaa ehkä mökillä saaressa ja lisätä haastetta pikkuhiljaa.

Suosittelen kokeilemaan hajutyöskentelyä, mikäli koiralla on liikaa virtaa ja tuntuu, ettei lenkkeily ja riehuminen auta. Meillä ainakin hajutyöskentely rauhoittaa Kodan vouhkaamista. Ja muistakaa, että hiljaa hyvä tulee! Minullakin on välillä paha tapa vaatia nuorelta koiralta liikoja, mutta olen kovasti yrittänyt oppia tuntemaan Kodan rajoja ja lopettamaan silloin, kun menee vielä hyvin ja koira on iloinen. 


Kiira & Koda

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! :)