lauantai 10. maaliskuuta 2018

Kodan kuntokuuri

Keväälle suunnitellun treenitauon aikana oli tarkoitus keskittyä Kodan kunnon kohottamiseen, käydä pitkiä lenkkejä hangessa, vierailla pari kertaa koirauimalassa, doboilla ja huoltaa lihaksistoa venyttelemällä. Lopulta treenitauko tuli kuitenkin pakotetusti kennelyskän takia ja noh, kolmen viikon sisällä löhöilyn seurauksena ei todellakaan ollut kunnon koheneminen - päinvastoin. Nyt kun koira on kunnolla parantunut tuosta ikävästä taudista, on siis aika lähteä rakentamaan perus- ja lihaskuntoa päivä päivältä paremmaksi. Suunnitelmissa on nyt pari kuukautta kuntoilla erityisen ahkerasti ja monipuolisesti, jotta esimerkiksi haku- ja pk-tottistreenikausien kunnolla alkaessa ei tarvitsisi juurikaan miettiä koiran fyysistä jaksamista.Sain vihdoin hankittua itselleni kunnollisen Non-Stopin vetovyön ja aiempaa pidemmän joustoliinan, ja uusien tarvikkeiden innoittamana käyntiinkin viime lauantaina jo lyhyellä juoksulenkillä Kodan kanssa. Pikkasen oli koira innoissaan, kun pääsi juoksemaan täysiä, tai siis niin täysiä kuin omistaja jaksoi roikkua perässä. Oli aivan parasta nähdä, miten paljon Koda nautti juoksemisesta pimeällä, tyhjällä kylätiellä, ja parhaani mukaan yritin pinkoa mukana pakkasen purressa poskipäitä. Pidettiin juoksupätkät melko lyhyinä, muutaman sadan metrin pituisina, ihan meidän molempien kunnon vuoksi. Koda oli pari viikkoa kyllä jo reippaasti ravaten päässyt lenkkeilemään mun vanhempien kanssa, mutta mitään kovatempoista ei oltu helmikuun alun jälkeen tehtykään. Juoksupätkien välissä kävelin reippaasti, jotta Koda sai ravata. Tarkoitus on jatkossa käydä vähintään kerran viikkoon juoksemassa kunnollinen intervallilenkki, lisäksi vielä lumien ollessa maassa mennään kokeilemaan koirahiihtoa - ainakin tänään ja huomenna.

Vetolenkkien lisäksi Koda kaipaisi vapaana juoksemista. Tätä varten siis pyritään lenkkeilemään pari kertaa viikossa vapaana metsässä tai pellolla. Kunnolliset spurtit ja monipuolisempi, koordinaatiota vaativa liikunta varmistetaan koirakavereiden kanssa riehumalla. Nyt on ollut hyvät mahdollisuudet käydä jäällä (ja lumisella golfkentällä) juoksuttamassa koiria, toivottavasti vielä hetken aikaa ilmat pysyvät sille hommalle suotuisina. Malinoisneidin leikkityyliä Koda ei täysin ymmärtänyt, mutta kolme bortsutyttöä saivat sen jo eri tavalla innostumaan, vaikka tuo kuukauden tauko rankemmasta liikunnasta näkyi kyllä selvästi leikki-innossa.Tammikuussa hyppytekniikkatunnin inspiroimana käytiin Kodan kanssa kokeilemassa vesikävelyä (= koira kävelee/ravaa juoksumatolla altaassa, jossa on vettä, veden korkeus riippuu halutusta treenistä). Vesikävelyä käytetään usein koirien kuntoutuksessa, mutta jostain lueskelin, että vedessä kävely paitsi tietysti tekee hyvää lihaksille ja nivelille, auttaa koiraa hahmottamaan liikkeessä takapäätään paremmin. Koda käyttää takapäätään hyvin tehtävissä, joissa sitä täytyy käyttää, mutta hyppytekniikkatunnilla huomattiin, että esimerkiksi hypyissä se takapää välillä vielä jää hieman passiiviseksi. Altaassa Kodan takapää pysyi hyvin matkassa mukana ja muutenkin liike näytti kävelyttäjän mukaan terveeltä, vaikka välillä Koda unohtuukin vielä juoksumatolla seisomaan paikoilleen. Vesikävelyäkin siis tiedossa kevään aikana muutaman viikon välein, jotta saadaan takaosan hermostoa toimivammaksi ja takapäätä ehkä siten paremmin mukaan niihin hyppyihinkin.

Viime talvena Koda ui suunnilleen kerran kuukaudessa, kun oltiin ostettu sarjakortti uimalaan. Tänä talvena ei olla uimalassa käyty kertaakaan, mutta ajatus olisi nyt kevään aikana ainakin viitisen kertaa käydä uimassa ja kesän tultua jatkaa luonnonvesissä. Jos onnistuisi vuoro viikoin käydä uimassa ja vesikävelyssä, niin olisin erittäin tyytyväinen. Vaihtoehtona näille liikuntamuodoille on vielä dobo, joka nyt ei tietenkää täysin vastaa samaa asiaa, mutta uinnin ja vesikävelyn tavoin aktivoi lihaksia, jotka eivät ehkä muussa liikkeessä ole aktiivisina.Tottakai osa kuntokuuria on myös palauttavat lenkit, peruskuntoa kohottavat pitkät, reippaat ravilenkit (itse hölkkään tai myöhemmin keväällä pyöräilen), venyttelyt ja ne päivät, kun ei tehdä juuri mitään. Lajitreenejä Kodalla on varsinaisesti viikolla kahtena tai kolmena päivänä ja sunnuntaisin maaliskuun loppuun asti halleillaan, jonka jälkeen aletaan varmaan jo siirtyä hakumetsään. Kevättä kohti todennäköisesti myös treenipäivien määrä lisääntyy (plus paljon tiedossa viikonloppuleirejä yms), mutta maalis-huhtikuu yritetään pitää treenimäärä pienempänä ja keskittyä kuntoiluun. Varsinaisten treenien lisäksi toki pieniä juttuja treenaillaan kotona päivittäin ruokakupin ääressä - kaukojen tekniikkaa, tiivistä luoksetuloa, takapään käyttöä, temppuja...

Alla suunnilleen sama tiivistetysti taulukossa (viikonpäivät tosin tulevat varmasti vaihtelemaan):


Miltäs kuulostaa? Olenko unohtanut jotain tärkeetä? Onko jotain liikaa, jotain liian vähän? Onko sun koira kuntokuurin tarpeessa talven jälkeen?

Kiira & Koda

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! :)