lauantai 10. joulukuuta 2016

Aktiivisuutta ja rauhoittumista

postaus toteutettu yhteydessä Kaunilan kanssa

Yhteistyön merkeissä ollaan saatu nyt kuukauden verran tutustua Kaunilan lemmikeille tarkoitettuun aktiivisuuspantaan. Panta mittaa jatkuvasti koiran aktiivisuutta ja älypuhelimeen ladattavan sovelluksen kautta voin päivän päätteeksi tarkistaa, kuinka paljon Koda on päivän aikana liikkunut ja kuinka intensiivistä liikunta on ollut. Mihin kaikkeen me ollaan tätä aktiivisuuspantaa sitten käytetty?

Panta aktivoituu koiran pienestäkin liikkeestä ja mittaa hyvin tarkasti myös esimerkiksi yön aikaisen liikkumisen. Tästä ominaisuudesta on meille ollut ehkä eniten hyötyä. Olen pystynyt seuraamaan, millaisten päivien jälkeen Koda nukkuu hyvin ja toisaalta mitkä ovat sellaisia tekijöitä, jotka saavat sen viettämään yönsä levottomammin. Kodan aktiivisuutta tarkastellessani olen havainnut esimerkiksi, että niiden epäaktiivisimpien eli ns. lepopäivien jälkeen Koda nukkuu yleensä yönsä huonosti. Etenkin silloin sovellus näyttää yön tunteina korkeita palkkeja, jos näitä lepopäiviä on ollut useampi peräkkäin.

Panta on ollut Kodan kaulassa lähes koko ajan, muutamaa mätsäriä lukuunottamatta. Se on rekisteröinyt tietoa lenkeistä, leikeistä, tokoilusta ja vedenkestävä panta on ollut päällä toki myös uidessa. Kuukaudessa olen pannan avulla löytänyt Kodalle aktiivisuuden suhteen sen kultaisen keskitien. Sopiva aktiivisuusmäärä näyttäisi olevan suunnilleen 6-7 tuntia päivässä. Tällaisten päivien jälkeen yö on yleensä levollinen, mutta koira on seuraavana päivänä heti aamusta lähtien pirteä ja iloinen. Saatankin esimerkiksi ennen iltalenkkiä kurkata puhelimesta, millainen päivä Kodalla on tähän mennessä ollut ja päättää sen perusteella iltalenkin pituuden ja intensiteetin.

Kolmen peräkkäisen päivän aktiivisuus, laiskemman päivän jälkeen tavallista levottomampi yö.

Vaikka olen aiemmin jo huomannut Kodan olevan erittäin paljon rauhattomampi vanhempieni luona, niin aktiivisuuspanta on tuonut tätä havaintoa paljon konkreettisemmaksi. Kun kotona Kodan aktiivisuus siis yleensä on tuon seitsemän tuntia, voi se vanhempieni luona olla helposti jopa kymmenen. Vieraampi ja isompi paikka, suurempi lauma ja vielä siihen päälle toinen koira, tää on selvästi nuorelle paimenelle haaste. Koda onkin yleensä aivan loppu, kun päästään viikonloppuvierailun jälkeen takaisin kotiin.

Joululoman tavoitteena mulla olisikin opettaa vanhempieni luona Kodalle rauhoittumista, jotta pidemmät vierailut eivät vie siltä kaikkia mehuja. Eikä tuo rauhoittumista voi nuoren koiran kohdalla liikaa harjoitella muutenkaan, joten erittäin hyvä, että aktiivisuuspanta on tuonut tätä levottomuus -ongelmaa enemmän esille.

Rauhoittumisharjoituksissa, pennulle opettaessa yksinoloa tai esimerkiksi eroahdistuksesta kärsivällä koiralla voi käyttää apuna aktiivisuuspannan live -toimintoa. Live -tilan ollessa päällä koiran liike näkyy reaaliajassa puhelimen näytöllä ja pannan bluetooth toimii noin 50 metrin etäisyyteen asti. Näin voi jättää koiran esimerkiksi makuualustalle rauhassa, poistua huoneesta, seurata live -tilan avulla pysyykö koira paikallaan vai lähteekö se heti liikkeelle. Pennun kohdalla osaa live -ominaisuuden avulla palata huoneeseen juuri oikealla hetkellä, eli silloin kun pentu on taas rauhoittunut paikalleen. Tai esimerkiksi eroahdistusta voi työstää siten, että palaa takaisin huoneeseen ennen kuin koira edes lähtee liikkeelle ja pidentää aikaa pikkuhiljaa. Näppärää eikö?
Vaikka pannan avulla saa paljon hyödyllistä tietoa koiran aktiivisuudesta ja myöskin siitä levottomuudesta, ennen kaikkea mun mielestä on ollut hauskaa tutkailla Kodan aktiivisuutta. Miltä erilaiset aktiviteetit palkkeina näyttää, miten paljon Koda yksinään päivän aikana liikkuu tai miten paljon enemmän se esimerkiksi liikkuu ollessaan yksinään mun vanhempien luona verrattuna yksinoloon kotona.

Itse olisin pantaan kuitenkin kaivannut vielä matkaa mittaavaa ominaisuutta, olisi kiva esimerkiksi verrata, kuinka paljon enemmän koira liikkuu. jos saa lenkillä olla vapaana verrattuna hihnalenkkiin. Lisäksi annoin Kaunilalle ehdotuksen siitä, että lisäisivät sovellukseen mahdollisuuden valita, minkä kokoisesta koirasta on kyse. Koska sovelluksen näyttämät palkit määräytyvät aina koiran vauhdin mukaan, on selvää, että iso koira on paljon pientä koiraa nopeemmin tummanvihreän puolella.


Lisää aktiivisuuspannasta löydät Kaunilan sivuilta, Living With Whites -blogista ja esimerkiksi vierailemalla nyt viikonloppuna Koiramessuilla Kaunilan -pisteellä osastolla 6a45!


Kiira & Koda

2 kommenttia:

  1. Tollanen olis kyllä tosi siisti, mutta en ehkä nyt kotikoirille ehkä vain hankkisi. Tulevalle opiskeluajan harrastuskoiralle sitten!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän nää tuotteet vielä kehity niin, että niistä saa entistäkin enemmän irti, esimerkiksi juuri se matkanmittaus. Lisäksi esimerkiksi koiran sykettä seuraamalla saisi hyvää tietoa myös stressitasoista ja vaikkapa kipuilusta. Hifistelyä ehkä kuitenkin, etenkin kotikoiralla.

      Poista

Kiitos kommentista! :)